„Výhodou nových sanitek je větší vnitřní prostor, což nabídne pacientům větší komfort. Předností je také sklopná rampa pro snadnější a bezpečnější naložení imobilních pacientů," poznamenal vedoucí oddělení dopravy KNL Aleš Pěnička.

I podle ředitele krajské nemocnice Luďka Nečesaného nabízejí nové sanitní vozy pro nemocné i zdravotníky řadu vymožeností. „Ve srovnání se staršími sanitkami je to úplně jiná generace především, co se týče disponibility lůžek. Ve starých sanitkách byly nájezdy s lehátky mnohem náročnější, v nových vozech jsou kolejnice, které umožňují snadnější manipulaci," dodal ředitel s tím, že díky tomu se urychlí celý transport pacienta.

Vybavení sanitek je dané zákonem. Samozřejmostí jsou transportní nosítka a infarktové křeslo. „Tato technika patří v současné době mezi nejkomfortnější a nejbezpečnější prostředky pro přepravu pacientů ve zdravotnictví," podotkl vedoucí střediska Zdravotně dopravní služby KNL Michal Vondráček. Ve výčtu předností nezapomněl zmínit ani klimatizaci pro letní měsíce nebo naopak samostatné topení v prostoru pro pacienty v zimě.

„Jedno z vozidel je navíc upraveno pro převoz dvou ležících pacientů, čehož využíváme především při převozech po neurochirurgických zákrocích," dodal Vondráček.

Sanitky pomáhají mimo jiné vyřešit prekérní situace, kdy se nemohoucí pacient nedokáže sám dopravit na vyšetření nebo naopak z nemocnice domů. KNL je může využít také ke komerčním účelům, když zajišťuje zdravotní dozor na příklad u sportovních akcí.

Cena jednoho vozu se pohybuje kolem milionu korun a nemocnice ji hradí z vlastního rozpočtu. Sanitky KNL ročně přepraví téměř osmdesát tisíc pacientů.