V minulém týdnu se sešli domažličtí skláři s desítkou studentů a stejným počtem jejich učitelů při pátém sklářském sympoziu Tusta vitrea pod chodským hradem.

„Ta spolupráce vznikla na základě toho, že duchovní otec sympozia, Petr Šámal je absolventem naší školy. Jednoho dne nás navštívil a zeptal se, jestli bychom byli schopní něco takového pro město Domažlice uspořádat. Začali jsme s naší mobilní sklářskou píckou a postupně jsme přidali všechny techniky, které ve škole učíme," říká ředitelka Vyšší odborné školy sklářské a Střední školy Nový Bor Ilona Jindrová.

Na letošním sympoziu bylo v podání novoborské školy možno kromě práce se surovým materiálem shlédnou ukázky výroby sklářských forem, tiffani techniku, vitráže, výrobu šperků a také malování, broušení a rytí skla. Potřebné vybavení už dnes zabírá tři přívěsné vozíky za auto.

„Jezdí nás skupina deseti studentů k nim stejný počet pedagogů. Vždycky aby u každé techniky stál jeden student a jeden učitel," říká Jindrová.

V rámci sympozia navrhovali jeho účastníci sklenice pro Domažlický pivovar, který právě prochází rozsáhlým znovuzrozením a lidé rozhodnou hlasováním, který návrh se nakonec použije. Ve spolupráci s kamenosochařem Zdeňkem Můlou z Kostelce nad Černými lesy, který se na obnově pivovaru rovněž podílí, zkusili skláři spojit dohromady dva odlišné a přitom příbuzné materiály, kámen a sklo. „Výsledek má název Kámen a dech. Jedná se o skleněnou bublinu spojenou s kamenným objektem," říká Ilona Jindrová s tím, že si na místě vyzkoušeli i techniku zdobení porcelánu rozpraskaným sklem Raku, která má kořeny na dálném východě.