VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Vánoční pouliční masakr kaprů bez trápení? Jde to

Liberecký kraj - Různá sdružení proti násilí před Vánocemi bojují proti zabíjení kaprů. Rybáři zase učí, jak rybu rychle a bez stresu zabít.

21.12.2012 1
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: Deník/Pavel Sonnek

Patří násilí k Vánocům? Samozřejmě, že ne! Vánoce jsou přece svátky klidu, míru a lásky. Jak si pak ale vysvětlit, že lidé na oslavu těchto svátků každoročně s úsměvy na tvářích způsobují milionům živých bytostí strach, bolest, nemoc, dušení, hlad a smrt? Tak přesně takto vnímá zacházení s tradičním vánočním kaprem čím dál více lidí a dávají to hlasitě najevo.

„Nevidím důvod, proč by se v jednadvacátém století mělo nadále takhle šíleně zacházet s kapry. Je to otřesné. Nejdříve jsou v těch malých kádích, lidé na ně stojí frontu s igelitkou a čekají, kdy jim prodejce tu jejich rybu zabije, uřízne hlavu a hodí do připravené tašky. Všude spoustu krve a násilí. To přeci nejsou Vánoce, ale utrpení," řekla Jana Štusková ze sdružení Svátky bez násilí.

Vánoční tradice pouličního „masakru" kaprů se rozmohla teprve koncem 19. století. Někteří lidé si stále nedokáží štědrovečerní hodování bez kapra na talíři představit. Existuje přitom způsob, jak rybu usmrtit bez stresu a velmi rychle.

„Kapra, vystresovaného z prostředí vany, je vhodné co nejrychleji omráčit a pak zabít. Protože je kluzký, uchytíme jej do utěrky. Rybu omráčíme tupým předmětem těsně v oblasti nad očima. Poté nadzvedneme skřele a prsty nebo nožem porušíme žábry. Následně kapr vykrvácí," popisuje Jiří Pasek, rybář, a pokračuje: „Po odkrvení kapra zbavíme šupin tak, že nožem škrábeme proti směru jejich růstu. Jednu si nezapomeňte schovat po peněženky, ať se vám následující rok daří."

Dále se má kapr otevřít. Ostrým nožem kapra rozříznout po břišní části od řitního otvoru až k hlavě.

„Nezajeďte však nožem hluboko, abyste neprořízli vnitřnosti, zvláště opatrně postupujte u hlavy, kde se nachází žluč. Ta by po protrhnutí způsobila nepříjemně nahořklou chuť ryby. Z kapra pak můžeme vytáhnout vnitřnosti. Vše jde lehce, jen jícen je přichycen a je třeba jej uštípnout od masa. Z vnitřností a z hlavy je pak možné uvařit polévku. Po odříznutí hlavy a šupin můžeme tělo naporcovat. Rozřežeme maso na tři až čtyři centimetry široké podkovy. Poté podkovy ještě rozpůlíme v místě páteře, aby se lépe smažily," pokračuje v postupu Pasek.

Ani tento humánnější způsob se odpůrcům násilí nelíbí. „ Je to násilí jako každé jiné. Problém je v tom, že většina lidí vidí násilí v pravém slova smyslu, až když se páchá na lidech nikoli na zvířatech. Doufám, že se ještě dožiji toho, že to lidstvo konečně pochopí," říká Štusková.

Autor: Hana Šmídová

21.12.2012 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Derby Slavia - Sparta
52

Jako utržení ze řetězu. Slavia a Sparta byly na lovu v cizině

Vlakové nádraží v Brně-Židenicích.
18

Dopravní uzel? Židenické nádraží může převzít část vlaků z přetíženého hlavního

Česko zasáhly rozsáhlé kybernetické útoky, původci požadují výkupné

Aktuální vlna kybernetických útoků, jejichž původci požadují výkupné za odšifrování napadených zařízení, postihla i Česko. Aktuálně je země podle antivirové společnosti Eset devátým nejvíce zasaženým státem. Útoky, které odpoledne postihly Ukrajinu, se začaly šířit do dalších zemí. Antivirová firma Kaspersky Lab zatím celosvětově zaznamenala zhruba 2000 napadených uživatelů.

Pohledem Stanislava Šulce: Kouzelný bankomat

Bankomat slaví abrahámoviny. Podle různých anket jde o jeden z nejdůležitějších vynálezů minulého století a dodejme, že také jeden z nejkouzelnějších. Krom toho, že definitivně odtrhnul člověka od nutnosti mít peníze doma ve štrozoku, kouzelný je také proto, že se za těch pět desítek let takřka nezměnil.

Mizérie. Úroda ječmene je oproti loňsku poloviční, schnou i další obiloviny

Mizerná. Tak označil letošní sklizeň ozimého ječmene předseda Okresní agrární komory na Břeclavsku Antonín Osička. V okrese odhaduje kvůli velkému suchu propad v průměru o čtyřicet procent. „Máme posečených asi padesát hektarů a výnos se pohybuje mezi dvěma a třemi tunami na hektar. U jarních ječmenů to nebude lepší. A podobně špatné to bude i u pšenice. Obilí nedozrálo a uschlo," řekl Osička s tím, že loni byl v okrese průměrný výnos ozimého ječmene 5,1 tuny na hektar.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies