Auta zaparkovaná všude možně, tak to ještě donedávna vypadalo v Alšově ulici, která je kousek od nového vchodu do liberecké ZOO. Právě s přesunem hlavního vchodu ZOO nastal pro návštěvníky problém s parkováním a tím pádem i pro obyvatele okolních ulic. Před časem proto nechal magistrát v ulicích Alšova, Třebízského a Březová alej nakreslit bílé čáry, které zlegalizovaly místa k parkování. Jenže ani to příliš nepomohlo. „Vždycky se našel někdo, kdo zaparkoval i na protilehlé straně ulice. A jakmile to udělá jeden řidič, další se hned přidají a stejně se tu zase nedalo projet," popisuje jeden z obyvatel Alšovy ulice. Místní si tak poradili po svém. Na všechny stromy lemující ulici rozvěsili cedule se zákazem stání. Ne však žádné oficiální, ale vytištěné na papíru a zalaminované.

„Musím říct, že to zabralo, řidiči už si dávají pozor. Ale stejně máme problémy s tím, že zaparkovaná auta blokují někdy vjezd k našim domům. Nebo tam stojí tak, že není možné od domu bezpečně vyjet, protože nevidíme do ulice," říká Stanislava Svatoňová.

ŽLUTÉ ČÁRY

Ta už proto odeslala na magistrát několik žádostí, zda by na křižovatku k jejich domu nemohly být namalovány žluté čáry, které by neukázněné řidiče od parkování odradily. Podle úředníků ale nejsou žluté čáry zapotřebí. „Stání /parkování vozidla v tomto místě je zjevným porušením pravidel silničního provozu (pravděpodobně z několika důvodů) a vyznačení dopravním značením V12c (žluté čáry) je tak nadbytečné," sdělil lidem už před časem v emailu vedoucí oddělení technické správy majetku Jiří Kovačičin.

S tím se ale obyvatelé činžovních domů v Alšově ulici nechtějí smířit. „V křižovatce Alšova Březová alej žlutý pruh je, ačkoliv by podle hledisek magistrátu měl být rovněž nadbytečný. Před měsícem dokonce nakreslili žluté čáry sousedovi vedle k domu, kde má vjezd na zahradu. Tak jak je to možné?" ptá se Svatoňová. Ta už se proto obrátila i přímo na primátora Tibora Batthyányho, který slíbil, že situaci v Alšově ulici osobně na místě prověří.

„Cedulí po stromech jsem si všiml, docela mě to pobavilo, visí všude. I když to ukazuje na to, že už ti lidé musí být zoufalí, když se odhodlali k něčemu takovému. Je pravda, že se tu kolikrát nedalo ani projít, auta byla všude," komentuje Martin Hlavsa, který v Lidových sadech venčí psa.

Magistrát přitom prověřoval několik možností, jak parkování v lokalitě zlepšit. Zatímco přeměnit bývalý amfiteátr na parkoviště se zdá nereálné, šanci má náhradní řešení. „Jednou z možností by bylo vytvoření malého parkoviště pro cca 20 aut u ústí Tiché stezky v dolíku vedle Divizny, kde jsou teď složené velké žulové kameny a další možností je pak rozšíření cesty, na které teď parkují autobusy," uvedla náměstkyně primátora Karolína Hrbková.