Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Výrobkem Libereckého kraje je jahodový džem z Českého ráje

Liberec - Nejlepším výrobkem Libereckého kraje je letos Extra jahodový džem od Jana Kakose z Českého ráje. Od poroty dostal 890 bodů a porazil dalších 52 produktů, které letos dvě desítky výrobců z celého kraje do soutěže přihlásily.

9.7.2016
SDÍLEJ:

Extra jahodový džem od Jana Kakose z Českého ráje.Foto: LK

Na druhém místě skončila s 888 body Štafetka bez lepku od Jizerských pekáren a třetí byl Kozí sýr zrající typu Gouda z Farmy pod Ještědem s celkovým počtem 875 bodů. Oficiální vyhlášení výsledků bude 3. září na Krajských dožínkách v Mimoni, řekla dnes ČTK mluvčí krajského úřadu Blanka Daníčková.

Zpracovatelé, farmáři i ekologičtí producenti měli možnost přihlásit svou produkci podle aktualizovaných zásad do devíti kategorií. V minulosti jich bylo 12, některé ale zůstávaly neobsazeny. "Každý výrobek je v soutěži posuzován podle stanovených devíti kritérií, jakými jsou například inovativnost, design, použité materiály, suroviny a způsob výroby nebo vliv výrobku na zdraví zákazníka," řekl ke způsobu hodnocení náměstek hejtmana Josef Jadrný (Změna pro Liberecký kraj).

V letošním ročníku bylo nejvyšší zastoupení výrobků přihlášených do kategorie "Masné výrobky", kde soutěžilo 16 produktů, a v kategorii "Alkoholické nápoje", kde jich bylo 11. V kategorii "Biopotraviny" byl přihlášen jediný výrobek, porota se proto podle Daníčkové rozhodla cenu neudělit. Většina přihlášených firem se soutěže zúčastňuje pravidelně, poprvé letos své výrobky přihlásila Farma Pod Ještědem nebo Statek u Macháčků z Huntířova.

Do soutěže se může přihlásit fyzická osoba nebo firma se sídlem na území kraje. Šanci ale mají i firmy sídlící mimo region, pokud přihlášený produkt vyrábějí na území kraje. Držitelé ocenění mají právo používat na vyznamenaných produktech označení "Výrobek roku Libereckého kraje". S oceněním je spojena i finanční odměna. K nejúspěšnějším výrobcům patří Jizerské pekárny, které letos vyhrály ve třech kategoriích, vedle bezlepkové štafetky, která skončila v absolutním pořadí třetí, získaly ocenění také čistozrnný chlebík a buchta s tvarohovou a povidlovou náplní.

Přehled oceněných v soutěži Výrobek Libereckého kraje 2016:

Masné výrobky Jelení klobása Folda
Mléko a mléčné výrobky Kozí sýr zrající typu Gouda - stáří 5 - 7 týdnů Farma pod Ještědem
Pekařské výrobky Čistozrnný chlebík, 201 g Jizerské peklárny
Cukrářské výrobky Buchta s tvarohovou a povidlovou náplní, 120 g Jizerské peklárny
Alkoholické nápoje Bohemia "12" Hruška Style Bohemia
Nealkoholické nápoje Lažanský rubín - Jablko s jahodou 100 % šťáva Moštovna Lažany, výroba nápojů
Ovoce a zelenina Extra jahodový džem Jan Kakos
Ostatní Štafetka bez lepku, 80 g Jizerské peklárny

Autor: ČTK

9.7.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Vězeňský volební autobus Pirátů
2 3

Piráti podobiznu Nečasové ze svého "vězeňského autobusu" neodstraní

Andrej Babiš.
14

Kauza Čapí hnízdo: Babiš i Faltýnek se mohou podívat do žádosti o své vydání

Před 75 lety se začal hroutit Hitlerův sen. Němci zaútočili na Stalingrad

Zničehonic jsme uslyšeli děsivé burácení. Uviděla jsem nebe plné letadel. Bylo tečkované, jako by to byly puntíky na látce. Pak jsem spatřila výbuch. A tak to celé začalo. Vzduch byl plný kouře. Takto popsala pro stanici RT Evženie Siliverstová své vzpomínky na jeden z prvních náletů německých bombardérů na Stalingrad.

K bazénu v Chomutově přišly oblečené muslimky. Plavce to rozhořčilo

/ANKETA/ Ženy neměly burkiny, což jsou speciální plavky, ale dlouhé černé hábity.

AKTUALIZOVÁNO

Odkoupíme vepřín v Letech, schválila vláda

Česko odkoupí vepřín v Letech na Písecku, který stojí na místě bývalého protektorátního koncentračního tábora pro Romy. Vláda dnes krok schválila. Cenu, na níž se shodla s majiteli, odtajní po uzavření kupní smlouvy, řekl po jednání novinářům ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL).

AKTUALIZOVÁNO

V pardubické Explosii vybuchl střelný prach, tři dělníci jsou zranění

Tři zaměstnanci utrpěli v pondělí před polednem zranění při výbuchu střelného prachu v pardubické Explosii.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení