Kávová zrna, to je něco exotického, málokdo ví, jak vypadá kávovník a jak se zrna z tohoto stromu sklízí. Co je ještě větším tajemstvím, jak se káva upravuje dál.

Alchymie pražení je pro nás konzumenty kávy hodně vzdálená a tak možná pro většinu z nás bude velkým překvapením, že také v Jablonci nad Nisou se praží káva vynikající chuti a kvality.

Na konci Jablonce u Novoveského koupaliště stojí domek provoněný vůní čerstvě pražené kávy. Pražírnu kávy v něm založila rodina Dáši Boštičkové s vizí obohatit město sportu i o kulturu kávy.

Co vás přimělo k tomu, že jste založili pražírnu kávy?

Především se musím přiznat, že jsem sama náruživým konzumentem kávy. Častými cestami po Itálii a návštěvami v tamních kavárnách jsme získali určitý přehled o chuťových nuancích jednotlivých káv. Pokud k tomuto základu přičteme ještě kvalitu a italskou tradici při vlastní přípravě kávy tak jsem se ocitla v příjemné kávové pasti. Následné pátrání po kvalitní čerstvě pražené kávě v naší tuzemské nabídce bylo jasným zklamáním, protože v centru pozornosti výrobců i obchodníků je zejména cena, ale kvalita zůstává stále opomíjena.

Čím je vaše káva výjimečná a jiná než ty ostatní?

V návaznosti na předchozí povídání je naší povinností, aby káva z pražírny Gemini-espresso byla lahodnější, voňavnější, prostě měla „šmrc". Proto jsme vytvořili vlastní 4 druhy kávových směsí, které jsou vzájemně odlišné tak, aby si každý zákazník měl šanci nalézt tu svou podle potřeby a aktuální nálady. Základními předpoklady pro výslednou kvalitu kávy je výběr kávy v surovém stavu a posléze přizpůsobení vlastního pražícího procesu.

Pokud jsou splněny tyto podmínky zbývá zdánlivá maličkost doručení čerstvě pražené kávy zákazníkovi.

Nesmíme však zapomínat, že poslední tečku tvoří sám odběratel kvalitou a zvolenou technologií při vlastní přípravě kávy. Tady je také velké pole působnosti, protože kvalitní kávu lze připravit i se skromnými prostředky.

Proč si myslíte, že my v Čechách neumíme vychutnat kávu jak se patří?

Bohužel, v minulých časech, kdy jsme se v důsledku nedostatku devizových prostředků k lepší kávě nedostlali a když nám náhodou někdo kvalitnější kávu ze zahraničí dovezl, tak jsme jí prostě nemohli ocenit, protože naše „jazýčky" byly navyklé na přepraženou a nekvalitní robustu.

Z tohoto důvodu zřejmě lidé neměli žádné ambice se v této oblasti rozvíjet. Určitě, ale na obzoru vidím velký posun, protože je krásné vidět, na vlastní oči, u většiny hostů a zákazníků, kterak se pomalu jejich chuťové nároky zvyšují.

Ne každý si může dovolit kávovar. Jakou přípravu pro domácnosti doporučujete?

Nejjednodušší i nejlevnější varianty jsou Moka konvička a French Press. Pokročilejším labužníkům bych doporučila pákový espresso kávovar, ale tady je potřeba zakoupit i kvalitní mlýnek, který je někdy i větší investicí než samotný kávovar. V současné době je k dispozici i celá řada kvalitních, méně kvalitních i špatných kávových automatů. Tady je potřeba nic „neuspěchat".

Jakou kávu si dáváte sama nejraději?

Domácí pohodu si neumím představit bez klasického espressa resp. espressa machiato (kávový extrakt cca 25 ml s trochou mléčné pěny pozn.red).

Kde se mohou milovníci kávy s vašimi výrobky setkat či si kávu zakoupit?

Všechny zájemce zveme do naší pražírny na degustaci našich káv, která probíhá každý čtvrtek odpoledne od tří do šesti. Jiný termín je možné dohodnout telefonicky nebo emailem. Před osobní návštěvou doporučujeme nahlédnout do webových stránek. Všechny naše kávy je možné koupit na e-shopu, nebo přímo u nás v pražírně.