"Výkon byl proveden v utlumení, trval zhruba 20 minut, pacient byl částečně při vědomí. S odstupem 14 dnů a dále dvou měsíců byla provedena kontrolní gastroskopie, která potvrdila úspěšnost zákroku," řekl.

Lékaři nasadili jednoduchý "šicí stroj" na endoskop, který zavedli pacientovi ústy do žaludku. Na obrazovce kontrolovali průběh šití.
"Přirovnávám to k malému šicímu stroji, malé singrovce, kterou nasadíte na konec endoskopu, zašijete tím píštěl nebo díru, která vznikla jako komplikace endoskopického výkonu v zažívacím traktu. Nemusíte pacienta operovat, nemusíte ho otevírat, nemá nic na povrchu těla," shrnul lékař.

Do budoucna se tím umožní lékařům, kteří operují v břišní dutině za pomoci endoskopu, aby prováděli i mnohem rozsáhlejší zákroky. Pro pacienty je výhodou, že jim po operaci nezůstane klasická jizva na břiše. Speciální šití na endoskopu lze podle Keila využít při operacích žaludku, jícnu a poslední třetiny tlustého střeva.

Nová metoda šití má certifikát EU, motolští lékaři absolvovali školení ve Španělsku a trénovali pak postup na prasečích žaludcích. Nyní chystají školení i pro další české lékaře, aby se metoda mohla v ČR rozšířit. Metodu zdravotní pojišťovny zatím nehradí, podle Keila je to obvyklé před zavedením každé nové metody do praxe. "Doufáme, že po jejím zavedení se podaří úhradu dojednat," řekl.