VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Třicet milionů padlo do Pivovaru Vratislavice na jeho modernizaci

Vratislavice nad Nisou - Více než 30 milionů korun investoval letos Pivovar Vratislavice do modernizace výroby. "Obměna zařízení už byla po více než deseti letech provozu nutná," řekl ředitel pivovaru Petr Hostaš.

22.12.2015
SDÍLEJ:

Pivo KonrádFoto: Deník

Nákladná byla podle něj zejména modernizace kotelny, pro pivovar je důležitá hlavně modernizace linky na stáčení lahví. Stáčení v uzavřené monobloku je připravené na to, aby mohl pivovar po Novém roce začít na trhu nabízet i nepasterizované pivo v lahvích. Zatím dělal jen sudové.

Pasterace, tedy tepelné ošetření, prodlužuje dobu trvanlivosti piva. Pro zvýšení trvanlivosti se dělá i filtrace, během níž se z piva odstraňují kalící látky, zejména pivovarské kvasinky, a zvýší se tak čirost piva. Nepasterované pivo je podle odborníků vždy chuťově lepší, je živější a zákazníci ho více chtějí. Podle Českého svazu pivovarů a sladoven (ČSPS) přecházejí i velké pivovary z tepelné úpravy nápoje na filtraci a stále více jich nabízí nepasterizovaná piva. Oficiální údaje, zda se v Česku vypije více tepelně upraveného či neupravovaného piva, ale svaz nemá.

Ve Vratsilavicích nepočítají s tím, že by do lahví stáčeli jen pivo nepasterizované. „Exportní pivo, které jde daleko za moře, se pasterizovat musí, potřebuje delší trvanlivost. Budeme nabízet obě varianty. Ta možnost nabídnout zákazníkovi obě varianty je na tom nejlepší," vysvětlil Hostaš. U sudového piva si podle něj zákazník může vybrat už dnes. „Pivo do okolí nepasterizujeme, pokud chce ale sudové pivo někdo ve Španělsku, Portugalsku nebo třeba v Itálii, tak tam pasterizujeme," dodal ředitel. Do zahraničí dodává pivovar více než polovinu své produkce.

Pivovar Vratislavice byl slavnostně otevřen v lednu 1874. Ještě v 90. letech 20. století zaměstnával 400 lidí a ročně vyrobil téměř půl milionu hektolitrů piva. Dnes v něm pracuje zhruba 50 lidí. V roce 1997 se podnik stal součástí společnosti Pražské pivovary, a o rok později výroba ve Vratislavicích skončila. Tradiční pivo Vratislav se od té doby vaří v Praze. Když v roce 1999 budovy pivovaru koupila společnost HOLS a o rok později obnovila výrobu, musela vytvořit novou značku. Pivo pojmenovala po nástupci knížete Vratislava Konrad. O trh se pivovar dělí s mnohem silnějším Pivovarem Svijany a jeho dceřinou společností Pivovar Rohozec. Přesto se vratislavickým pivovarníkům daří, letos uvaří kolem 90.000 hektolitrů piva.

Autor: ČTK

22.12.2015 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto

Chystá se bič na soukromé lékaře

Politolog Jan Kubáček.
3

Politolog Kubáček: Voličům hromadění postů vadí čím dál méně

EET? Prázdné výlohy a strach

Po restauracích, barech a hotelech, které už mají za sebou skoro tři měsíce zkušeností, míří elektronická evidence tržeb (EET) do dalších provozoven. Od začátku letošního března čeká živnostníky podnikající v maloobchodě i velkoobchodě. Někteří jsou už teď dokonale připraveni, jiní podlehli strachu a s podnikáním raději končí.

Zpátky do hospod. Lidé se vrací k točenému pivu

Několikaletý propad sudového piva se podařilo zastavit, naznačují první data za loňský rok.

Trump vs. média. Podle novináře americký prezident překročil hranici

Prezident Spojených států Donald Trump označením médií za nepřítele lidu podle komentátora a moderátora americké zpravodajské televize Fox News Chrise Wallaceho zašel v kritice tisku příliš daleko. Wallace poznamenal, že s novináři se potýkali všichni američtí prezidenti, ale nový šéf Bílého domu překročil hranici.

AUTOMIX.CZ

Nejhezčí moderní Škoda ohromila před 15 lety svět. Do výroby se přesto nedostala

Před 15 lety se české automobilce Škoda podařilo dokonale ohromit svět. Na březnovém autosalonu v Ženevě totiž tehdy představila koncept Tudor, velké kupé, které mnozí považují za nejpohlednější auto, jaké v moderní éře značky vzniklo. Ani úspěch studie ale nestačil k zahájení sériové výroby.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies