Přispěje ke zlepšení

Právě teď je začínají měřit odborníci Zdravotního ústavu v Ústí nad Labem spolu s Českým hydrometeorologickým ústavem a Technickou univerzitou v Drážďanech.

Na projektu, který by měl přispět ke zlepšení kvality ovzduší a zdraví v Ústeckém a v sousedním kraji Erzgebirgskreis v SRN, se podílí také Ústav pro výzkum troposféry v Lipsku, Úřad pro životní prostředí, zemědělství a geologii v Drážďanech a ústecký krajský úřad. Projekt je podporovaný EU.

Lépe proniknou

„Ultrajemné částice, které tvoří až 85% objemu prachu, pocházejí ze spalovacích procesů, tedy z emisí průmyslu a lokálních topenišť a také z dopravy, především dieselových motorů,“ říká imunolog Zdravotního ústavu v Ústí nad Labem Josef Richter.

„Jejich nebezpečnost je v jejich miniaturní velikosti pod 100 nanometrů. Jen pro představu, lidský vlas je tlustý 80 000 nanometrů, chřipkový vir 100 až 120 nanometrů. Malá velikost jim při vdechnutí umožňuje rychle pronikat až do plicních sklípků a odtud krevním oběhem k dalším orgánům.“

Ve světě je prokázaná jejich spojitost se vznikem plicních, alergických, kardiovaskulárních a neurologických onemocnění, ale v našem regionu, dokonce ani v České republice, podobná studie ještě nikdy neproběhla.

„Kontinuální měření v centru Ústí nad Labem bude po 3 roky zjišťovat počty a složení těchto ultrajemných částic a také z jakých zdrojů pocházejí.

Do analýzy zahrneme i částice pod 1000 nanometrů a další škodliviny, jako ozón, oxid siřičitý atd. Kontrolně bude toto měření probíhat i na druhé straně hranice v saském Annabergu-Buchholzu,“ doplňuje Jan Leníček ze zdravotního ústavu.

Nemoc vs hodnoty

Konkrétní hodnoty těchto látek ve vzduchu pak budou zdravotníci porovnávat s nemocností.

„V USA už takto klasifikovali 120 měst. Ukázalo se, že vysoké koncentrace těchto látek ve vzduchu vyvolávaly u lidí zhruba s dvoudenní prodlevou selhání dýchacích cest a záchvaty astmatu, bohužel měly vliv i na mozkové mrtvice a infarkty,“ konstatuje Josef Richter, který je členem Světové zdravotnické organizace.

„Očekáváme, že projekt souvislosti mezi složením ultrajemných částic prachu a nemocností v našem kraji také prokáže. Díky tomuto programu přeshraniční spolupráce mezi ČR a Svobodným státem Sasko s názvem Cíl 3 tak snad docílíme pravidelného monitoringu těchto látek v kraji a dalších ohrožených oblastí republiky,“ uvedl Richter.

(hv)