Krásné počasí přálo necelé stovce účastníků letošního třetího ročníku akce Veteránem za Krtečkem do Jizerských hor. Původně jich bylo přihlášeno devadesát, ale několik dalších majitelů veteránů se rozhodlo přijet na poslední chvíli. „Někteří čekají právě na počasí. Máme tu spoustu kabrioletů a znovu přijeli i motorkáři," prozradil hlavní organizátor Libor Bryknar ze Železného Brodu.

Počet účastníků tak rok od roku roste a je to i odměna pro všechny, kdo se na této motoristické akci podílí.

Ač se jede podle itineráře, nejde o klasickou rally, ale především o pohodovou jízdu, kde se posádky historických vozidel mohou kochat krásou Jizerských hor. Účastníci totiž nejsou pouze místní. „Přijeli k nám veteráni z Prahy nebo z Plzně. Dokonce vyhlašujeme soutěž o nejvzdálenějšího účastníka. Letos vyhráli jezdci z Jáchymova," dodal Bryknar.

Přesto na absolvování několik desítek kilometrů dlouhé okruhu měli všichni účastníci 4 hodiny. Cíl byl potom na albrechtickém fotbalovém stadionu.

PRAGOVKY, PORSCHE, NECHYBĚLY ŠKODOVKY

Parkovací místa před Městským úřadem a továrnou Detoa se začala plnit už v 9 hodin. Start byl naplánován až o dvě hodiny později. Navíc naleštění mazlíčci přitahovaly pozornost nejen diváků, ale debatující kroužky tvořili sami účastníci. Většinou probírali nejrůznější detaily jednotlivých aut, ať co se motoru týče, tak i interiéru vozů.

Startující pole bylo velmi početné a kromě tuzemských značek byly k vidění i vozy výrobců aut z Itálie, Velké Británie nebo například Německa. „Dnes to pro mě bude první dlouhá projížďka s tímto autem. Pořídil jsem si ho totiž na sklonku minulého léta a až do teď jsem na něm pilně pracoval," pochlubil se Michal z Jablonce, který přijel ve zlatém Porsche 928 S z roku 1983.

Jak sám řekl, plánuje s ním jezdit pouze přes léto. Díky tomu, že se jedná o omezenou sérii, není totiž jednoduché shánět náhradní díly. „Bojíte se o to jako o vlastní dítě," dodal.

SENÁTOR ZEMAN PROVÁDĚL I STARTOVAL

Trasa závodu se každý rok alespoň v některých pasážích liší. Letos například jezdce zavedl itinerář ke Královce. „Vzhledem k letošnímu výročí jsme původně plánovali trasu na Protrženou přehradu, dokonce se nás na to i dost účastníků ptalo předem, ale nakonec se nám i přes velkou snahu nepodařilo získat potřebné povolení," informoval Bryknar.

I přesto bylo co obdivovat. Posádky se z Jiřetína vydaly do Desné, Tanvaldu, Smržovky, Lučan a zmiňovaného Bedřichova, odkud dále zamířily do Josefova Dolu a Albrechtic. Další zvláštností této soutěže jsou průjezdové kontroly, kde musí posádka automobilů plnit záludné úkoly. „V Desné si zkusí zahrát Kloboučku hop. Jsem zvědav, kdo si toto hru bude pamatovat," usmíval se hlavní pořadatel.

Ani tentokrát na startu nechyběl samotný Krteček, se svou partou. Do Jiřetína přijela i jedna zahraniční posádka až z Francie. Samozřejmě přijeli Citroenem DS a na zadní sedačce nechyběl Fantomas.

V sobotu se navíc naskytla některým účastníkům jedna unikátní příležitost, a to vydat se na prohlídku továrny Detoa přímo s jejím ředitele Jaroslavem Zemanem.

Z role průvodce potom ihned naskočil do role startéra a v jedenáct hodin pustil na trať první závodníky. „Je to určitě oživení pro Jizerské hory a jsem rád, že množství účastníků neustále roste," řekl albrechtický starosta a senátor Jaroslav Zeman.