Počet sňatků na Liberecku podle ní poklesl na nejnižší hodnotu od roku 1990.

Jen v loňském roce se v Libereckém kraji uskutečnilo necelých 2 000 svateb. Nejvíce se na tom podílel Liberec, kde se vzalo 406 párů. Tak málo v historii to snad nikdy nebylo. Podle údajů statistiků se například v roce 1992 na území dnešního Libereckého kraje odehrálo přibližně 3 300 sňatků, rozvodovost je přitom přitom podobná. Dá se z toho něco usoudit? A hlavně, měli bychom se obávat?

Podle jablonecké psycholožky Olgy Pangrácové ne. Současný životní styl manželství sice nepřeje, žádné katastrofické scénáře z toho však vyvozovat nelze.

„Je trend nevdávat se. Ještě v roce 1989 jsme měli kategorii nezletilých snoubenců, což byli lidé mladší 18 let, dnes už takové případy vůbec neznáme,“ svěřila se odbornice, která pracuje od roku 1977 v manželské poradně. Dříve dívky vstupovaly do manželství kvůli těhotenství, neexistovala totiž taková sexuální osvěta a antikoncepce nebyla tak dostupná a spolehlivá. Dnes předepisují lékaři antikoncepci právě kvůli tomu, aby k podobným „nechtěným“ těhotenstvím nedocházelo. I to je důvod, že do svazku manželského nejsou mladé dívky tlačeny. „Mladí lidé stále častěji žijí takzvaně single, nejdříve budují pracovní kariéru, založení rodiny odkládají na pozdější dobu. Uzavření sňatku není pro založení rodiny z jejich pohledu nutné. I společnost je k tomuto jevu tolerantnější než dříve,“ soudí Olga Pangrácová.

Nechme se překvapit, jak se statistikou zamává magické datum 11.11. 2011. Jen v Liberci si na tento den zarezervovalo svatební obřad 11 párů.