"Chtěli jsme trochu lepší výsledek. Chtěl jsem udělat radost dětem, ale forma po zranění a nemoci optimální nebyla," zhodnotil Beneš dělené 17. místo, na kterém skončily i Háječková s Klapalovou.

Obě dvojice ve skupině jednou vyhrály, dvakrát prohrály a v baráži o osmifinále vypadly. "Turnaj se nám mohl podařit rozhodě výsledkově líp, neodehrály jsme tady moc dobré zápasy," řekla Klapalová.

Pro Beneše s Kubalou i pro Háječkovou s Klapalovou byla jako pro páry olympiáda premiérou i derniérou zároveň. Už postup do Londýna brali jako úspěch.

"Hodnotím to strašně kladně. Pokud se nebudu ohlížet na výsledek, tak jsem nadšený, že se nám povedlo splnit dlouhodobý cíl, který před čtyřmi lety vypadal nereálně. Tehdy jsme si šli vlastně jen zpestřit léto," řekl Kubala.
"Chtěli jsme si to maximálně užít, to se nám povedlo, a byť jsme nepostoupili dál, tak si myslím, že jsme ukázali, že beach umíme. A dokázali jsme bavit diváky i o půlnoci," dodal.

Beneš s Kubalou jsou mezi plážovou komunitou výjimeční. Kubala hrál přes zimu volejbalovou extraligu, Beneš je obchodní ředitel. Vždy až těsně před sezonou začnou trénovat a konkurují elitním světovým týmům. Před olympiádou měli smůlu, Beneše více trápila artróza kolen, navíc si do Londýna přivezl horečky a antibiotika.

S turnajem se Beneš a Kubala rozloučili prohrou v tie-breaku v utkání s Němci, které začalo ve čtvrtek a skončilo deset minut po půlnoci. "Nebylo kde brát. Formu jsem musel hledat až tady na písku, a nenašel," mrzelo Beneše. A jak potěší své děti, když ne výsledkově? "Když přinesu dobré bonbóny, budou také spokojení," usmál se.

Plážový volejbal měl v Londýně exkluzivní místo na Horse Guards Parade. Pořadatelé v historickém areálu postavili kurt pro patnáct tisíc diváků. "To bylo něco fantastického," shodli se všichni čeští hráči. "Popularita beachvolejbalu je tady obrovská, hrát v takové kulise a atmosféře bylo skvělé," řekla Klapalová.
O
lympiáda Klapalovou nadchla. "Bylo tady hodně věcí k divení," řekla. Konkrétně myslela především společenství sportovců ve vesnici. "To je úžasný zážitek a je to pěkný pocit být součástí toho všeho, něčeho velkého," řekla.

Budoucnost páru Klapalová, Háječková je nejistá. Stejně jako mnoho jiných si až na konci sezony řeknou, co bude dál. "Hodně dvojic bude po olympiádě uvažovat, jestli hrát nebo nehrát, a my budeme patřit k jedné z nich," řekla Klapalová.