VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Princezna pampeliška

Pampeliška je hezká květina, ale zahrádkáři ji v oblibě nemají – mohou za to její dlouhé kořeny, které z ní dělají urputný plevel. Nemusíme však k ní přistupovat jako k plevelu, ale k princezně, která je významnou léčivkou.

14.5.2007
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: DENÍK/Archiv

Nepohrdá s ní ani farmaceutický průmysl, který využívá na podzim sbíraný kořen.

Už středověcí mniši z pampelišky připravovali víno. Pročišťuje játra, má diuretické účinky a působí jako antirevmatikum. Pampeliška totiž čistí tělo od jedu, snižuje krevní tlak, podporuje trávení, zklidňuje a omlazuje pleť.

Z pražených kořenů bohatých na minerály se po staletí připravovala káva coby nápoj posilující zubní sklovinu a stavbu kostí. My bychom mohli využít květy a připravit si z nich med, víno nebo likér.

Sladké pochutnání

Na přípravu pampeliškového medu můžeme najít řadu receptů s různým podílem cukru a dalších složek. Jeden jsme pro vás vybrali.

Potřebujeme: 250 květů pampelišky, jeden pomeranč a citron, kávovou lžičku kyseliny citronové, litr vody a 1,2 kilogramu cukru.

Postup:

  • Květy řádně opereme, dáme do nádoby a zalijeme vodou, přidáme kyselinu a bez kůry pokrájené citrusy,
  • směs den máčíme, pak krátce povaříme, scedíme a zároveň pomačkáme květy,
  • potom v širokém kastrolu směs necháme za stálého varu odpařit na polovinu,
  • postupně, aby se nepřerušil var, vmícháme cukr a vaříme do zhoustnutí,
  • horký roztok plníme do čistých sklenic, zavíčkujeme a obrátíme dnem vzhůru.

Víno z květů

Potřebujeme: dva litry okvětních plátků květů, stejně vody, kůru z jednoho pomeranče, jeden citron, kousek kořene zázvoru, půl kávové lžičky pivovarských kvasnic, půl krajíčku chleba, kilogram cukru.

Postup:

  • Okvětní plátky dáme do větší nerezové nádoby, přelijeme vroucí vodou, překryjeme čistým plátnem, necháme tři dny stát a občas promícháme.
  • Vodu pak slijeme do jiné nádoby, přidáme nakrájenou kůru, cukr, zázvor, plátky vydrhnutého citronu a vaříme půl hodiny.
  • Potom tekutinu slijeme, vychladíme, přidáme kvasnice namazané na chleba, necháme dva dny stát a přefi ltrujeme.
  • Roztok necháme dva měsíce zrát v nádobě, kterou můžeme opatřit kvasným uzávěrem.
  • Nakonec stočíme víno do lahví a uzavřeme korkem.

Likér z kořenů

Potřebujeme: 300 gramů květů a 200 gramů kořenů pampelišky, litr vodky a dvě lžíce cukru.

Postup:

  • Květy a kořeny pampelišky opereme a nakrájíme, nasypeme do láhve se širším hrdlem, přidáme cukr a zalijeme pálenkou.
  • Necháme měsíc ustát, pak přefiltrujeme přes kávový filtr do lahví.
  • Pijeme malou sklenku jako aperitiv před jídlem, přičemž před podáváním vložíme do nápoje půl tenkého kolečka citronu.
14.5.2007 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.
10

Chyba za miliony. Pojišťovny platily za léky i dvojnásobek

Nehoda osobního auta a kamionu zkomplikovala cestu do práce řidičům jedoucím ve čtvrtek ráno po dálnici D1 ve směru z Vyškova na Brno. Kvůli střetu dvou aut byla dálnice u obce Luleč na Vyškovsku na čas uzavřená a tvořily se kolony.

Divoké ráno na dálnici D1: nehoda auta s kamionem i hořící motor

AKTUALIZOVÁNO

Hrad Bouzov zůstává státu, řád s odvoláním neuspěl

Hrad Bouzov zůstává majetkem státu. Krajský soud v Olomouci dnes zamítl odvolání Německého řádu.

Pohledem Jana Kličky: Akademie českých prezidentů

Nuda to nebude. Miloš Zeman má s definitivní platností v prezidentské kampani minimálně dva protikandidáty z „těžší váhy". Oba dva jsou to – i s trochou nadsázky – akademici. Ten první a již dříve potvrzený textař Michal Horáček šéfoval Akademii populární hudby. Druhý, nově potvrzený Jiří Drahoš byl až do minulého týdne předsedou ctihodné Akademie věd ČR.

Až 400 tisíc migrantů může podle německého ministra přijít letos z Afriky

Až 400 tisíc migrantů by mohlo letos podle německého ministra pro rozvojovou pomoc Gerda Müllera připlout do Evropy přes Středozemní moře. Aby nepřišly další statisíce či miliony migrantů, měla by Evropská unie podle něj změnit svou politiku vůči Africe.

Poslední rozloučení s loutkoherečkou Helenou Štáchovou, "maminkou" Hurvínka

Ve velké obřadní síni strašnického krematoria v Praze se dnes rodina, přátelé a veřejnost rozloučí s ředitelkou Divadla Spejbla a Hurvínka Helenou Štáchovou. Loutkoherečka, scenáristka, režisérka a dabérka zemřela po těžké nemoci 22. března ve věku 72 let.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies