V Liberci se po poledni sešla krajská povodňová komise, žádná zásadní opatření zatím nepřijala. „V kraji zasahuje 13 hasičských jednotek, z toho většina je ve Višňové, kde je situace nejvážnější," řekl po jednání novinářům hejtman Martin Půta. Hasiči ve Višňové čerpají vodu u nedokončené protipovodňové hráze, kde zatím funguje jen jedno ze tří čerpadel. Kvůli vodě jsou už také v okolí Višňové uzavřené tři silnice, na místě hlídkuje policie. „Záchranná služba zřídila na místě tým, pro případ, že by někdo potřeboval lékařskou pomoc," dodal Půta.

Množství vody v řekách výrazně snižují přehrady v Jizerských horách. „Třeba do přehrady v Josefově Dolu přitéká 18 krychlových metrů za sekundu, odpouštíme jen tři metry," řekl novinářům ředitel jabloneckého závodu Povodí Labe Jaroslav Jaroušek. Všechny přehrady mají podle něj ještě rezervy, aby mohly vodu zadržet. Hlavně malé přehrady, jako je Mlýnice, Fojtka nebo Harcov v Liberci, se ale rychle plní. „Podle aktuálních informací od hrázných ale srážky slábnou a ustávají a situace by se mohla zklidnit," dodal Jaroušek.

Smědá ve Višňové se dostala dopoledne na třetí povodňový stupeň za pouhou hodinu. Do 14:30 hladina vystoupala na 286 centimetrů. „Čerpáme vodu, pytluje se a opravdu nevíme, co to přinese," řekla starostka Višňové Vladimíra Erbanová. Višňová patří k obcím, které bývají velkou vodou pravidelně postiženy, i na počátku června patřily k nejvíce zasaženým. V roce 2010 tam velká voda napáchala škody za více než 36 milionů korun a řadu z nich se ještě ani nepodařilo opravit.

Stav ohrožení vyhlásili dnes před 10:00 také ve Stružnici na Českolipsku v záplavové oblasti Radečského potoka a drobných vodotečí v obci. „Máme na trojce Robečský potok i Šporku, zaplavená už je silnice, zatím ale auta projedou," řekl starosta Stružnice Jan Mečíř. Voda se podle něj zatím rozlévá jen po loukách, do domů se nedostala. „U jednoho z domů jsme už dělali ochranou hráz z pytlů s pískem. Ještě, že jsme nespěchali po té červnové vodě s jejich úklidem, a tak je máme připravené," dodal. I ve Stružnici se velká voda pravidelně opakuje, zabránit by jí měl v budoucnu suchý poldr. Jeho vybudování ale brzdí ochránci přírody.

Plné ruce práce mají hasiči. Nejhorší je situace na Frýdlantsku, hlavně ve Višňové. „Po poledni bylo do této oblasti dopraveno i pásové obojživelné vozidlo, které zajistíšťovat přepravu hasičů i materiálu na problematická místa," řekla mluvčí libereckých hasičů Zdenka Štrauchová. Do osad byla dovezena čerpadla a hasiči odčerpávají vodu z tvořících se lagun kolem tamní hráze. „Z koryta vystoupil také Bulovecký potok, který začal ohrožovat několik domů, a hasiči místa zapytlovali," dodala Štrauchová. Hasiči podle ní stále vyjíždějí k popadaným stromům. Od dnešního rána do 14:00 řešili hasiči v Libereckém kraji 36 událostí.