To vše přispěje už brzy k tomu, aby se monumentální náhrobek významného šlechtického rodu Redernů zaskvěl v plné kráse. Kamenné mauzoleum v děkanském kostele Nalezení sv. Kříže je totiž unikátem v celonárodním měřítku.

Monument tvoří několik soch ze zeleného a červeného mramoru a alabastru. Zdobený byl původně také safíry, rubíny a dalšími drahými kameny. Vzácné jsou ale především jezdecké sochy z červenohnědého mramoru (těženého v nedaleké Raspenavě), které symbolizují nesčetné válečné úspěchy generála Melchiora z Redernu. Právě pro něj nechala jeho žena Kateřina hrobku vybudovat.

Obnova vzácné památky by měla být dokončena na podzim letošního roku.

Spolu s náhrobkem prochází opravou i střecha děkanského kostela, kterou zatéká. Na záchraně památky, která patří hned po frýdlantském zámku mezi nejvýznamnější milníky historie města, se společně podílejí církev, Liberecký kraj, frýdlantská radnice a ministerstvo kultury. I to je podle Věry Sobotové z odboru památkové péče města unikátní.

„To, že se na restaurování vzácné památky domluví a podílejí hned čtyři subjekty, je skutečně mimořádné," hodnotí.

Frýdlantská radnice plánuje, že v příští turistické sezóně bude kostel otevřen nejen při bohoslužbách a počítá se také s historickým výkladem pro zájemce. Mimochodem, právě tento děkanský kostel v centru Frýdlantu zasáhly v samém závěru války letecké pumy. Tehdy také naposled proběhla jeho větší rekonstrukce.