"Diskutuje se o tom poměrně dlouho, takže jsem na to zvyklý. Už se to řeší nějakých deset patnáct let. Krátce poté, co jsem s moderním pětibojem začal, bylo jisté, že tam zůstane do roku 2016. To mi bude jedenatřicet let, takže můžu být v klidu, že já a moje generace o možnost závodit na olympiádě pravděpodobně nepřijde," uvedl Svoboda po návratu z Londýna.

"Samozřejmě bych byl strašně rád, kdyby se moderní pětiboj v programu her udržel i dál. Kdyby neměl potenciál, tak už vypadl," podotkl. Před londýnským závodem ale na to, že se může jednat o jednu z posledních akcí moderního pětiboje pod pěti kruhy, nemyslel.

"Tlak to na mě nevytvářelo. Šel jsem do toho naplno nejen kvůli tomuhle. Nikdy nevíte, kdy ta šance je poslední. Věděl jsem, že jsem výborně připravený. Měl jsem nejlepší formu za poslední dva roky, takže jsem věděl, že mám šanci bojovat o zlato. Jenom jsem se strachoval o to, aby se mi to podařilo prodat," řekl.

K úspěchu v Londýně mu pomohla i změna myšlení. Zatímco po nezdaru v Pekingu se v letech 2009 a 2010 snažil vyhrát každý závod a všem dokázat, že patří do absolutní světové špičky, od loňska začal šetřit síly.

"Moc jsem to hrotil, vůbec jsem si neodpočinul a poměrně mě to unavilo. V roce 2010 jsem na všech závodech Světového poháru bral medaili, ale na konci na mistrovství světa mi došly síly. Uvědomil jsem si, že nemá cenu být všude první, ale zaměřit se na vrchol. A tím byl druhý pokus na olympiádě v Londýně," řekl Svoboda. Loňskou sezonu tak obětoval výsledku na letošní vrcholné akci a vyplatilo se mu to.

Bezprostředně po návratu do Čech Svoboda konstatoval, že se potřebuje hlavně vyspat a odpočinout si. Bude ale pokračovat v oslavách, s přípravou na další sezonu navíc nespěchá. "Další sezona začíná v únoru březnu. To já ale určitě závodit nezačnu. Reálně budu připraven tak v květnu. Uvidím, jestli zvládnu všechny vrcholy," naznačil, že si v příštím roce bude závody vybírat.