PechaKucha Night je nezvykle pojatý společenský večer pro setkání umělců, architektů, designérů, řemeslníků a teoretiků. Ve velmi neformální atmosféře vzniká příležitost pro výměnu zkušeností a novinek v oboru. V pátek 13. září od 19 hodin v KC Kino bude hlavním tématem sklo a sklářství.

Ze sklářských výtvarníků bude prezentovat například Martin Hlubuček, Jaroslav Koléšek nebo Václav Řezáč. Z nejmladší generace vystoupí Jakub Petr, který je ještě studentem pražské UPRUM a jeho práce se zaměřuje na světlo, které je v obora skla důležitým elementem. Očekávaným hostem bude určitě Martin Janecký, jež patří v hutním tvarování skla mezi světovou špičku.

O zakončení večera se postará tradiční filmové okénko, o které se opět postaral Jan Bohuslav a na výroční PKN vybral krátký animovaný film od Martina Máje s názvem Cizinec.

„Také nás čeká první zahraniční návštěva, švýcarská dokumentaristka Corinne Kuenzli, kterou si pro diváky necháme jako překvapení, které rozhodně nebude jediné. Plánujeme naše první narozeniny oslavit stylově, takže se máte na co těšit," doplnila Lhotská.

Prezentace má jasně daná pravidla: každý z pozvaných prezentérů má k dispozici pouze 20 obrázků a každý z obrázků může komentovat maximálně 20 vteřin.

Výsledkem je pouhých 6 minut a 40 vteřin, které dělí každého vystupujícího od nástupu jeho následovníka. Vzniká tím divácky velmi atraktivní projekt, který je nabitý informacemi a improvizací.

Na místě bude i občerstvení: návštěvníci se mohou oddat výtvorům mladým pekařům sdruženým pod hlavičkou Hairy Bakers.

Sklářské městečko

Třetí zářijový víkend je v Železném Brodě vyhrazen slavnostem sklářského řemesla, nejkrásnější městské akci. Skleněné městečko se letos uskuteční  v termínu 14. a 15. září a přípravy na něj vrcholí. Bližší informace naleznete na internetové adrese www.sklenenemestecko.cz.