Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Princezna pampeliška

Pampeliška je hezká květina, ale zahrádkáři ji v oblibě nemají – mohou za to její dlouhé kořeny, které z ní dělají urputný plevel. Nemusíme však k ní přistupovat jako k plevelu, ale k princezně, která je významnou léčivkou.

14.5.2007
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: DENÍK/Archiv

Nepohrdá s ní ani farmaceutický průmysl, který využívá na podzim sbíraný kořen.

Už středověcí mniši z pampelišky připravovali víno. Pročišťuje játra, má diuretické účinky a působí jako antirevmatikum. Pampeliška totiž čistí tělo od jedu, snižuje krevní tlak, podporuje trávení, zklidňuje a omlazuje pleť.

Z pražených kořenů bohatých na minerály se po staletí připravovala káva coby nápoj posilující zubní sklovinu a stavbu kostí. My bychom mohli využít květy a připravit si z nich med, víno nebo likér.

Sladké pochutnání

Na přípravu pampeliškového medu můžeme najít řadu receptů s různým podílem cukru a dalších složek. Jeden jsme pro vás vybrali.

Potřebujeme: 250 květů pampelišky, jeden pomeranč a citron, kávovou lžičku kyseliny citronové, litr vody a 1,2 kilogramu cukru.

Postup:

  • Květy řádně opereme, dáme do nádoby a zalijeme vodou, přidáme kyselinu a bez kůry pokrájené citrusy,
  • směs den máčíme, pak krátce povaříme, scedíme a zároveň pomačkáme květy,
  • potom v širokém kastrolu směs necháme za stálého varu odpařit na polovinu,
  • postupně, aby se nepřerušil var, vmícháme cukr a vaříme do zhoustnutí,
  • horký roztok plníme do čistých sklenic, zavíčkujeme a obrátíme dnem vzhůru.

Víno z květů

Potřebujeme: dva litry okvětních plátků květů, stejně vody, kůru z jednoho pomeranče, jeden citron, kousek kořene zázvoru, půl kávové lžičky pivovarských kvasnic, půl krajíčku chleba, kilogram cukru.

Postup:

  • Okvětní plátky dáme do větší nerezové nádoby, přelijeme vroucí vodou, překryjeme čistým plátnem, necháme tři dny stát a občas promícháme.
  • Vodu pak slijeme do jiné nádoby, přidáme nakrájenou kůru, cukr, zázvor, plátky vydrhnutého citronu a vaříme půl hodiny.
  • Potom tekutinu slijeme, vychladíme, přidáme kvasnice namazané na chleba, necháme dva dny stát a přefi ltrujeme.
  • Roztok necháme dva měsíce zrát v nádobě, kterou můžeme opatřit kvasným uzávěrem.
  • Nakonec stočíme víno do lahví a uzavřeme korkem.

Likér z kořenů

Potřebujeme: 300 gramů květů a 200 gramů kořenů pampelišky, litr vodky a dvě lžíce cukru.

Postup:

  • Květy a kořeny pampelišky opereme a nakrájíme, nasypeme do láhve se širším hrdlem, přidáme cukr a zalijeme pálenkou.
  • Necháme měsíc ustát, pak přefiltrujeme přes kávový filtr do lahví.
  • Pijeme malou sklenku jako aperitiv před jídlem, přičemž před podáváním vložíme do nápoje půl tenkého kolečka citronu.
14.5.2007 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán.
AKTUALIZOVÁNO
25 18

Ministr Pelikán podal žalobu na soudkyni Helenu Královou

Kim Čong Un
10

KLDR nazvala Trumpa psem. Od Jižní Koreje dostane humanitární injekci

Zdravotnictví čeká velký třesk. Síť nemocnic prořídne

Nic podobného se prozatím žádnému z českých ministrů nepodařilo, přestože si to všichni přáli: koncentrovat lékařskou péči do velkých nemocnic. Zrušit část malých špitálů nebo je změnit na léčebny dlouhodobě nemocných je totiž politická sebevražda.

DOTYK.CZ

Stephen King: do krále hororu se zakouslo děsivé dětství

/VIDEO/ Odmala ho pronásledoval strach ze znetvoření, pohřbu zaživa či zhoubného vlivu čísla 13. Jako kluk si sám naordinoval terapii, jednoduchou a účinnou: vypsat se ze svých obav a děsů. Mezi ty zapadal hrůzný nález mrtvé babičky anebo kamarád, před očima zmasakrovaný projíždějícím vlakem. Zrodil se král hororu, jenž dnes slaví 70 let.

Meteorologové varují: Vytrvalý déšť může v Beskydech zvednout hladiny řek

Vydatný a vytrvalý déšť v Beskydech může během dneška a v noci zvedat hladiny řek hlavně v povodí Olše a Ostravice. Krátkodobě může být překročen i třetí stupeň povodňové aktivity, informoval dopoledne Český hydrometeorologický ústav.

AUTOMIX.CZ

Kolik stojí vlastnictví McLarenu F1? Tohoto majitele náklady donutily vůz prodat

Je jasné, že vlastnictví vzácného supersportu nepřináší jen radost. Péče o automobilový klenot totiž vyžaduje také spoustu peněz. Slavný McLaren F1 není výjimkou, což potvrzuje americký podnikatel, sběratel aut a dnes už bývalý majitel právě McLarenu F1, který prozradil, jaké náklady si tento vůz vyžádal.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení