Od zvláštního zpravodaje Deníku

Vítejte v Horse Guard Parade. Srdce Londýna, kde se běžně na koních prohánějí členové královské stráže, teď žije jiným životem. Místo běžné dlažby najdete pláž a na ní vypracované křivky volejbalistů i jejich sličných kolegyň.

Parádní volejbalové kousky a k tomu neskutečná atmosféra… Takovou show beachvolejbal ve své olympijské historii ještě nezažil. „Dlouho jsem si v duchu představovala, jak to tady bude vypadat. Najednou se sny proměnily ve skutečnost. Je to neuvěřitelné," rozplývá se dvojnásobná olympijská medailistka Kerri Walshová-Jenningsová.

Jen kousek od stadionu žije v Downing Street premiér, z horních řad obrovského stadionu dohlédnete na majestátní Big Ben. Možná až nahoře na věži slyší, co se děje v monumentálním olympijském divadle. „Už když vstupujete na kurt, hned vás napadne: My čtyři hráčky teď budeme v hlavní roli. Představit se před patnáctitisícovým kotlem? To už je něco," má jasno Hana Klapalová, která si Lenkou Háječkovou stejně jako druhý český ženský pár užívá první hry.

Světlo, tma, londýnský déšť? To nabuzeným fanouškům vadí pramálo. „Od prvních zápasů je vyprodáno," libuje si Hana Klapalová.

Na kurtech vypadá všechno stejně jako při běžných turnajích Světového okruhu. Ale hned nad nimi poznáte změnu na první pohled. Nad panely s olympijskými kruhy už po pár výměnách běží mexická vlna. Návštěvníci z celého světa se nenuceně baví. „Takovou atmosféru ze světovek moc neznáme, natož z české tour. Je vidět, jak to lidi vtáhne a pak se o to víc bavíme my. Taková atmosféra vám dodává obrovskou sílu," pochvaluje si Markéta Sluková.

Sluková: Někdy se přes moderátora neslyšíme

S parťačkou Kristýnou Kolocovou ve středu před půlnocí hrají klíčový zápas ve skupině proti Australankám Tamsin Hinchleyové a Nathalii Cookové. Dramatický duel rozetne až tie-break. Atmosféra v centru Londýna graduje. V pauze vbíhají mezi diváky roztleskávačky i s partnery, diváci na celé tribuně povstávají a vlní se v rytmu písně We will rock you.

Moderátor hučí do mikrofonu a ještě víc rozparádí diváky. „Je nám docela nepříjemný. Mluví i před jednotlivými výměnami. Občas se kvůli němu neslyšíme," přiznává Markéta Sluková.

Český pár prohrává v ti-breaku o dva míče, pak však famózně zabojuje a šampionku ze Sydney Cookovou i její partnerku přehraje. Novodobé koloseum odměňuje gladiátorky mohutným aplausem. „Přitom na začátku jsme byly docela nervózní. Že jsem tak nevypadala? Asi to mám na salámu," směje se Markéta Sluková.

Češky si slávu užívají

Zatímco v České republice je většinou sledují desítky, nanejvýš stovky fanoušků, tady jsou obletované jako filmové hvězdy. „Snažíme se být pokorné. Vyfotíme se s každým, podepíšeme každou blbost. Užíváme si slávu. Je to odměna za léta dřiny," pokyvuje svěřenkyně a zároveň partnerka kouče Simona Nausche.

Když už se aréna netrpělivě těší na další bitvu, pražské Bizonky jsou stále v jednom kole. Zatímco se všichni fandové i mnoho sportovců chtějí vyfotit se členy amerického basketbalového „Dream Teamu 2", teď se role obracejí. Dva borci z mužstva žádají společný snímek s českou dvojicí. „Docela sranda, že?" smějí se české jedničky.

Jejich olympijská pohádka zatím nekončí. Ve volejbalovém divadle uprostřed města se chystá osmifinále. „Můžeme dojít daleko, anebo hned skončit. Budeme makat ze všech sil," slibují.

Mohou se spolehnout, že je v Horse Guards Parade zase požene masa lidí.