Zdejší sportovci měli po vynikajícím výkonu veslařky důvod slavit. Knapková totiž v brněnském klubu s veslováním začínala.

Už před závodem panovala v loděnici velká nervozita. „Běží mi mráz po zádech, a to ještě ani není na startu. Ať to dopadne jakkoliv, i finálová účast je pro český sport obrovská odměna," říká fanynka Dana Turečková.

Soutěž měla v loděnici sledovat i matka Miroslavy Knapkové. „Její otec je jako trenér v Londýně. Máma ale radši zůstala v Brně. Ještě ráno jsem jí volal, aby se přišla podívat na závod do klubu. Prý je ale tak nervózní, že se nebude dívat ani v televizi," říká předseda tělovýchovné jednoty Ivo Štorek.

To už závod začíná a přítomným až do konce klání nemizí úsměv z tváře. „Tak to už nikdo nemá šanci. Vede 
v půlce závodu tak, že to zvládne jednou rukou," usmívá se jeden z fanoušků.

Při posledních třech stech metrech už všichni tleskají. „Je to doma. Je prostě skvělá," zní klubem snad ze všech úst.

Po závodě mají mnozí 
v očích slzy dojetí. „Neuvěřitelné. Je vidět, že když se Mirka do něčeho pustí, tak nikdo další nemá nárok," raduje se šéftrenér klubu Miroslav Možný.

Musela trénovat s muži

Dnes jednatřicetiletá Mirka Knapková v Brně s veslováním začala v devatenácti letech, když se rozhodla opustit atletickou kariéru.

„Vydržela tu asi dva roky, pak odešla na školu do Prahy a zůstala v tamním klubu. Ale do Brna se pořád vrací a my ji tu rádi vidíme. Vždy byla velice výjimečná veslařka 
a dnešní závod jen potvrdil, jak je úžasná," vypráví Miroslav Možný.

„Když k nám nastoupila, musela trénovat s muži, aby jí vůbec někdo stačil. Moc jí úspěch přeji," podotýká Martin Odehnal, který s Mirkou Knapkovou seděl ve skifu už před dvanácti lety.

Brněnským známým udělala Mirka Knapková velkou radost. „I tím, že měla při závodě na krku přívěšek ve tvaru vesla, který jsme jí loni věnovali k jejímu vítězství na mistrovství světa," dodává Dana Turečková.