VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Složí preclíková céčka v rekordně dlouhý řetěz

Jablonec, Turnov - Pekárna a cukrárna Mikula slaví 20. výročí pokusem o zápis do Guinnessovy knihy rekordů. Po celý den se koná také bohatý program.

5.4.2014
SDÍLEJ:

Jiří Mikula, majitel pekárny a cukrárny.Foto: archiv J. Mikuly

 Již dvacet let připravuje Pekárna a cukrárna Mikula z Turnova každý den pro své zákazníky housky, chleby, sladké, slané i speciální pečivo té nejvyšší kvality. U příležitosti tohoto významného výročí jsme se šli zeptat majitele Jiřího Mikuly (na snímku) nejen na to, jak se dokázal prosadit, a hlavně udržet v poměrně silném konkurenčním prostředí.

Jak jste se dostal k pekařině? Byla to rodinná tradice?
Byla to víceméně náhoda. V roce 1992 jsem hned po maturitě na gymnáziu nastoupil jako pomocník do pekárny v Turnově, tehdy to bylo vlastně spíš na brigádu. Velmi rychle jsem se ale naučil základy, které jsou k pekařskému řemeslu zapotřebí. A dva roky nato už jsem s živnostenským listem v kapse rozjížděl vlastní pekárnu u Mělníka, kterou si původně pronajal můj turnovský zaměstnavatel. Byla to výzva, měl jsem pod sebou čtyři lidi, zajišťoval jsem už nejen pečení, ale i rozvoz…
V roce 1997 se naskytla šance vrátit se zpět do Turnova, měl jsem možnost odkoupit turnovskou pekárnu, kde jsem začínal, včetně kompletního vybavení. Vzhledem k tomu, že jsem měl zkušenosti s provozem a pečení mě skutečně bavilo, neváhal jsem ani minutu. Od té doby pekařím zde v Českém ráji.

Kdy, jak a proč padlo rozhodnutí mít vlastní pekárnu?
Vše přišlo ruku v ruce s dobou a zkušenostmi. Hodně jsem se naučil, když jsem rozbíhal novou pekárnu u Mělníka. Vedle běžného provozu jsem najednou musel stíhat i manažerské záležitosti. A tak když přišla možnost odkoupit pekárnu v Turnově, rozhodl jsem se rychle. Zkušenosti jsem měl, chuť do práce a nadšení taky. Byla to pro mě výzva, kterou jsem přijal, a díky tomu dnes slavíme 20. výročí.

Během těchto let jsem přizval ke spolupráci ještě svého bratra a postupně jsme otevřeli další prodejny v Semilech, Jablonci, Mnichově Hradišti a dalších městech. Sortiment jsme rozšířili o vlastní cukrářské a lahůdkářské výrobky. Navíc jsme hrdými nositeli značky Regionální produkt Českého ráje.

Baví vás pekařina i po těch letech?
To víte, že ano. Chtěl bych říct, že i když jsem vzhledem k potřebám a povinnostem spíše v kanceláři, dodnes se cítím být pekařem. Rád diskutuju se svými zaměstnanci o tom, co by se dalo vylepšit, jsem potěšen, když za mnou přijdou s novými nápady nebo když mě na chvíli pustí k těstu a k peci.

Když by se někdo chtěl stát pekařem, jaké vzdělání musí dotyčný mít? Pozná se v této práci talent?
Vzdělání? Pokud člověka přijímám, osobně mi nezáleží na tom, zdali je v oboru vyučen či nikoliv, ale na tom, jestli má chuť pracovat, jestli je poctivý a spolehlivý. Naše odběratele totiž nezajímá, že mi někdo nepřišel na směnu, chtějí mít jednoduše pečivo na svých pultech před otvírací dobou. Vždy proto všem říkám: „Pekařina není zaměstnání, ale skutečná práce!" A jestli poznám talent? Většinou do hodiny či dvou mám jasno. Stačí se kouknout na to, jak se dotyčný/ná postaví k práci. Člověk hned vidí, zda a jak je šikovný „na ruce".

Jaký je váš největší pekařský majstrštyk?
Jednoznačně tříkilový Mikulův pecen.

Máte strach z tolik se rozrůstajících obchodních řetězců?
Nemám. Poslední dobou se naopak lidé do pekáren vracejí. Začali se totiž starat o to, jak se stravují, chtějí vědět, co jedí. Což je správné. Tak, jako někdo má svého uzenáře, bych si přál, aby každý měl svého pekaře.

Jste otcem pěti dětí, jak se vám podařilo skloubit podnikání a takto velkou rodinu?
Podařilo. Mám úžasnou paní, která je pro mě a mé děti velkou oporou, miluje nás i přesto, že nejsme dokonalí.
Ale mé „DÍKY" patří  i bratrovi, který to se mnou táhne již dvě desetiletí, rodičům, kteří mě vychovali, obětavým zaměstnancům, zákazníkům, jež si každý den najdou cestu k nám, a v neposlední řadě dodavatelům. Děkuji všem!

Jak dvacetileté výročí oslavíte?
Oslavy budou velké, chtěl bych jejich prostřednictvím poděkovat jak zaměstnancům a partnerům, tak všem našim zákazníkům.

Co byste si přál do budoucna?
Přál bych si, abychom i nadále dělali lidem radost kvalitními výrobky, a modlím se, až jednou nebudu moci podnikat, abych mohl předat svou práci do dobrých rukou.

MIKULOVA DVACÍTKA

Na hřišti ve Studentské ulici hned vedle turnovské pekárny od 10 do 16 hodin. Vstup zdarma:
- loutkářský soubor Na Židli
- kouzelník Magic Alex
- taneční vystoupení dětí z TaPŠ ILMA Ilony Šulcové
- psí dogdancing a agility předvede se svou fenkou Wiki mistryně ČR slečna Tereza Tužilová
– interaktivní exponáty ze science centra iQLANDIA
- soutěže pro malé i velké o zajímavé ceny
- ukázka pekařského řemesla
Na akci se pokusí o zápis do Guinnessovy knihy rekordů. Spolu s účastníky chtějí vytvořit co nejdelší řetěz z preclíkových céček. Majitel pekárny upozornil, že pečivem na akci rozhodně nebudou plýtvat.  Céčka ze řetězu či předváděček dají potom ke zkrmení zvířatům.

Autor: Redakce

5.4.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto

Tlačítko hlídá seniory. Šetří miliardy

v úterý spadlo malé letadlo na obchodní dům v Melbourne
4

V Melbourne spadlo letadlo na obchoďák, pět lidí nepřežilo

Mládek nevydržel, Sobotka ho odvolal. Na tahu je Zeman

/ANALÝZA/ - Volby se nevyhrávají díky potlesku velkých firem, ale díky lidem, kteří vhazují hlasovací lístek do urny. Většinou to dělají na základě svých zkušeností – u lékaře, ve škole, při pohledu na výplatní pásku nebo na účet od mobilního operátora. A právě ten je nepřiměřeně vysoký celé tři roky, kdy vedl ministerstvo průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD).

Putin si údajně nechává sestavit psychologický profil Trumpa

Ruský prezident Vladimir Putin si nechává sestavit psychologický profil svého nového amerického kolegy Donalda Trumpa. Uvedla to v pondělí americká televize NBC News. Podle předběžných závěrů analýzy prý Trump rád riskuje, ale dokáže být i naivní.

VIDEO: Ve Zlíně na cyklostezce spálili korán

„Proč pálíme korán? Chceme podpořit slovenskou aktivistku, která řekla svůj názor a byla za svůj čin zatčena," komentoval David Nepimach ze Zlína akt, při kterém v pondělí ve Zlíně společně s desítkou zúčastněných spálil na cyklostezce na Vršavě svatou knihu muslimů.

Teroristé v Egyptě hrozí dalšími útoky na křesťany

Egyptská teroristická skupina napojená na takzvaný Islámský stát (IS) dnes na internetu zveřejnila video sebevražedného atentátníka, který loni v prosinci v kostele v Káhiře zabil téměř 30 lidí. Dvacetiminutové video komentuje extremista, který tvrdí, že islámští radikálové útoky na koptské křesťany znásobí. .

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies