VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Nedělní oběd s nádechem Řecka

Skvělý nedělní oběd, který jsme pro vás připravili, je tentokrát v řeckém stylu. Šťavnaté telecí s cibulkami z jednoho hrnce a báječné medové oválky vám nenápadně připomenou, že léto se už blíží a s ním i čas dovolených - tak kousek Řecka ochutnejte, ať se vám líp plánuje.

26.5.2007
SDÍLEJ:

Telecí s cibulkamiFoto: Snadné vaření

Telecí s cibulkami

Pro 4 osoby:

Doba přípravy: 15 minut + 90 minut na dušení

Potřebujete: 1 kg telecího (případně hovězí kližky nebo roštěné), 1 kg malých cibulek (šalotek), 1 mrkev, nakrájenou na kolečka, 3 lžíce másla, 250 ml vinného octa, 4 oloupaná, pokrájená rajčata, 4 stroužky česneku, 2 bobkové listy, snítku tymiánu, nejlépe čerstvého, 120 ml červeného vína, nejlépe řeckého, 250 ml olivového oleje, kousek skořice sůl a pepř na dochucení, 200 g fety na ozdobu (nemusí být)

1) Maso nakrájejte na čtyři silnější plátky a osmahněte na másle. Podlijte vínem, osolte, opepřete, přihoďte mrkev, rajčata, česnek, bobkový list, tymián a skořici.

2) Cibulky oloupejte a vcelku osmahněte na oleji. Přidejte je k masu, vlijte ocet, a pokud je málo šťávy, pak ještě trochu vody.

3) Na mírném ohni duste přibližně hodinu a půl, dokud není maso tak měkké, až se rozplývá na jazyku. Pokrm můžete ozdobit kousky fety.

TIP: K řeckému obědu řecká vína. Lehké stolní víno Tsantali (0,75 l 195 Kč) nebo suchou bílou Retsinu (0,75 l stojí kolem 100 Kč). Obě prodávají v hypermarketech.

 

Medové oválky

Doba přípravy: 12 minut + 30 minut na pečení

Potřebujete na 25 kousků: 120 ml panenského olivového oleje, 120 g změklého másla, 2 vrchovaté lžíce krupicového cukru, nastrouhanou kůru z 1 pomeranče, 1 lžičku mleté skořice + 1 lžičku na posypání, 1/2 lžičky strouhaného muškátového oříšku, 1/2 lžičky mletého hřebíčku, 450–500 g hladké mouky prosáté, s půlkou prášku do pečiva, 120 ml mléka

Na sirup: 360 g medu, 370 g cukru, 250 ml vody

Na posypání: 2 lžíce mleté skořice, 100 g sekaných lískových oříšků

1) V mixéru prošlehejte olej, máslo, cukr, pomerančovou kůru a koření. Přisypte dvě třetiny mouky, zapracujte, zalijte mlékem, zasypte zbylou moukou a zpracujte těsto. Z něj pak vytvořte oválky - můžete je vykrojit lžičkou a pak dotvarovat.

2) V troubě vyhřáté na 180 °C (u horkovzdušné na 160 °C) pečte půl hodiny. Mezitím svařte med s vodou a cukrem; tři minuty směs míchejte, pak odstraňte pěnu. Oválky vyjměte z trouby a ještě teplé je přelijte sirupem.

3) Poprašte skořicí, posypte sekanými oříšky a neste na stůl.

26.5.2007 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Centro Zlín Malenovice. Ilustrační foto.
AKTUALIZUJEME

Nechte tu jídlo a jděte! Policie evakuuje obchodní centrum ve Zlíně

Ilustrační foto.
6 4

Balík vám nově vydají v balíkovně. Bez fronty i občanky

Potvrzeno. V Brně vyroste park pro společné fandění během zimních OH

/ANKETA/ Hokejové hřiště, curlingové dráhy či malý skokanský můstek. To a mnohem více nabídne nový olympijský park, který vznikne v Pavilonu Z v areálu brněnského výstaviště. V pátek to potvrdilo vedení Brna s Českým olympijským výborem. 

Lubomír Zaorálek: Zeman mi pomohl tím, jak se mě snažil zadupat

/ROZHOVOR/ Ministr zahraničí a místopředseda ČSSD na programové konferenci strany s kapkou ironie podotkl, že je skutečně její nejnovější a nejčerstvější tváří. Jenže ono to tak je. Ačkoli je sociálním demokratem už 23 let, pořád ho baví volby, vášnivě rád diskutuje a přál by si, aby svět byl lepší hlavně pro obyčejné, pracující lidi. Navíc je asi jediným politikem, který oceňuje kritiku. 

Obviněný Pelta byl za fotbalisty Jablonce, na jednání zastupitelů nedorazil

Někdejší šéf českého fotbalu Miroslav Pelta navštívil zahájení sezony FK Jablonec, na zastupitelstvo nepřišel.

Londýňané museli kvůli bezpečí opustit stovky bytů, evakuaci zkritizovali

V noci na sobotu místní úřady v londýnské čtvrti Camden nařídily preventivní evakuaci pěti obytných domů. Učinily tak z obav před opakování nedávného tragického požáru v Grenfell Tower. Rodiny, které musely strávit noc v provizorním ubytování, akci označují za chaotickou.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies