VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Pro burčák už za týden. V Liberci i do patentovaného burčákomatu

Liberec - Už za týden, maximálně za dva, dorazí do Liberce pravý burčák z hroznů sklizených v České republice a zpracovaných na Moravě. V Liberci si pro něj budete moci dojít i do speciálních burčákomatů.

12.9.2013
SDÍLEJ:

Burčákomat v liberciFoto: Deník/martina Petrášková

Mají patentovanou technologii

V Liberci máme burčákomaty ve vlastní vinotéce v Obchodním centru Forum a pak další dva pronajaté. Ale i do nich zavážíme vlastní kvalitní surovinu testovanou vinařskými odborníky," vysvětluje sommeliér Domů Vína Vinařství Chateau Lednice Petr Krejčík.

A popisuje, co vlastně burčákomaty jsou. „Jde o nerezové tanky vybavené speciálním systémem chlazení, které udržují stálou teplotu 4 stupně Celsia. Zjednodušeně je to velká lednice. Čistý burčák naočkovaný ušlechtilými kvasinkami uvnitř nádoby díky nízké teplotě nekvasí, a proto vydrží až tři týdny."

Pro oblíbený nápoj už teď

Pro burčák si můžete do centra Liberce zajít ale už nyní. „Částečně zkvašený hroznový mošt (což je oficiální definice burčáku) prodáváme už teď. Bohužel evropská legislativa nám od roku 2004 nařídila používat označení burčák jen pro mošt z hroznů sklizených v naší republice a zpracovaných na Moravě. U hroznů, které dozrávají kvůli slunci o pár týdnů dřív v Rakousku či Maďarsku, a jsou ve stejné kvalitě, tedy správně výraz burčák používat nesmíme. Právě tento nápoj je teď v prodeji," říká Krejčík.

A dodává, že slovíčka jsou různá, význam stejný. Nic to nemění na faktu, že burčák i částečně zkvašený hroznový mošt si lze nechat v Liberci načepovat i z burčákomatů, které nově získaly patent Evropského společenství.

„Ten potvrzuje dosavadní republikové patentové řešení, které nás opravňuje k tvrzení, že jedině burčák z burčákomatu je čerstvý a v kvalitě jako od vinaře," doplňuje Krejčík.

Méně či více alkoholu?

Burčákomaty nejsou v Liberci novinkou a zákazníci si na ně rychle zvykli. Možná i proto, že si mohou sami určit, co budou pít a podle toho si burčák nebo zkvašený hroznový mošt dotvoří. „Je to jednoduché. Pokud lidé chtějí pít spíše šťávu s méně alkoholem, vypijí burčák hned. Pokud touží po větším obsahu alkoholu, stačí dát láhev doma do tepla a odzátkovat, popustit. Nápoj začne pracovat a tím stoupá obsah alkoholu a ostrost," prozrazuje Iva Pechoudová z liberecké prodejny.

Burčák je meziproduktem, který vzniká při výrobě vína, jeho obsah alkoholu je 1-7%.

Autor: Martina Petrášková

12.9.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

V Rusku protestují tisíce lidí proti korupci.
AKTUALIZUJEME
8 6

V Rusku demonstrují tisíce lidí proti korupci. Šéf opozice byl zatčen

Vít Kalvoda.
9 12

Muž, který bojoval proti šmejdům: Někdo mi zapálil auto, raději jsem skončil

Premiér Sobotka zamířil ze summitu do nemocnice. Program ale nemění

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) v sobotu po příletu z Říma ze summitu EU vyhledal lékařskou pomoc. Jeho zdravotní potíže podle mluvčího nejsou vážné a Sobotkův program v příštích dnech neovlivní.

Ministryně Valachová: Škola musí zveřejnit přijatého žáka s nejhorším výsledkem

Střední školy budou muset v rámci jednotných přijímacích zkoušek anonymně zveřejnit skóre přijatého žáka s nejhoršími výsledky testů. V pořadu Partie televize Prima to dnes řekla ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD). Podle ní to bude ukazatel kvality dané školy pro rodiče a zájemce o studium. Jednotné přijímací zkoušky se letos plošně konají poprvé, a to na maturitní obory středních škol.

Český skialpinista spadl ve Vysokých Tatrách, pád dlouhý 200 metrů prežil

Český skialpinista přežil asi 200 metrů dlouhý pád ve Vysokých Tatrách na Slovensku. Informovala o tom dnes slovenská horská služba, která zraněnému muži v sobotu večer pomáhala.

Kvůli EET nemají kamberští prodejnu potravin

Závažný problém řeší aktuálně již měsíc obec Kamberk. Obyvatelé této vsi nemají, kde v obci nakoupit základní potraviny. Provozovatelka krámku na konci února skončila. Nechtěla kupovat drahou pokladnu pro EET.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies