V rámci putování totiž proběhnou i přijímací pohovory pro nadané děti, které by si o letních prázdninách chtěly zábavnou formou vyzkoušet studium na vysoké škole.

Letní Dětská univerzita se bude konat v rámci nového dvouletého projektu „Otevřená univerzita“, na který získala liberecká univerzita dotaci ve výši 36,5 milionu korun z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost.

„Letní univerzita je určena pro děti z celé České republiky ve věku 12 14 let. Chceme dát šanci především mimolibereckým dětem. Pro ně je komplikované studovat na oblíbené Dětské univerzitě, která letos ukončí druhý ročník. Náplň letní univerzity vlastně představuje „zhuštěné“ dvousemestrální studium na Dětské univerzitě,“ řekl vedoucí projektu Miloš Hernych s tím, že kapacita letní univerzity je 20 dětí.

Děti budou během letní univerzity ubytovány na vysokoškolských kolejích v Liberci Harcově a dny budou trávit v přednáškových prostorách a laboratořích Technické univerzity. Připravený pro ně je také doprovodný program. „Uděláme si odpolední výlety na zajímavá místa Libereckého kraje. Nabízí se samozřejmě výlet na Ještěd nebo do Kryštofova Údolí a Jizerských hor. Nezapomeneme určitě ani na aquapark a ZOO, plánujeme různé sportovní aktivity. Pro úspěšné absolventy máme připravený výlet do technicky velice atraktivní lokality,“ slibuje Miloš Hernych.

Putování za vědou a technikou pořádá univerzita v rámci projektu „Nové talenty“, financovaného z evropských sociálních fondů. Akce má tradiční program: při cestě po univerzitních laboratořích, vědeckých pracovištích a dílnách průmyslové školy čeká na děti i jejich rodiče či prarodiče řada zajímavých pokusů, kvízů, soutěžních otázek i překvapení.

Akce je koncipována jako hra, která prověří nejen jejich dovednost a šikovnost, ale i orientační schopnosti. Účastníci totiž budou absolvovat cestu podle mapky s vyznačenými stanovišti v areálech obou škol a budou plnit různé úkoly. Za jejichž úspěšné vyřešení obdrží potvrzení, která na konci cesty vymění za občerstvení a drobné dárky na kole štěstí.

Kdo se chce dozvědět více o Putování za vědou a technikou i o připravované letní Dětské univerzitě, nechť přijde v sobotu 7. dubna do obchodního centra Nisa. Ve stánku Technické univerzity dostanou zájemci informační materiály a členové realizačního týmu projektu jim odpoví na jejich otázky.

Jaroslava Kočárková