VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Šafránové louky v Lukášově spásají ovce

Jablonec n. N.- V chráněném území v Lukášově se pasou ovce, krajský úřad louku tímto způsobem udržuje poprvé.

7.8.2016
SDÍLEJ:

V chráněném území v Lukášově se pasou ovce, krajský úřad louku tímto způsobem udržuje poprvé. Foto: Markéta Dědková

Více jak tři desítky přírodních rezervací a přírodních památek na území Libereckého kraje spravuje krajský úřad. Luční a travní porosty jsou standardně udržovány kosením. Letos v červenci však úplně poprvé na území přírodní památky v Lukášově bylo k údržbě využito stádo ovcí.

Území Lukášova se nachází na okraji Jablonce směrem na Liberc. „Přírodní památkou bylo vyhlášeno již v roce 1948 z důvodu masového výskytu šafránu Heuffelova. Jeho květy lákají počátkem jara množství návštěvníků a fotografů přírody," upozornila Markéta Dědková, mluvčí kraje.

Louky se zde v posledních dvaceti letech obhospodařovaly pouze kosením, což způsobilo ochuzení o množství lučních bylin a trav a také postupný úbytek zde chráněných šafránů. Plán péče o toto chráněné území použití pastvy připouštěl, ale blízkosti nebyl žádný farmář. Zajistit se jej podařilo až letos.

„Patnáct ovcí z lučanské farmy Sonja experimentálně po celý červenec vypásalo nejcennější partie zdejších luk. Menší plochy bylo nutné vypásat stádem ovládaným ovčákem a jeho psem. Pro větší plochy byl použit elektrický ohradník. I v tomto případě však bylo nutné ovce minimálně dvakrát denně kontrolovat, doplňovat vodu a přemisťovat ohradníky. Pasoucí se ovce byly i zpestřením pro místní chalupáře," říká Radomír Studený, pracovník ochrany přírody krajského úřadu.

PROČ PASTVA?

Na rozdíl od kosení se trusem zvířat vrací do půdy potřebné živiny. Ovce také narušují svými kopýtky okolí hustých trsů trav, což podporuje uchycení rostlin, které byly agresivnějšími druhy výrazně potlačeny.

„Tento způsob údržby realizujeme zkušebně úplně poprvé a výsledky bude nutné pečlivě vyhodnotit. To ovšem nevylučuje její použití i v budoucnosti. Je nutné zdůraznit, že pasení není trvalé a univerzální řešení. K údržbě druhově bohatých lučních porostů je třeba pasení s kosením střídat. V plánu máme i využití velkých býložravců, divokých koní a praturů, v části přírodní památky Meandry Ploučnice u Mimoně ke spásání rozsáhlých porostů trav a ostřic," dodává Josef Jadrný, náměstek hejtmana pro životní prostředí a zemědělství.

Autor: Redakce

7.8.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ministr financí a předseda hnutí ANO Andrej Babiš.
3 10

Andrej Babiš: Havel měl u nás zavést prezidentský systém

ilustrační fotografie
14

Pro a proti: Facka jako násilí. Zrušíme fyzické tresty dětí?

Revitalizace se blíží, v Ládví zavřou obchoďák

Revitalizace prostoru náměstí u metra Ládví se blíží, začíná už na jaře a na její realizaci by mělo stačit 12 měsíců. V rámci zkrášlování prostředí zavře společnost Regata Čechy obchodní dům. Opravovat začnou za rok na jaře.

Egyptská víza budou stát více než dvojnásobek

Od příštího týdne budou egyptská vstupní víza stát více než dvojnásobek. Zdraží z původních 25 dolarů (asi 640 Kč) na 60 dolarů (asi 1530 Kč). Víza, jež umožní několik vstupů do země, budou stát 70 dolarů (asi 1790 Kč). Informovala o tom dnes agentura AP s odkazem na zdroje z egyptského letiště.

Účet za lety do Mnichova dělá 60 milionů. Letiště Brno už linku dotovat nechce

Brno – Z vlastní kapsy dotuje Letiště Brno provoz letecké linky z Brna do Mnichova. Celkem ho spojení, které využívá v průměru padesát lidí denně, stálo doposud šedesát milionů korun. Jihomoravský kraj a město Brno přitom slíbili linku podpořit celkem pětačtyřiceti miliony korun. Zatím nedali nic.

Facebook je zajatcem politiky

Baracka Obamu dostal Facebook do Bílého domu. Zdeňka Škromacha bazénková selfie z politiky vylila. Jak si politické celebrity vedou na této sociální síti?

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies