Majoritní balík akcií patřil ještě loni firmě MVV Energie CZ, město za něj zaplatilo téměř 203 milionů korun. Odkup schválily loni v květnu dvě třetiny jabloneckých zastupitelů, teď se však někdo obrátil s podnětem na státní zastupitelství. Podle jabloneckého primátora Petra Beitla ODS jde o součást předvolební kampaně.

Podle dnešních Hospodářských novin prověřuje policie, zda byl obchod pro město výhodný. Zajímá se také o to, proč si Jablonec na řízení teplárny najímá za 250.000 korun měsíčně poradenskou firmu. Prověřuje podle deníku také způsob nákupu, kdy město ze svého zaplatilo jen 62,6 milionu korun a zbylých více než 150 milionů získala radnice přímo z firmy snížením základního kapitálu. Krajská policejní mluvčí Jana Světlá dnes k případu jen řekla: "Přijali jsme oznámení, věc prověřuje služba kriminální policie a vyšetřování a zatím nebyly ve věci zahájeny úkony trestního řízení."
Jablonecká energetická zajišťuje centrální zásobování teplem v Jablonci od roku 1994, od roku 2005 zásobuje i Jablonné v Podještědí. V Jablonci je na teplárnu napojeno 7230 domácností a 87 podniků, obchodů a veřejných budov. Teplo v Jablonci patřilo ještě loni k nedražším v zemi, domácnosti platily 807 korun za gigajoule. Město ale od Nového roku snížilo cenu na 689 korun, aby zastavilo odpojování odběratelů. Za poslední tři roky přišla teplárna o třetinu odběratelů a další odpojení připravovali. Hrozil tak rozpad celé soustavy. "Odkup byl pro město jediná možnost, jak pomoci občanům - odběratelům a zachránit městský majetek," uvedl primátor.

O koupi majoritního balíku 198 akcií vyjednávalo město s MVV skoro dva roky. Pro odkup se rozhodlo poté, co nebylo schopno se s majoritním vlastníkem dohodnout na investicích do soustavy. MVV před třemi lety připravila projekt revitalizace, který počítal s výstavbou tří menších kotelen. Investici za 300 milionů korun však podmiňovala změnou stanov. Výrazně by oslabila pozici města jako minoritního akcionáře, a radnice proto návrh odmítla. Jablonec připravil vlastní projekt, který počítá s řízeným rozpadem soustavy a vybudováním 26 malých kotelen blíž k odběratelům, za zhruba 270 milionů korun a letos zahájil jeho realizaci.

Odkup akcií od začátku kritizovala opoziční ČSSD. "Jsem přesvědčen o tom, že koupí JTR se město řítí do finanční pasti," varoval loni v květnu sociálnědemokratický zastupitel Lukáš Pleticha. Podle Jindřicha Berounského byly akcie předražené a cena neodpovídala reálné hodnotě společnosti. "Nevíme, kolik odběratelů už se odpojilo, kupujeme zajíce v pytli. Myslím, že jednání o ceně by se ještě neměla uzavírat, cena by měla být o deset procent, tedy zhruba 20 milionů korun nižší," řekl tehdy. Jaroslav Kraus z TOP 09 upozorňoval, že jednání vycházela z posudků, které už byly zastaralé.
Pro odkoupení akcií hlasovalo 19 z 26 přítomných zastupitelů. Šéf fotbalového svaz Miroslav Pelta (ODS), s jehož jménem dnes Hospodářské noviny s kauzou připomněly, pro převzetí teplárny nehlasoval. "Nebyl přítomen. V řešení krizové situace jabloneckého teplárenství se, mimo zastupitelských povinností, neangažoval," řekl Beitl.