Až do konce letošního roku se proto pohřby přesunuly do kostela svatého Ducha v novoborských Arnultovicích.

Desítky let stará smuteční síň naposledy prošla úpravami počátkem 80. let minulého století, kdy k ní přibyly dvě přístavby. „Dosavadní stav byl nedostatečný z technických, kapacitních ale i estetických důvodů. Obřady v létě probíhaly s otevřenými dveřmi, v zimě se pozůstalí tísnili v uzavřené síni," připomíná starosta Nového Boru Jaromír Dvořák důvody rekonstrukce za bezmála osm a půl milionů korun.

Nově již zmizely dosavadní přístavby, které v průběhu následujících měsíců nahradí nové.

Větší z nich rozšíří kapacitu pro obřady z původních 40 míst na 150, v menší pak najde zázemí pohřební služba a bude zde místnost pro chladicí zařízení. I u ní se zvýší kapacita tak, aby v případě nutnosti pokryla oblast Novoborska. Zlepší se i technické zázemí pro snadnější manipulaci s rakvemi. Kompletní rekonstrukce čeká i samotnou historickou smuteční síň. Pryč je už obložení, na odstranění čeká stávající střecha, ale třeba i podlaha.

„Původní architektonické prvky, jako jsou například vitráže ve vstupních dveřích ale zůstanou zachované. Konečnou výzdobu interiéru pak vhodně doplní nový nábytek nebo skleněné plastiky, které budou odkazovat na sklářskou pověst města. Výsledkem by mělo být místo, v němž se pozůstalí budou moci důstojně a v soukromí rozloučit," doplňuje Jaromír Dvořák.

Kvůli půlroční rekonstrukci se všechny smuteční obřady přesunuly do kostela svatého Ducha v Arnultovicích, který patří Církvi československé husitské. Díky vstřícnosti farářky zde probíhají i civilní obřady bez církevních náležitostí.

„Na to, že obřady v kostele musí absolvovat i nevěřící, si nikdo nestěžoval. Větší problém byl s tím, že si stavební dělníci k práci na hřbitově nahlas pouštěli rádio, což bylo více než nevhodné s ohledem na místo. To jsme ale velmi rychle vyřešili a práce probíhají tak, aby nerušily pozůstalé při návštěvě hřbitova," dodává Jaromír Dvořák.

Po půlroční rekonstrukci bude smuteční síň na Lesním hřbitově větší a modernější. Zdroj: MěÚ Nový Bor

Po půlroční rekonstrukci bude smuteční síň na Lesním hřbitově větší a modernější. Zdroj: MěÚ Nový Bor