VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Nejlepší nakladači hub jsou z Liberce

Liberec, Žatec - Nejlépe umí houby do octa nakládat v Liberci. A nejde jen o ledajaké provolání, liberečtí houbaři to mají písemně! Mezi naprostou špičkou mezi mykology je potvrdilo víkendové klání v degustátorské soutěži. Tu letos hostil Žatec a liberečtí nakladači se svým Mykologickým klubem Liberec skončili na prvním místě.

20.3.2012
SDÍLEJ:

Zakladatel a předseda Mykologického klubu Liberec Josef Sedláček s diplomem, který si v Žatci liberečtí houbaři vybojovali. Foto: Deník / Tomáš Lánský

Soutěž, oficiálně nazvaná O nejchutnější houby ve sladkokyselém nálevu je královskou disciplínou mezi houbaři. Rok co rok do ní mykologické kluby a kroužky z celé ČR zasílají své vzorky a doufají, že přísný jazyk porotců je vyšle k houbařskému Olympu. Letos bylo vítězství Libereckých jen těsné. Na paty jim šlapal podkrkonošský klub z Úpice, který v klání získal stejný počet bodů.

„Vyhráli jsme díky tomu, že jsme v součtu měli větší počet vyšších umístění. Bylo to opravdu těsné,“ komentoval vítězství Josef Sedláček, předseda a zakladatel Mykologického klubu Liberec a také otec celé soutěže. Před neuvěřitelnými 38 lety ji vymyslel a přivedl k dokonalosti.

Uzené houby? Proč ne!

„Vždycky mi chutnaly věci naložené v octě, ale houby naložit tak, aby byly podle mých představ, se nějak nedařilo. Pořád to nebylo ono. Tak jsme různě experimentovali, zkoušeli různé receptury. Připojovalo se čím dál víc lidí a jednoho dne mě napadlo, že mezi sebou uděláme soutěž,“ vysvětluje Sedláček.

Prvních 13 ročníků hostil domácí Liberec a účast leckdy přesáhla 80 lidí. Zvítězit v klání bylo důkazem nejen kulinářských schopností, ale i znalostí hub. Soutěžilo se totiž nejen v nakládání jednoho druhu, ale i směsí. A tady už hrála roli zkušenost.

„Za ta léta jsme opravdu vyzkoušeli leccos. Třeba jsme houby udili a pak je naložili do octa, jeden čas frčely třeba houby v oleji a nebo houby naložené v kečupu,“ vzpomíná Zdeněk Pelda, známý liberecký mykolog a občasný účastník soutěže.

Časem soutěž hostily různé mykologické kluby v republice, liberečtí houbaři však vždycky patřili mezi okruh favoritů a nic se na tom nezměnilo dodnes.

„Za těch 38 let už tak trochu víme, jak na to. I když chutě lidí se mění člověk od člověka, dobře naložené houby poznáte. V chuti nesmí nic trčet ven, nálev musí být hezky kulatý,“ radí Josef Sedláček.

Bodoval slizák mazlavý

V kategorii jednotlivců byli v soutěži zastoupeni ještě dva Liberečané. Jaroslav Burda ze Mšena u Jablonce nad Nisou a Jiří Hudeček z Liberce jsou oba zkušení houbaři a pověst spolku obhájili. První jmenovaný skončil v kategorii směsí s naloženým hřibem hnědým na 2. místě a Mšenskou směsí na 6. místě, Jiří Hudeček si připsal 6. místo s naloženou šťavnatkou tečkovanou a 12. místo se slukou svraskalou.

Kategorii jednodruhových hub ovládla Marie Pospíšilová z Úpice v Podkrkonoší, která do soutěže přivezla naloženého slizáka mazlavého.

„Je to vynikající houba, ale na spodku klobouku má „chladič“, čímž laiky odrazuje. Do nálevu se výborně hodí, protože každá správně naložená houba by měla být na povrchu trošičku slizská,“ vysvětluje Zdeněk Pelda.

V druhé kategorii nakládaných hub bodoval Pavel Miřejovský z Chocně, ten zaujal porotu svým ryzcem smrkovým.

Přesný recept na dobře naložené houby mykologové nikdy zcela neprozradí. „Tajemství je v poměru všech ingrediencí. Nesmí se ničeho dát příliš mnoho, ale ani málo. Jinak naložit jde jakákoliv houba, třeba i prašivka ale takové jsou jen pro tchyně,“ řekl s humorem, sobě vlastním, Jaroslav Burda, liberecký reprezentant na soutěži.

Autor: Tomáš Lánský

20.3.2012 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Budoucí zubaři se v Olomouci připravují na praxi pomocí špičkové stomatologické techniky
12

Stížností na zubaře přibývá. Čekají je tvrdší pravidla

Ghanský prezident Nana Akufo-Addo při inauguraci
13 8

Pražská trafika? Velvyslankyní Ghany v Česku bude exmilenka prezidenta

Aktér videa s Babišem: Vůbec mě nenapadlo, že z toho bude takový poprask

Měla to být tak trochu předvolební agitace a hlavně autogramiáda knihy lídra hnutí Ano Andreje Babiše na prachatických Slavnostech Zlaté stezky. Jenže v Prachaticích bývalý ministr financí narazil.

Karlovarský festival se blíží. Moderovat ho opět bude Marek Eben

S mezinárodním filmovým festivalem v Karlových Varech je tvář Marka Ebena spjata stejně silně jako Jiřího Bartošky, Evy Zaoralové nebo bratrů Cabanů. I letos bude oblíbený herec, skladatel a zpěvák na přehlídce plnit roli moderátora. Festival odstartuje už tento pátek. Která místa má Marek Eben ve Varech a v jejich okolí rád?

Módní, ale drahé „hipsterské“ občerstvení vyhání z koupališť chudší Švýcary

Letní horka přímo vybízejí k trávení času u bazénu doma, anebo také na veřejných koupalištích. Švýcarská Socialistická strana (SP) přišla s „letním tématem" – města by se prý měla zamyslet nad cenou občerstvení v plaveckých areálech. Jeho stále rostoucí cena prý odrazuje slabší sociální vrstvy.

U nového auta vede při rozhodování cena. Trendem se stává carsharing

Koupě auta online, využívání carsharingu, financování operativním leasingem a stále víc technologií. To jsou u osobních aut podle českých řidičů a řidiček trendy budoucnosti.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies