VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Složí preclíková céčka v rekordně dlouhý řetěz

Jablonec, Turnov - Pekárna a cukrárna Mikula slaví 20. výročí pokusem o zápis do Guinnessovy knihy rekordů. Po celý den se koná také bohatý program.

5.4.2014
SDÍLEJ:

Jiří Mikula, majitel pekárny a cukrárny.Foto: archiv J. Mikuly

 Již dvacet let připravuje Pekárna a cukrárna Mikula z Turnova každý den pro své zákazníky housky, chleby, sladké, slané i speciální pečivo té nejvyšší kvality. U příležitosti tohoto významného výročí jsme se šli zeptat majitele Jiřího Mikuly (na snímku) nejen na to, jak se dokázal prosadit, a hlavně udržet v poměrně silném konkurenčním prostředí.

Jak jste se dostal k pekařině? Byla to rodinná tradice?
Byla to víceméně náhoda. V roce 1992 jsem hned po maturitě na gymnáziu nastoupil jako pomocník do pekárny v Turnově, tehdy to bylo vlastně spíš na brigádu. Velmi rychle jsem se ale naučil základy, které jsou k pekařskému řemeslu zapotřebí. A dva roky nato už jsem s živnostenským listem v kapse rozjížděl vlastní pekárnu u Mělníka, kterou si původně pronajal můj turnovský zaměstnavatel. Byla to výzva, měl jsem pod sebou čtyři lidi, zajišťoval jsem už nejen pečení, ale i rozvoz…
V roce 1997 se naskytla šance vrátit se zpět do Turnova, měl jsem možnost odkoupit turnovskou pekárnu, kde jsem začínal, včetně kompletního vybavení. Vzhledem k tomu, že jsem měl zkušenosti s provozem a pečení mě skutečně bavilo, neváhal jsem ani minutu. Od té doby pekařím zde v Českém ráji.

Kdy, jak a proč padlo rozhodnutí mít vlastní pekárnu?
Vše přišlo ruku v ruce s dobou a zkušenostmi. Hodně jsem se naučil, když jsem rozbíhal novou pekárnu u Mělníka. Vedle běžného provozu jsem najednou musel stíhat i manažerské záležitosti. A tak když přišla možnost odkoupit pekárnu v Turnově, rozhodl jsem se rychle. Zkušenosti jsem měl, chuť do práce a nadšení taky. Byla to pro mě výzva, kterou jsem přijal, a díky tomu dnes slavíme 20. výročí.

Během těchto let jsem přizval ke spolupráci ještě svého bratra a postupně jsme otevřeli další prodejny v Semilech, Jablonci, Mnichově Hradišti a dalších městech. Sortiment jsme rozšířili o vlastní cukrářské a lahůdkářské výrobky. Navíc jsme hrdými nositeli značky Regionální produkt Českého ráje.

Baví vás pekařina i po těch letech?
To víte, že ano. Chtěl bych říct, že i když jsem vzhledem k potřebám a povinnostem spíše v kanceláři, dodnes se cítím být pekařem. Rád diskutuju se svými zaměstnanci o tom, co by se dalo vylepšit, jsem potěšen, když za mnou přijdou s novými nápady nebo když mě na chvíli pustí k těstu a k peci.

Když by se někdo chtěl stát pekařem, jaké vzdělání musí dotyčný mít? Pozná se v této práci talent?
Vzdělání? Pokud člověka přijímám, osobně mi nezáleží na tom, zdali je v oboru vyučen či nikoliv, ale na tom, jestli má chuť pracovat, jestli je poctivý a spolehlivý. Naše odběratele totiž nezajímá, že mi někdo nepřišel na směnu, chtějí mít jednoduše pečivo na svých pultech před otvírací dobou. Vždy proto všem říkám: „Pekařina není zaměstnání, ale skutečná práce!" A jestli poznám talent? Většinou do hodiny či dvou mám jasno. Stačí se kouknout na to, jak se dotyčný/ná postaví k práci. Člověk hned vidí, zda a jak je šikovný „na ruce".

Jaký je váš největší pekařský majstrštyk?
Jednoznačně tříkilový Mikulův pecen.

Máte strach z tolik se rozrůstajících obchodních řetězců?
Nemám. Poslední dobou se naopak lidé do pekáren vracejí. Začali se totiž starat o to, jak se stravují, chtějí vědět, co jedí. Což je správné. Tak, jako někdo má svého uzenáře, bych si přál, aby každý měl svého pekaře.

Jste otcem pěti dětí, jak se vám podařilo skloubit podnikání a takto velkou rodinu?
Podařilo. Mám úžasnou paní, která je pro mě a mé děti velkou oporou, miluje nás i přesto, že nejsme dokonalí.
Ale mé „DÍKY" patří  i bratrovi, který to se mnou táhne již dvě desetiletí, rodičům, kteří mě vychovali, obětavým zaměstnancům, zákazníkům, jež si každý den najdou cestu k nám, a v neposlední řadě dodavatelům. Děkuji všem!

Jak dvacetileté výročí oslavíte?
Oslavy budou velké, chtěl bych jejich prostřednictvím poděkovat jak zaměstnancům a partnerům, tak všem našim zákazníkům.

Co byste si přál do budoucna?
Přál bych si, abychom i nadále dělali lidem radost kvalitními výrobky, a modlím se, až jednou nebudu moci podnikat, abych mohl předat svou práci do dobrých rukou.

MIKULOVA DVACÍTKA

Na hřišti ve Studentské ulici hned vedle turnovské pekárny od 10 do 16 hodin. Vstup zdarma:
- loutkářský soubor Na Židli
- kouzelník Magic Alex
- taneční vystoupení dětí z TaPŠ ILMA Ilony Šulcové
- psí dogdancing a agility předvede se svou fenkou Wiki mistryně ČR slečna Tereza Tužilová
– interaktivní exponáty ze science centra iQLANDIA
- soutěže pro malé i velké o zajímavé ceny
- ukázka pekařského řemesla
Na akci se pokusí o zápis do Guinnessovy knihy rekordů. Spolu s účastníky chtějí vytvořit co nejdelší řetěz z preclíkových céček. Majitel pekárny upozornil, že pečivem na akci rozhodně nebudou plýtvat.  Céčka ze řetězu či předváděček dají potom ke zkrmení zvířatům.

Autor: Redakce

5.4.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Kandidát na ministra financí Ivan Pilný poskytl 18. května v Praze rozhovor Deníku.
1 17

Pilný: Návrh rozpočtu je rozumný, změny neplánuji

Dennis Russell Davies

Na Pražské jaro po čtvrtstoletí vrací Dennis Russell Davies

Otec zavíral své děti do hladomorny, tvrdí obžaloba. Viní ho z týrání

Dvě nezletilé děti měl sedmačtyřicetiletý otec na Břeclavsku podle obžaloby zavírat do místnosti nazývané hladomorna. Policisté navíc sdělili, že v jeho počítači našli tisíce erotických fotografií s mladými chlapci. Případem se v úterý začal zabývat brněnský krajský soud.

EXKLUZIVNĚ / AKTUALIZUJEME

Čtyři autentické dojmy z Británie: Lidé jsou šokovaní, život se ale nezastavil

/VIDEO, ROZHOVOR/ Jak se tragédie v Manchesteru, kde útočník na koncertě odpálil bombu, dotkla tamních obyvatel, včetně české ředitelky Czech School Manchester? Jaké dojmy a postřehy nám svěřil novinář deníku The Sun, jehož syn byl přítomen na tragickém koncertě? Přinášíme i poznatky další Češky, sociální praconice Zory Zámečníkové, jež poskytla video z okolí místa činu. Rovněž jsme oslovili bývalou novinářku Deníku, nyní působící v Londýně.

AUTOMIX.CZ

OBRAZEM: Jak by asi dnes vypadala legendární auta východního bloku?

Po rozpadu východního bloku se mnoho ikonických vozů této éry nedočkalo přímého nástupce. Plno nadšenců si však představuje jejich návrat a skrze grafické ilustrace vytváří moderní interpretace těchto známých aut. Podívali jsme se na ty nejzajímavější.

AKTUALIZOVÁNO

Je to tady! Kajínek opustil vězení. "Vítej na svobodě," zaznělo na uvítanou

/VIDEO, FOTOGALERIE/- Doživotně odsouzený vrah Jiří Kajínek se dočkal. Dnes o půl dvanácté byla odeslána podepsaná milost prezidentem Milošem Zemanem na Ministerstvo spravedlnosti k dalšímu vyřízení. Krátce po půl druhé pak vyšel branou na svobodu. "Vítej na svobodě," křičeli přítomní na evidentně dojatého muže. 

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies