Českolipské nemocnici s poliklinikou chybějí lékaři, proto na přelomu července a srpna uzavře na tři týdny oddělení neurologie včetně ambulance. Pacienti budou muset do Liberce, Děčína nebo Mladé Boleslavi. Omezeny budou na dva týdny v létě i plánované ortopedické operace.

Neurologické oddělení má pět lékařů, jeden ale odchází a přes léto by kvůli dovoleným musela nemocnice po dobu tří měsíců provoz oddělení omezit. Loni byla neurologie uzavřena v létě měsíc.

Dobu uzavření oddělení nemocnice využije podle ředitele pro nutnou údržbu, která se musí každoročně dělat. „V počtu lékařů, který nyní máme na neurologickém oddělení, není možné naplánovat služby tak, aby si lékaři vybrali dovolené, takže jsme se rozhodli takto," podotýká Jaroslav Kratochvíl.

Druhé největší zdravotnické zařízení v Libereckém kraji má 17 oddělení, na většině z nich chybí jeden až dva lékaři. Nemocnice provoz zajišťuje za cenu přesčasů, tamní lékaři odslouží v průměru 300 až 320 hodin měsíčně. „Aktuálně nám chybí asi 12 lékařů na úvazky, je to roztroušeno po všech odděleních. Podařilo se získat lékaře na oddělení chirurgie, ARO a rentgenologické," řekl lékařský ředitel Vladimír Trenčiansky.

Také na neurologii by se podle něj měla na podzim situace zlepšit, nemocnice jedná se dvěma lékaři, kteří by měli tamní kádr doplnit. Zařízení podle něj chybí také zhruba dvě desítky zdravotních sester.