VYBERTE SI REGION

Výrobkem Libereckého kraje je jahodový džem z Českého ráje

Liberec - Nejlepším výrobkem Libereckého kraje je letos Extra jahodový džem od Jana Kakose z Českého ráje. Od poroty dostal 890 bodů a porazil dalších 52 produktů, které letos dvě desítky výrobců z celého kraje do soutěže přihlásily.

9.7.2016
SDÍLEJ:

Extra jahodový džem od Jana Kakose z Českého ráje.Foto: LK

Na druhém místě skončila s 888 body Štafetka bez lepku od Jizerských pekáren a třetí byl Kozí sýr zrající typu Gouda z Farmy pod Ještědem s celkovým počtem 875 bodů. Oficiální vyhlášení výsledků bude 3. září na Krajských dožínkách v Mimoni, řekla dnes ČTK mluvčí krajského úřadu Blanka Daníčková.

Zpracovatelé, farmáři i ekologičtí producenti měli možnost přihlásit svou produkci podle aktualizovaných zásad do devíti kategorií. V minulosti jich bylo 12, některé ale zůstávaly neobsazeny. "Každý výrobek je v soutěži posuzován podle stanovených devíti kritérií, jakými jsou například inovativnost, design, použité materiály, suroviny a způsob výroby nebo vliv výrobku na zdraví zákazníka," řekl ke způsobu hodnocení náměstek hejtmana Josef Jadrný (Změna pro Liberecký kraj).

V letošním ročníku bylo nejvyšší zastoupení výrobků přihlášených do kategorie "Masné výrobky", kde soutěžilo 16 produktů, a v kategorii "Alkoholické nápoje", kde jich bylo 11. V kategorii "Biopotraviny" byl přihlášen jediný výrobek, porota se proto podle Daníčkové rozhodla cenu neudělit. Většina přihlášených firem se soutěže zúčastňuje pravidelně, poprvé letos své výrobky přihlásila Farma Pod Ještědem nebo Statek u Macháčků z Huntířova.

Do soutěže se může přihlásit fyzická osoba nebo firma se sídlem na území kraje. Šanci ale mají i firmy sídlící mimo region, pokud přihlášený produkt vyrábějí na území kraje. Držitelé ocenění mají právo používat na vyznamenaných produktech označení "Výrobek roku Libereckého kraje". S oceněním je spojena i finanční odměna. K nejúspěšnějším výrobcům patří Jizerské pekárny, které letos vyhrály ve třech kategoriích, vedle bezlepkové štafetky, která skončila v absolutním pořadí třetí, získaly ocenění také čistozrnný chlebík a buchta s tvarohovou a povidlovou náplní.

Přehled oceněných v soutěži Výrobek Libereckého kraje 2016:

Masné výrobky Jelení klobása Folda
Mléko a mléčné výrobky Kozí sýr zrající typu Gouda - stáří 5 - 7 týdnů Farma pod Ještědem
Pekařské výrobky Čistozrnný chlebík, 201 g Jizerské peklárny
Cukrářské výrobky Buchta s tvarohovou a povidlovou náplní, 120 g Jizerské peklárny
Alkoholické nápoje Bohemia "12" Hruška Style Bohemia
Nealkoholické nápoje Lažanský rubín - Jablko s jahodou 100 % šťáva Moštovna Lažany, výroba nápojů
Ovoce a zelenina Extra jahodový džem Jan Kakos
Ostatní Štafetka bez lepku, 80 g Jizerské peklárny

Autor: ČTK

9.7.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Chrám chmele a piva v Žatci
5

Další krok na cestě do UNESCO: Česká republika nominuje Žatec

Michal Pavlata.
5

Zemřel herec, dabér a publicista Michal Pavlata

Konec twitteru na vnitru. Zaměstnanci retweetnuli nelichotivé foto z inaugurace

Americké ministerstvo vnitra dostalo pokyn uzavřít všechny své twitterové účty poté, co na jednom z nich jeho zaměstnanci retweetnuli nelichotivé porovnání fotek z inaugurace exprezidenta Baracka Obamy a nynějšího šéfa Bílého domu Donalda Trumpa. 

AKTUALIZOVÁNO

Příliš mnoho lidí! Průvod ve Washingtonu byl zrušen, mnozí i tak vyrazili

Organizátoři dnešní manifestace za práva žen ve Washingtonu zrušili kvůli masové účasti průvod od Kongresu k Bílému domu, mnozí lidé se ale i tak vydali na pochod. K cestě si vybrali nejen oficiální trasu, ale také všechny další ulice, kterými je možné od Kongresu k sídle prezidenta Spojených států dojít. Odhaduje se, že do hlavního města USA přijelo přes 500.000 lidí.

Kde nejlépe platí cizincům? Ve Švýcarsku. V Česku nemají smysl pro humor

Vyplatí se pracovat v zemi mléka, čokolády, hodinek, farmaceutických koncernů a bank. Zejména pokud pracujete pro poslední dva zmíněné obory. Nikde jinde na světě nedostanete jako cizinec větší plat, uvedla banka HSBC. V ČR panuje příliš formální pracovní kultura bez prostoru pro legraci.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies