VYBERTE SI REGION

Složí preclíková céčka v rekordně dlouhý řetěz

Jablonec, Turnov - Pekárna a cukrárna Mikula slaví 20. výročí pokusem o zápis do Guinnessovy knihy rekordů. Po celý den se koná také bohatý program.

5.4.2014
SDÍLEJ:

Jiří Mikula, majitel pekárny a cukrárny.Foto: archiv J. Mikuly

 Již dvacet let připravuje Pekárna a cukrárna Mikula z Turnova každý den pro své zákazníky housky, chleby, sladké, slané i speciální pečivo té nejvyšší kvality. U příležitosti tohoto významného výročí jsme se šli zeptat majitele Jiřího Mikuly (na snímku) nejen na to, jak se dokázal prosadit, a hlavně udržet v poměrně silném konkurenčním prostředí.

Jak jste se dostal k pekařině? Byla to rodinná tradice?
Byla to víceméně náhoda. V roce 1992 jsem hned po maturitě na gymnáziu nastoupil jako pomocník do pekárny v Turnově, tehdy to bylo vlastně spíš na brigádu. Velmi rychle jsem se ale naučil základy, které jsou k pekařskému řemeslu zapotřebí. A dva roky nato už jsem s živnostenským listem v kapse rozjížděl vlastní pekárnu u Mělníka, kterou si původně pronajal můj turnovský zaměstnavatel. Byla to výzva, měl jsem pod sebou čtyři lidi, zajišťoval jsem už nejen pečení, ale i rozvoz…
V roce 1997 se naskytla šance vrátit se zpět do Turnova, měl jsem možnost odkoupit turnovskou pekárnu, kde jsem začínal, včetně kompletního vybavení. Vzhledem k tomu, že jsem měl zkušenosti s provozem a pečení mě skutečně bavilo, neváhal jsem ani minutu. Od té doby pekařím zde v Českém ráji.

Kdy, jak a proč padlo rozhodnutí mít vlastní pekárnu?
Vše přišlo ruku v ruce s dobou a zkušenostmi. Hodně jsem se naučil, když jsem rozbíhal novou pekárnu u Mělníka. Vedle běžného provozu jsem najednou musel stíhat i manažerské záležitosti. A tak když přišla možnost odkoupit pekárnu v Turnově, rozhodl jsem se rychle. Zkušenosti jsem měl, chuť do práce a nadšení taky. Byla to pro mě výzva, kterou jsem přijal, a díky tomu dnes slavíme 20. výročí.

Během těchto let jsem přizval ke spolupráci ještě svého bratra a postupně jsme otevřeli další prodejny v Semilech, Jablonci, Mnichově Hradišti a dalších městech. Sortiment jsme rozšířili o vlastní cukrářské a lahůdkářské výrobky. Navíc jsme hrdými nositeli značky Regionální produkt Českého ráje.

Baví vás pekařina i po těch letech?
To víte, že ano. Chtěl bych říct, že i když jsem vzhledem k potřebám a povinnostem spíše v kanceláři, dodnes se cítím být pekařem. Rád diskutuju se svými zaměstnanci o tom, co by se dalo vylepšit, jsem potěšen, když za mnou přijdou s novými nápady nebo když mě na chvíli pustí k těstu a k peci.

Když by se někdo chtěl stát pekařem, jaké vzdělání musí dotyčný mít? Pozná se v této práci talent?
Vzdělání? Pokud člověka přijímám, osobně mi nezáleží na tom, zdali je v oboru vyučen či nikoliv, ale na tom, jestli má chuť pracovat, jestli je poctivý a spolehlivý. Naše odběratele totiž nezajímá, že mi někdo nepřišel na směnu, chtějí mít jednoduše pečivo na svých pultech před otvírací dobou. Vždy proto všem říkám: „Pekařina není zaměstnání, ale skutečná práce!" A jestli poznám talent? Většinou do hodiny či dvou mám jasno. Stačí se kouknout na to, jak se dotyčný/ná postaví k práci. Člověk hned vidí, zda a jak je šikovný „na ruce".

Jaký je váš největší pekařský majstrštyk?
Jednoznačně tříkilový Mikulův pecen.

Máte strach z tolik se rozrůstajících obchodních řetězců?
Nemám. Poslední dobou se naopak lidé do pekáren vracejí. Začali se totiž starat o to, jak se stravují, chtějí vědět, co jedí. Což je správné. Tak, jako někdo má svého uzenáře, bych si přál, aby každý měl svého pekaře.

Jste otcem pěti dětí, jak se vám podařilo skloubit podnikání a takto velkou rodinu?
Podařilo. Mám úžasnou paní, která je pro mě a mé děti velkou oporou, miluje nás i přesto, že nejsme dokonalí.
Ale mé „DÍKY" patří  i bratrovi, který to se mnou táhne již dvě desetiletí, rodičům, kteří mě vychovali, obětavým zaměstnancům, zákazníkům, jež si každý den najdou cestu k nám, a v neposlední řadě dodavatelům. Děkuji všem!

Jak dvacetileté výročí oslavíte?
Oslavy budou velké, chtěl bych jejich prostřednictvím poděkovat jak zaměstnancům a partnerům, tak všem našim zákazníkům.

Co byste si přál do budoucna?
Přál bych si, abychom i nadále dělali lidem radost kvalitními výrobky, a modlím se, až jednou nebudu moci podnikat, abych mohl předat svou práci do dobrých rukou.

MIKULOVA DVACÍTKA

Na hřišti ve Studentské ulici hned vedle turnovské pekárny od 10 do 16 hodin. Vstup zdarma:
- loutkářský soubor Na Židli
- kouzelník Magic Alex
- taneční vystoupení dětí z TaPŠ ILMA Ilony Šulcové
- psí dogdancing a agility předvede se svou fenkou Wiki mistryně ČR slečna Tereza Tužilová
– interaktivní exponáty ze science centra iQLANDIA
- soutěže pro malé i velké o zajímavé ceny
- ukázka pekařského řemesla
Na akci se pokusí o zápis do Guinnessovy knihy rekordů. Spolu s účastníky chtějí vytvořit co nejdelší řetěz z preclíkových céček. Majitel pekárny upozornil, že pečivem na akci rozhodně nebudou plýtvat.  Céčka ze řetězu či předváděček dají potom ke zkrmení zvířatům.

Autor: Redakce

5.4.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Politici nechápou, co je věda, jak funguje, říká nositel Nobelovy ceny za fyziku

Brno - Vědci se musí místo výzkumu věnovat papírování, kritizoval nositel Nobelovy ceny za fyziku Claude Cohen-Tannou-dji. „Moje děti se věnují vědě také a tráví šedesát procent času sepisováním zpráv," řekl ve čtvrtek fyzik publiku na VUT v Brně.

Taneční soutěž StarDance vyhrál Piškula před Bankem a Plodkovou

Praha - Vítězem osmé řady taneční soutěže StarDance se stal herec Zdeněk Piškula, který tančil s Veronikou Lálovou. Ve finále dnes předstihl lyžaře Ondřeje Banka s Evou Krejčířovou. Třetí skončila v diváckém hlasování herečka Jana Plodková s Michalem Padevětem. Odborná porota v přímém přenosu České televize ohodnotila stejným počtem bodů dnešní výkony Piškuly a Plodkové, Bank v tomto pořadí zůstal třetí.

Veterinární správa varuje chovatele před ptačí chřipkou

Benešov – Odbor životního prostředí na základě výzvy Státní veterinární správy upozornil občany a zvláště drobnochovatele drůbeže na výskyt ptačí chřipky. „V současné době se už v několika státech Evropy objevila řada případů vysoce patogenní ptačí chřipky u volně žijících ptáků i v chovech drůbeže," uvedl vedoucí odboru Tomáš Heřmánek.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies