VYBERTE SI REGION

Princezna pampeliška

Pampeliška je hezká květina, ale zahrádkáři ji v oblibě nemají – mohou za to její dlouhé kořeny, které z ní dělají urputný plevel. Nemusíme však k ní přistupovat jako k plevelu, ale k princezně, která je významnou léčivkou.

14.5.2007
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: DENÍK/Archiv

Nepohrdá s ní ani farmaceutický průmysl, který využívá na podzim sbíraný kořen.

Už středověcí mniši z pampelišky připravovali víno. Pročišťuje játra, má diuretické účinky a působí jako antirevmatikum. Pampeliška totiž čistí tělo od jedu, snižuje krevní tlak, podporuje trávení, zklidňuje a omlazuje pleť.

Z pražených kořenů bohatých na minerály se po staletí připravovala káva coby nápoj posilující zubní sklovinu a stavbu kostí. My bychom mohli využít květy a připravit si z nich med, víno nebo likér.

Sladké pochutnání

Na přípravu pampeliškového medu můžeme najít řadu receptů s různým podílem cukru a dalších složek. Jeden jsme pro vás vybrali.

Potřebujeme: 250 květů pampelišky, jeden pomeranč a citron, kávovou lžičku kyseliny citronové, litr vody a 1,2 kilogramu cukru.

Postup:

  • Květy řádně opereme, dáme do nádoby a zalijeme vodou, přidáme kyselinu a bez kůry pokrájené citrusy,
  • směs den máčíme, pak krátce povaříme, scedíme a zároveň pomačkáme květy,
  • potom v širokém kastrolu směs necháme za stálého varu odpařit na polovinu,
  • postupně, aby se nepřerušil var, vmícháme cukr a vaříme do zhoustnutí,
  • horký roztok plníme do čistých sklenic, zavíčkujeme a obrátíme dnem vzhůru.

Víno z květů

Potřebujeme: dva litry okvětních plátků květů, stejně vody, kůru z jednoho pomeranče, jeden citron, kousek kořene zázvoru, půl kávové lžičky pivovarských kvasnic, půl krajíčku chleba, kilogram cukru.

Postup:

  • Okvětní plátky dáme do větší nerezové nádoby, přelijeme vroucí vodou, překryjeme čistým plátnem, necháme tři dny stát a občas promícháme.
  • Vodu pak slijeme do jiné nádoby, přidáme nakrájenou kůru, cukr, zázvor, plátky vydrhnutého citronu a vaříme půl hodiny.
  • Potom tekutinu slijeme, vychladíme, přidáme kvasnice namazané na chleba, necháme dva dny stát a přefi ltrujeme.
  • Roztok necháme dva měsíce zrát v nádobě, kterou můžeme opatřit kvasným uzávěrem.
  • Nakonec stočíme víno do lahví a uzavřeme korkem.

Likér z kořenů

Potřebujeme: 300 gramů květů a 200 gramů kořenů pampelišky, litr vodky a dvě lžíce cukru.

Postup:

  • Květy a kořeny pampelišky opereme a nakrájíme, nasypeme do láhve se širším hrdlem, přidáme cukr a zalijeme pálenkou.
  • Necháme měsíc ustát, pak přefiltrujeme přes kávový filtr do lahví.
  • Pijeme malou sklenku jako aperitiv před jídlem, přičemž před podáváním vložíme do nápoje půl tenkého kolečka citronu.
14.5.2007 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Sting zazpívá jako headliner Metronomu. Prvně na festivalové stagi

Praha /HEADLINER, FESTIVAL/- Pražský Metronome Festival odtajnil první zahraniční hvězdu. V termínu 23. a 24. června zazpívá na Výstavišti Sting a doprovodí ho jeho trio. Předprodej pro některé začíná již dnes.

Čechům chutná. Přibrzdili ale v alkoholu

Praha – „Spotřeba potravin nabrala dobrý trend. Zdá se, že lidé nemají hlad, ale chuť," zhodnotil poslední čísla šéf odboru statistiky zemědělství, lesnictví a životního prostředí Jiří Hrbek. Poukázal na to, že v Česku i v roce 2015 rostla spotřeba potravin. Má to jen jednu vadu na kráse, bohužel tu podstatnou. Zatímco z Česka mířily do zahraničí suroviny, z ciziny k nám putovaly hotové výrobky.

Britové poprvé utratili více za vinyly než za stažené desky

Londýn - Příjmy z prodeje vinylových desek v Británii minulý týden poprvé předstihly příjmy ze stahování nahrávek, oznámilo britské sdružení maloobchodníků v zábavním průmyslu (ERA). Za vinylové desky lidé podle ERA utratili 2,4 milionu liber (asi 76 milionů Kč), zatímco za stahování 2,1 milionu liber (zhruba 66,5 milionu Kč). Loni ve stejném období přitom tento poměr činil 1,2 milionu liber za vinyly ku 4,4 milionu liber za digitální hudbu.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies