ČTK to ve čtvrtek zjistila v insolvenčním rejstříku.

Liberecká humanitární společnost je od ledna v likvidaci, návrh na zahájení insolvenčního řízení podala její likvidátorka. Žádala prohlášení konkurzu, majetek společnosti podle ní k uspokojení věřitelů nestačí.

Společnost Hand for Help byla založena v červnu 2000. Za dobu svého působení zorganizovala řadu akcí na pomoc lidem v oblastech postižených živelními pohromami. Liberečtí dobrovolníci pomáhali mimo jiné v roce 2003 po ničivém zemětřesení v íránském Bámu. Na Srí Lance, která patřila k zemím nejvíce postiženým ničivým zemětřesením na konci roku 2004, vybudovali dětskou mobilní nemocnici. Pomáhali po zemětřesení v Pákistánu nebo po záplavách v Bangladéši.

Poslední velkou akcí byla pomoc na Haiti po silném zemětřesení v lednu 2010. Katastrofou byla tehdy postižena třetina z devíti milionů obyvatel země, milion lidí přišlo o střechu nad hlavou. Hlavní město bylo ze tří čtvrtin zničeno. Tým libereckých dobrovolníků tam odjel vybudovat polní nemocnici a pomáhat. Od začátku ale akci provázely finanční problémy, které se podařilo vyřešit až se změnou vedení organizace.

Podle zakladatele organizace Jaromíra Dolanského společnost prakticky nefunguje. „Po dobu více než tří let se nebyla schopna sejít správní rada a řešit naléhavé organizační úkoly. Zejména proto, že někteří její členové si v mezidobí založili vlastní neziskové organizace s obdobnou činností," uvedl Dolanský ve svém návrhu na likvidaci. Správní rada byla podle něj navíc volena na určitou dobu a její mandát už skončil. Liberecký soud proto v lednu rozhodl o zrušení společnosti a nařídil její likvidaci.

V likvidaci se zatím přihlásili jen tři věřitelé s celkovou pohledávkou za 44.430 korun. „Předpokládám ale existenci dalších věřitelů," uvedla v insolvenčním návrhu likvidátorka Martina Jinochová Matyášová. Hand for Help ale podle ní nemá žádné peníze na účtech, likvidátorce se jen podařilo dohledat nějaký zdravotnický materiál v pronajatých prostorech, jehož prodej nebude stačit na úhradu pohledávek. Proto na začátku září podala návrh na zahájení insolvenčního řízení a žádala prohlášení konkurzu.

Konkurzním správcem jmenoval soud libereckou společnost Konkursní, přezkumné jednání se uskuteční 4. prosince.

Čtěte také: Liberecký soud zahájil insolvenční řízení s organizací Hand for Help