Kulhavý v neděli zkompletoval zlatou medailovou sbírku. Po vítězství na mistrovství světa, Evropy i ve Světovém poháru se dočkal také vytouženého prvenství na hrách v Londýně.

"Být olympijským vítězem je perfektní pocit, ale teprve si to začnu pořádně uvědomovat. To přijde asi ve chvílích, kdy bude člověk chvilku sám a třeba se na to podívá v televizi. Pak to na něj dopadne," řekl Kulhavý po příletu novinářům.

Těší se na chvilky odpočinku, i proto, že si bude moct konečně úspěch v klidu vychutnat. "Pak si snad i sednu na kolo, provětrám si hlavu a trochu o tom popřemýšlím," plánoval Kulhavý výjezd do oblíbených Orlických hor.

Šampionát nebude lámat přes koleno

Již na začátku září ho čeká ještě mistrovství světa, kde bude obhajovat zlato. Chce se pokusit náležitě připravit, i když vyhlásil, že nepůjde o vrchol sezony. "Ten mám právě za sebou," podotkl rodák z Ústí nad Orlicí.

Najít motivaci prý nebude problém. Horší to však bude s časem a tím, jak se zvládne připravit. "Nebudu to lámat přes koleno. Uvidíme, jak to v rámci možností půjde. Teď si ale chci užít olympijskou medaili a pocity s tím spojené, protože jedu naplno dva roky v kuse a už je toho docela dost," uvedl sedmadvacetiletý jezdec.

Své soupeře v Londýně zaskočil, protože po loňské dominantní sezoně letos tak výrazné výkony neměl. "Podvědomě jsem se snažil připravovat tak, abych to hlavní eso vynesl na olympiádě. Tréninky byly hodně těžké a myslím, že mi únava ubírala na výsledcích ve Světovém poháru. Nebyl jsem pak pod takovým tlakem a byl jsem po vítězství hodně hladový. Myslím, že i to mě hnalo dopředu," přemítal Kulhavý.

Pro medaili chce najít pěkné a důstojné místo. "Měl bych dostavit barák, tak už začnu přemýšlet, kam ji umístím." Věří, že si časem vystaví všechny medaile, které získal. "Vždy na mě odněkud nějaká vypadne náhodou třeba po půl roce, jak se balím, vozím to na sponzorské akce, někam ukazovat a podobně. Doufám, že se mi sejdou všechny, které mám, abych nemusel někde něco dokoupit," smál se Kulhavý. "Ta olympijská ale přece jen bude trochu více na očích a budu vědět, kde," ujistil.

Přejde na silnici?

Kvalitu získaného cenného kovu otestoval hned po závodě, kdy si medailí otvíral pivo. "Možná se tomu někdo podiví, ale nebylo to myšleno nijak zle. Určitě nešlo o neúctu nebo znevážení té medaile," řekl Kulhavý s tím, že měl velkou žízeň i chuť na pivo, jež si v přípravě moc dopřávat nemohl.

Nyní ho čeká i uvažování o budoucnosti. Je otázkou, zda se podobně jako cyklokrosový šampion Zdeněk Štybar nepřesune na silnici. Zvlášť po nedělním slavném vítězství. Navíc mu končí současná smlouva.

"Pravdou je, že po neděli nad tím uvažuju o dost víc. Na bikách už jsem vyhrál všechno. Teď mám před sebou další čtyři roky, z nichž klidně dva můžu dát prostor čemukoliv. Zkusit nové věci a najít si nové výzvy. To vše bude v jednání. Bude záležet na nabídkách. Na podzim bych ale chtěl mít jasno," nastínil Kulhavý.

Nejdřív ho ale čekají oslavy. Už v sobotu přijede ministr obrany Alexandr Vondra do Ústí nad Orlicí točit pivo podle svého slibu, který dal sportovcům Dukly před olympiádou. Zkusil si to krátce již na letišti v Praze-Kbelích. "Vypadal, že mu to šlo docela od ruky, tak se na to docela těším. A rádi budou určitě i kluci z fanklubu, kteří mě hnali během závodu v Londýně," řekl Kulhavý.