VYBERTE SI REGION

Domácí chléb? Je to hračka

Čerstvě upečený chléb dnes známe hlavně z obchodů, přitom je to právě jeho vůně, která vytváří tu správnou atmosféru domova. Nepřekvapí, že se domácí příprava pečiva stává v celé Evropě znovu velmi populární.

5.5.2007
SDÍLEJ:

Domácí chlébFoto: Profimedia.cz

Nemusíte však hledat prastaré recepty svých babiček, ani pečení věnovat polovinu dne. Hitem poslední doby jsou totiž domácí pekárny a směsi na pečení, díky kterým může domácím chlebem hostit svou rodinu i hospodyňka-začátečnice. A pečení chleba zvládnou dokonce i větší děti.

Chléb s dýňovými semínky, sezamem, slunečnicí, ale i kousky čokolády nebo ovoce – to jsou jen některé z pěti variant domácího pečiva Vitalco, které si můžete sami připravit. „Jednou z největších výhod domácího pečení je právě to, že můžete vytvářet skoro nekonečné množství různých příchutí. Takže se vám pečivo nikdy nepřejí,“ vychvaluje domácí přípravu chleba pekař a hlavní technolog směsí Vitalco Radek Šípek.

Zapotřebí přitom není nic víc než speciální směs na domácí chléb, droždí, voda, sezam nebo další ingredience, které chcete do receptu přidat, forma na pečení a dobře rozpálená trouba. Těsto se prohněte, nechá asi čtyřicet minut kynout a poté zhruba stejnou dobu péct.

Existuje ale i varianta pro ty, kdo se o pečení nechtějí starat vůbec. Už od 1500 Kč lze totiž pořídit domácí pekárny, které těsto uhnětou, ohlídají správnou dobu kynutí a pečení. Takže jedinou starostí hospodyňky je čerstvý chléb vytáhnout z pekárny, nechat zchladnout a servírovat.

Je čerstvý, a nemusí být ani dražší

Výhody domácího pečiva tím však zdaleka nekončí. „Máte-li doma pekárnu, můžete ji naprogramovat tak, aby pekla přes noc a čerstvý chléb byl připraven k snídani. To ocení především ti, kteří nebydlí v blízkosti pekaře, ale také chalupáři, kteří nemusí kvůli nákupu pečiva jezdit do supermarketů. Prostě si svůj ‚boží dárek‘ upečou sami na chalupě,“ říká pekař.

Na kolik ale domácí pečivo přijde? Ceny jsou různé podle typu směsi, obvykle za kilové balení, které stačí k přípravě dvou bochníků, zaplatíte okolo třiceti korun. Dražší jsou směsi na slunečnicový chléb, nejlevnější na sendvičový (toustový). Kromě toho budete ještě potřebovat droždí a dále je třeba připočíst náklady za energii při pečení. I přesto nemusí být cena domácího pečiva vyšší než u kupovaného. A vy přitom máte výrobu i skladování domácího chleba od začátku do konce pod kontrolou a ještě máte jistotu, že jíte skutečně čerstvé pečivo.

Lednička nesvědčí

Domácí chléb lze jíst i pět dní po upečení, aniž by zvlhl nebo ztratil chuť. Jíst by se měl nejdříve hodinu po vyndání z trouby či pekárny, ale nejlepší je podle výrobců pečicích směsí údajně až druhý den, protože se jeho chuť „uležela“. Chléb byste měli skladovat na chladném místě. Lednička však není úplně ideální, protože se v ní pečivo vysušuje.

„Aby chléb i další pečivo vydrželo co nejdéle chutné, uložte ho do prodyšného obalu – třeba do papírového sáčku – a dejte do chladné komory. Pokud ho chcete uchovat v lednici, je ideální, pokud ho vložíte do ošatky a přikryjete utěrkou,“ radí Radek Šípek.

Jak ho upéct

Chcete-li přípravu domácího chleba vyzkoušet, aniž byste museli investovat do pekárny, připravili jsme pro vás jednoduchý návod.

Co budete potřebovat na 1 pecen: ½ kila směsi na domácí chléb, 1/3 kostky droždí (asi 15 g), 340 ml studené vody (jednotliví výrobci se trochu liší, proto si nastudujte postup na balení pečicí směsi. Platí, že pro pečení pecnu na plechu by mělo být těsto tužší, při pečení ve formě řidší), hladkou mouku na pomoučení válu, ošatku nebo kovovou chlebíčkovou formu (v délce 26 cm), případně i nasekané olivy, sezam, dýňová semínka, kandované ovoce (podle chuti).

 

Jak budeme postupovat

1. Do mísy vsypte směs, přidejte rozdrobené droždí a pak vodu.

 

2. Měchačkou vypracujte těsto. Vmíchat do něho můžete také olivy, sezam, dýňová semínka apod.

 

3. Na pomoučeném válu vyválejte těsto do šišky.

 

4. Pokud budete péct chléb v ošatce, pomoučněte ji a těsto nechte hodinu kynout na teplém místě. Až vám vykyne do výšky okraje ošatky (ne déle než za hodinu), chléb opatrně přesuňte na plech vyložený pečicím papírem.

 

5. Budete-li používat chlebíčkovou formu, vytřete ji olejem a také v ní nechte těsto kynout. Pokud vám těsto kynulo v pečicí formě, upečete ho přímo v ní. Pro dosažení lesklé kůrky chléb před pečením potřete olejem. Pečte asi 40–45 minut při 230 ºC.

 

6. A chléb je hotový. Nechte si chutnat.

 

TIPY:

Při pečení chleba na plechu uberte asi 20 ml vody z množství doporučeného na obalu chlebové směsi, jinak chléb při pečení neudrží formu. Pečete-li v kovové formě, je naopak lepší vypracovat řidší těsto, které nebudete válet, a do formy ho nalijete.

Pokud byste chtěli péct rohlíky, vmíchejte do pečicí směsi jen 50 % vody doporučené pro pečení chleba (tedy na 500 g směsi 50 % doporučeného množství vody).

 

5.5.2007 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.

Daňové úlevy: odběr krve tři tisíce korun, za registraci nic

Ilustrační foto.

Češi nebezpečně tloustnou. Na cukrovku umírá 3,5 tisíce lidí ročně

Zeman v Plzni: Proti šíleným zeleným aktivistům jen nutné vytvořit koalici

Zeman v Plzni - Miloš Zeman zastupitelům řekl, že přijel do bohatého kraje s nízkou nezaměstnaností. Uvedll, že jeho prioritou je ekonomická diplomacie a jeho soukromou iniciativou pak hospice a sociální zařízení.

Střechu haly v České Třebové nadzvedne jeřáb

Česká Třebová – Kolem nové sportovní haly Na Skalce, na které se před týdnem v sobotu během florbalového turnaje zřítila střecha, je stále napilno. Stavební firma tu odklízí cihly, suť a části plachty u obvodových zdí. Policisté v pondělí informovali, že zahájili přípravné práce, které předcházejí nadzdvihnutí zřícené střešní konstrukce.

Záchranáři našli v zavaleném hotelu další těla

Řím - V troskách hotelu Rigopiano, který minulou středu po zemětřesení ve střední Itálii zavalila lavina, našli záchranáři další dvě těla. Podle agentury AFP jde o dvě ženy. Počet obětí tak vzrostl na 14, stále se pohřešuje ještě 15 lidí. Dnes se konají první pohřby obětí neštěstí.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies