Už šest různých piv si mohou milovníci chmelového moku dopřát z produkce jediného pivovaru na Českolipsku, Pivovaru Cvikov. Sortiment v sobotu po poledni slavnostně zkompletovala Výroční Čtrnáctka. V pivovaru ji uvařili speciálně pro celodenní oslavu prvních narozenin pivovaru.

„Spousta lidí nás na začátku varovalo, že se pokoušíme o nemožné. Že pivní trh je už rozdělený nebo že lidé v regionu jsou zvyklí pít zavedené značky. Po roce myslím můžeme říct, a je to i díky vám a díky tomuto regionu, že pivo ze Cvikova má své místo na trhu. Za rok jsme získali velmi slušnou pozici," shrnul na začátku oslav majitel cvikovského pivovaru a investor rekonstrukce celého pivovarského areálu ve Cvikově Jiří Jakoubek.

Zalitoval trochu také, že se před rokem nepodařilo otevření pivovaru stihnout dříve než na konci listopadu. „Asi by bylo lepší pořádat oslavu narozenin v květnu nebo uprostřed léta. Když jsme ale pivovar budovali, od začátku jsme ke všemu přistupovali velmi poctivě. A tak když se pivovar narodil v listopadu, musíme mít narozeninovou oslavu také v listopadu," dodal Jakoubek.

Pivovar při prvních narozeninách ocenil a vyzdvihl také starosta Cvikova Jaroslav Švehla. „Je vidět, že se tu za rok udělal zase kus práce. Ale to nejdůležitější je, že cvikovské pivo vešlo do povědomí veřejnosti. Když jedu do okolních měst a obcí, tak všude vidím nápisy „Zde točíme cvikovské pivo". A jak mi bylo řečeno, tak dnes se už dodává do stovky restaurací, což je za jeden rok úctyhodné číslo," vysekl poklonu starosta a pochválil, že pivovar kromě produkce piva také pořádá kulturní akce, které obohatily kulturní život ve Cvikově.

Speciální narozeninové pivo Výroční Čtrnáctka je za studena chmeleným ležákem. „Studené chmelení nepatří mezi tradiční českou technologii, ale abychom zůstali v Čechách, tak chmelení probíhalo pouze z českých chmelů. Použili jsme ale méně tradiční český chmel, Kazbek," vysvětlil Miloš Hrabák, sládek Pivovaru Cvikov. „Ve vůni tohoto piva můžete očekávat slabě chmelovou, slaboulince citrusovou vůni, která je charakteristická právě pro chmel Kazbek. A pokud jde o chuť, tak jsme se snažili, aby pivo mělo velké plné tělo, takže ve vůni byste měli cítit především chmel a v chuti především slad."

Na sobotní oslavu dorazily i navzdory sněžení stovky lidí.