Obnovené komunikace, chodníky a dopravní značení, opravený vodovod a kanalizace. Od letošního února do konce září probíhaly v centru Lomnice nad Popelkou, ulicích J. Kábrta a Komenského, rozsáhlé stavební práce. Na rekonstrukci pracoval společně Liberecký kraj s Vodohospodářským sdružením Turnov a městem Lomnice nad Popelkou. Stavba přišla na 16,5 milionu korun.

Rekonstrukce probíhala zhruba na kilometrovém úseku silnice III. třídy číslo 2847. „Stavební práce začaly od křižovatky Antala Staška a J. Kábrta směrem k ulici Komenského. Nejprve proběhla oprava dožité splaškové kanalizace a vodovodního řadu. Vzhledem k letním měsícům a provozu koupaliště bylo nutné dokončit všechny stavební práce v tomto úseku do poloviny června. Poté se rekonstrukce přesunula ke Středisku volného času Sluníčko, na Školní náměstí a pokračovalo se podél školy v Komenského ulici," popisuje průběh krajský radní pro dopravu Vladimír Mastník.

Po provedení finální vrstvy asfaltu stavbaři položili kamennou mozaiku v chodnících a v komunikaci od Školního náměstí směrem nahoru podél školy žulovou dlažbu. Rozsáhlou akci se podařilo zkoordinovat s investicí města Lomnice nad Popelkou.

„Na stavbě jsme se podíleli opravou opěrných zdí a schodišť okolo a uvnitř parku na Školním náměstí a sanací suterénních zdí základní školy do Komenského ulice. Obě akce tak napomohly k výrazné přeměně další části historického centra města," říká místostarosta města Zdeněk Rajm.

Na financování stavby se Liberecký kraj podílel částkou 8,9 mil. korun, město Lomnice nad Popelkou výší 3,2 milionu a Vodohospodářské sdružení Turnov zaplatilo 4,4 mil. korun.

„Při náročné stavební akci se dodavateli podařilo průběžně zabezpečit stálý příjezd do Nemocnice následné péče v Komenského ulici a obslužnost dalších objektů. Jsem rád, že díky hladkému průběhu, dokončil rekonstrukci o dva týdny dříve, než bylo původně plánováno," dodává také hejtman Libereckého kraje Martin Půta, který se společně s dalšími hosty počátkem tohoto týdne zúčastnil slavnostního ukončení stavby. To proběhlo symbolicky jízdou na koloběžkách po opravené komunikaci.