VYBRAT REGION
Zavřít mapu

V domku na konci města voní čerstvě upražená káva

Jablonec n. N. - Když se řekne káva, většina z nás si toto slovo spojí s příjemnou vůní a chutí, která navozuje pocit pohody, siesty, dobrého moučníku či příjemného rána, kdy nás káva dobře nabudí a povzbudí do nového dne.

26.6.2015 1
SDÍLEJ:

Příprava kávy - ilustrační snímekFoto: Deník

Kávová zrna, to je něco exotického, málokdo ví, jak vypadá kávovník a jak se zrna z tohoto stromu sklízí. Co je ještě větším tajemstvím, jak se káva upravuje dál.

Alchymie pražení je pro nás konzumenty kávy hodně vzdálená a tak možná pro většinu z nás bude velkým překvapením, že také v Jablonci nad Nisou se praží káva vynikající chuti a kvality.

Na konci Jablonce u Novoveského koupaliště stojí domek provoněný vůní čerstvě pražené kávy. Pražírnu kávy v něm založila rodina Dáši Boštičkové s vizí obohatit město sportu i o kulturu kávy.

Co vás přimělo k tomu, že jste založili pražírnu kávy?

Především se musím přiznat, že jsem sama náruživým konzumentem kávy. Častými cestami po Itálii a návštěvami v tamních kavárnách jsme získali určitý přehled o chuťových nuancích jednotlivých káv. Pokud k tomuto základu přičteme ještě kvalitu a italskou tradici při vlastní přípravě kávy tak jsem se ocitla v příjemné kávové pasti. Následné pátrání po kvalitní čerstvě pražené kávě v naší tuzemské nabídce bylo jasným zklamáním, protože v centru pozornosti výrobců i obchodníků je zejména cena, ale kvalita zůstává stále opomíjena.

Čím je vaše káva výjimečná a jiná než ty ostatní?

V návaznosti na předchozí povídání je naší povinností, aby káva z pražírny Gemini-espresso byla lahodnější, voňavnější, prostě měla „šmrc". Proto jsme vytvořili vlastní 4 druhy kávových směsí, které jsou vzájemně odlišné tak, aby si každý zákazník měl šanci nalézt tu svou podle potřeby a aktuální nálady. Základními předpoklady pro výslednou kvalitu kávy je výběr kávy v surovém stavu a posléze přizpůsobení vlastního pražícího procesu.

Pokud jsou splněny tyto podmínky zbývá zdánlivá maličkost doručení čerstvě pražené kávy zákazníkovi.

Nesmíme však zapomínat, že poslední tečku tvoří sám odběratel kvalitou a zvolenou technologií při vlastní přípravě kávy. Tady je také velké pole působnosti, protože kvalitní kávu lze připravit i se skromnými prostředky.

Proč si myslíte, že my v Čechách neumíme vychutnat kávu jak se patří?

Bohužel, v minulých časech, kdy jsme se v důsledku nedostatku devizových prostředků k lepší kávě nedostlali a když nám náhodou někdo kvalitnější kávu ze zahraničí dovezl, tak jsme jí prostě nemohli ocenit, protože naše „jazýčky" byly navyklé na přepraženou a nekvalitní robustu.

Z tohoto důvodu zřejmě lidé neměli žádné ambice se v této oblasti rozvíjet. Určitě, ale na obzoru vidím velký posun, protože je krásné vidět, na vlastní oči, u většiny hostů a zákazníků, kterak se pomalu jejich chuťové nároky zvyšují.

Ne každý si může dovolit kávovar. Jakou přípravu pro domácnosti doporučujete?

Nejjednodušší i nejlevnější varianty jsou Moka konvička a French Press. Pokročilejším labužníkům bych doporučila pákový espresso kávovar, ale tady je potřeba zakoupit i kvalitní mlýnek, který je někdy i větší investicí než samotný kávovar. V současné době je k dispozici i celá řada kvalitních, méně kvalitních i špatných kávových automatů. Tady je potřeba nic „neuspěchat".

Jakou kávu si dáváte sama nejraději?

Domácí pohodu si neumím představit bez klasického espressa resp. espressa machiato (kávový extrakt cca 25 ml s trochou mléčné pěny pozn.red).

Kde se mohou milovníci kávy s vašimi výrobky setkat či si kávu zakoupit?

Všechny zájemce zveme do naší pražírny na degustaci našich káv, která probíhá každý čtvrtek odpoledne od tří do šesti. Jiný termín je možné dohodnout telefonicky nebo emailem. Před osobní návštěvou doporučujeme nahlédnout do webových stránek. Všechny naše kávy je možné koupit na e-shopu, nebo přímo u nás v pražírně.

Autor: Redakce

26.6.2015 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Eliška Kolečkářová vzpomíná na dobu, kdy jí bylo teprve osmnáct let. Komunisti její rodině v roce 1951 vzali statek na Hodonínsku. Jejího otce Metoděje Hlobílka letos na konci března hodonínský okresní soud rehabilitoval.
6 9

Akce Kulak, pak samota, vypráví pamětnice

Koruna, ilustrační foto
19 7

Co s korunou po intervencích? Zavedení eura je v kurzu

ONLINE: Francie volí prezidenta

Kdo bude novým francouzským prezidentem? Lid Francie hlasuje v prvním kole voleb. Průzkumy favorizují Marine Le Penovou, vítězem ale může být kdokoli z kvartetu favoritů. Očekáváme nesmírně vyrovnané výsledky.

Roman Prymula: Češi mají nižší práh bolestivosti než Číňané

Jaký je rozdíl mezi poslancem a lékařem? Lékař svojí operaci dokončí. Pokud to nezvládne, práci za něj dokončí hned jiný tým. Poslanec to má jinak: pacienta klidně v polovině operace zašije a odejde. Pak se počká na nový tým, který celou operaci provede znovu, říká nový náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula. V úřadu bojoval za univerzitní nemocnice, tradiční čínskou medicínu a očkování. 

Inkluze není nepřítel, dojímá příběh chlapce s vzácným syndromem

/ROZHOVOR, VIDEO/ Nechci pro své dítě nic speciálního, chci jen, aby měl stejnou šanci, jako ostatní.  Tato slova napsala Hana Kubíková z Liberce. Maminka kluka se vzácným Wiliamsovým syndromem. Už několik let se snaží své okolí přesvědčit, že inkluze nemusí být strašákem. „Člověk může hodně dokázat, pokud to aspoň zkusí," říká.

Bělobrádek: Minimální mzdu dramaticky zvedat nebudeme

V Česku není nyní podle vicepremiéra Pavla Bělobrádka (KDU-ČSL) prostor pro "dramatický růst" minimální mzdy. Řekl to dnes v pořadu Partie televize Prima. Reagoval tak na požadavek odborů zvednout od ledna nejnižší výdělek o 1500 korun na 12 500 korun. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) před pár dny řekl, že by minimální mzda měla odpovídat 40 procentům průměrné mzdy. S tím souhlasí i zaměstnavatelé ze Svazu průmyslu a dopravy. 

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies