VYBERTE SI REGION

Rohlíčky kontra krevety

Tak jsem se od jednoho rozumbrady v rozhovoru pro magazín dozvěděla, že konečně přišel čas, kdy Češi objevují ústřice a končí s tou svou přízemní gulášovkou.

20.8.2007 1
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: ARCHIV HD

Jedla jsem obojí a nedá se to srovnat. Dáte-li přede mě mísu ústřic a dobrou gulášovou polívku s křupavým rohlíkem, rozhodně dám přednost tomu
druhému.

Je doba dovolených a my na svých cestách za mořem (věčná touha suchozemských krys) ochutnáváme různé speciality různých národů, nezřídka si domů vozíme takzvané kulinářské suvenýry. Exotická kořeníčka a ingredience, z nichž pak míníme doma připravit to, co nám u moře tolik chutnalo. Většinou se to nepovede a cizokrajné koření pomalu usychá ve špajzu nepovšimnuto. Navenek se ovšem tváříme jako světoběžníci, kteří bez tygřích krevet nedají ani ránu. Proč nepřiznáme, že dáváme přednost utopencům, těžko říct.

V rádiu tuhle hovořila taková ta celebritka druhé kategorie o tom, co udělá příteli největší radost. S těžkým slovenským přízvukem říkala, že prý jedině losos na víně. Ne ovšem nějaký obyčejný, musí to být skotský divoký, žádný lenoch z norských sádek. Ten se krájí nožem (jedině z damascénské oceli) na tenké plátky a dělá v páře z evianské francouzské minerálky. Pak se přelévá sósem z chilského vína, ovšem jen z určité vinice a určitého roku, k tomu se dodává asi padesát druhů koření z různých tramtárií. Tak jsem si pomyslela, že kdyby tahle děva zavzpomínala na svou slovenskou babičku a udělala svému frajerovi mísu brynzových halušek, posypaných dozlatova vyškvařenými kostičkami slaniny a k tomu přidala jedno od čepu, nosil by ji na rukou.

Proč jsme přesvědčeni, že to, co se vaří za humny, je lepší než to, co máme doma? Zdají se nám české dobroty méně zajímavé než ty onačejší zahraniční? Byla jsem na italské svatbě. Kamarádka si brala kalábrijského hoteliéra a protože z italské strany se očekávala účast dvou stovek hostů, bylo levnější, aby rodina a pár přátel z Česka zavítali na svatební veselí tam. Nevěstina maminka byla smutná, protože chtěla jediné dceři vypravit svatbu doma, ale bylo rozhodnuto, že tam aspoň něco přivezeme.

Italy jsme ohromili zvykem zdobit svatebčany myrtami, zdálo se jim to takové domorodě exotické, a pak se taky dost divili, když jsme vybalili svatební koláčky a vánoční cukroví. U nich, ve veleříši sladkostí! Zatímco královské tiramisu zůstalo nepovšimnuto, koláčky s hruškovými povidly a hlavně ty s mákem mizely jako jarní sníh. Stejně tak včelí úly, pracny a kokosové kuličky. Vážený otec italské rodiny, známý gurmet, seděl nad jednou mísou s téměř extatickým výrazem, nemluvil, jen si labužnicky bral jeden kousek za druhým. Pak poznamenal, že nic tak dobrého v životě nejedl. Obyčejné české vanilkové rohlíčky.

20.8.2007 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto
1

Zvěř kromě hladu trápí i psi. Myslivci se snaží pomoct i zakládáním políček

Likvidační a dezinfekční práce v ohnisku nákazy ptačí chřipkou.
17

Poláci utratili drůbež. Ptačí chřipka je v sousedství

Eiffelovu věž čeká „plastika". Za osm miliard

Nepřehlédnutelný symbol Paříže čeká dlouhá a nákladná rekonstrukce. Trvat by měla až do roku 2025 a stát 300 milionů eur, v přepočtu tedy přes osm miliard korun.

Dokumentaristka Třeštíková: Realitu nemůžete zotročit

Po deseti letech se jedna z nejvýraznějších osobností českého dokumentu Helena Třeštíková opět vrací k Manželským etudám. Její snímek Strnadovi vstoupí 19. ledna i na plátna kin. V příběhu soužití netradiční rodiny se zrcadlí jak nevyhnutelnost změn ve světe mezilidských vztahů, tak pětatřicet let vývoje celé české společnosti.

Šéf lékáren Dr.Max: Reklama spojená s léky u nás existuje historicky

Největší tuzemská lékárenská síť Dr.Max atakuje hranici 400 poboček. Tento měsíc otevíráme lékárny v Jaroměři a Stříbře, přírůstky představují v drtivé části úplně nově zřizované provozovny, podotýká generální ředitel Daniel Horák, který se vyjádřil k dotazům čtenářů Deníku.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies