Do konce června si jízdenku s roční platností pořídilo již 580 lidí, z nichž 56 procent zaplatilo plnou cenu 1 500 Kč, zbytek jsou děti, studenti a senioři, kteří platí polovinu. Podle radnice se to neprojevilo se to na výrazném snížení tržeb za dopravu. A pokud se dramaticky nezvednou ceny pohonných hmot, mohlo by to pro Českou Lípu znamenat, že na zajištění městské dopravy bude stačit v rozpočtu připravených 35 milionů korun a nebude nutné dotaci navýšit.

„S největší pravděpodobností nebude nutné navyšovat rozpočet na provozování MHD Česká Lípa. Důležité bude, jak se cestující zachovají po prázdninách a analýzu bude nutné doplnit o nová data za období červen září 2016," říká tiskový mluvčí města Česká Lípa Oldřich Němec. Děti a studenti od šesti do dvaceti šesti let si zatím pořídili více jak sto ročních jízdenek. Těsně před prázdninami pochopitelně zájem téměř ustal, a to nejen mezi školou povinnými.

Letošní novinka

Celoroční jízdenky bylo možné zakoupit od února letošního roku, samotný nový tarif českolipské MHD platí od března. Právě v tomto prvním měsíci se prodala více jak polovina všech dosud zakoupených ročních jízdenek. V dalších měsících zájem postupně slábne.

V červnu se prodalo pětatřicet nových ročních jízdenek.

„O výhodnosti 365denní jízdenky pro občany nelze pochybovat. Náš cíl zatraktivnit MHD pro občany města se naplňuje. Věříme, že se čísla po prázdninách ještě zlepší a prodejnost ročních jízdenek oproti druhému čtvrtletí se ještě zvýší," komentuje zavedení levnějších tarifů MHD v České Lípě starostka města Romana Žatecká.

Roční jízdné je integrované, a lze tak s touto jízdenkou využít i příměstské autobusy a vlaky, nejvíce držitelů však využívá služeb dopravce Busline, který MHD v České Lípě provozuje. Město smluvně platí firmě 38.5 Kč za km.