VYBERTE SI REGION

Nedělní oběd s nádechem Řecka

Skvělý nedělní oběd, který jsme pro vás připravili, je tentokrát v řeckém stylu. Šťavnaté telecí s cibulkami z jednoho hrnce a báječné medové oválky vám nenápadně připomenou, že léto se už blíží a s ním i čas dovolených - tak kousek Řecka ochutnejte, ať se vám líp plánuje.

26.5.2007
SDÍLEJ:

Telecí s cibulkamiFoto: Snadné vaření

Telecí s cibulkami

Pro 4 osoby:

Doba přípravy: 15 minut + 90 minut na dušení

Potřebujete: 1 kg telecího (případně hovězí kližky nebo roštěné), 1 kg malých cibulek (šalotek), 1 mrkev, nakrájenou na kolečka, 3 lžíce másla, 250 ml vinného octa, 4 oloupaná, pokrájená rajčata, 4 stroužky česneku, 2 bobkové listy, snítku tymiánu, nejlépe čerstvého, 120 ml červeného vína, nejlépe řeckého, 250 ml olivového oleje, kousek skořice sůl a pepř na dochucení, 200 g fety na ozdobu (nemusí být)

1) Maso nakrájejte na čtyři silnější plátky a osmahněte na másle. Podlijte vínem, osolte, opepřete, přihoďte mrkev, rajčata, česnek, bobkový list, tymián a skořici.

2) Cibulky oloupejte a vcelku osmahněte na oleji. Přidejte je k masu, vlijte ocet, a pokud je málo šťávy, pak ještě trochu vody.

3) Na mírném ohni duste přibližně hodinu a půl, dokud není maso tak měkké, až se rozplývá na jazyku. Pokrm můžete ozdobit kousky fety.

TIP: K řeckému obědu řecká vína. Lehké stolní víno Tsantali (0,75 l 195 Kč) nebo suchou bílou Retsinu (0,75 l stojí kolem 100 Kč). Obě prodávají v hypermarketech.

 

Medové oválky

Doba přípravy: 12 minut + 30 minut na pečení

Potřebujete na 25 kousků: 120 ml panenského olivového oleje, 120 g změklého másla, 2 vrchovaté lžíce krupicového cukru, nastrouhanou kůru z 1 pomeranče, 1 lžičku mleté skořice + 1 lžičku na posypání, 1/2 lžičky strouhaného muškátového oříšku, 1/2 lžičky mletého hřebíčku, 450–500 g hladké mouky prosáté, s půlkou prášku do pečiva, 120 ml mléka

Na sirup: 360 g medu, 370 g cukru, 250 ml vody

Na posypání: 2 lžíce mleté skořice, 100 g sekaných lískových oříšků

1) V mixéru prošlehejte olej, máslo, cukr, pomerančovou kůru a koření. Přisypte dvě třetiny mouky, zapracujte, zalijte mlékem, zasypte zbylou moukou a zpracujte těsto. Z něj pak vytvořte oválky - můžete je vykrojit lžičkou a pak dotvarovat.

2) V troubě vyhřáté na 180 °C (u horkovzdušné na 160 °C) pečte půl hodiny. Mezitím svařte med s vodou a cukrem; tři minuty směs míchejte, pak odstraňte pěnu. Oválky vyjměte z trouby a ještě teplé je přelijte sirupem.

3) Poprašte skořicí, posypte sekanými oříšky a neste na stůl.

26.5.2007 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Politici nechápou, co je věda, jak funguje, říká nositel Nobelovy ceny za fyziku

Brno - Vědci se musí místo výzkumu věnovat papírování, kritizoval nositel Nobelovy ceny za fyziku Claude Cohen-Tannou-dji. „Moje děti se věnují vědě také a tráví šedesát procent času sepisováním zpráv," řekl ve čtvrtek fyzik publiku na VUT v Brně.

Taneční soutěž StarDance vyhrál Piškula před Bankem a Plodkovou

Praha - Vítězem osmé řady taneční soutěže StarDance se stal herec Zdeněk Piškula, který tančil s Veronikou Lálovou. Ve finále dnes předstihl lyžaře Ondřeje Banka s Evou Krejčířovou. Třetí skončila v diváckém hlasování herečka Jana Plodková s Michalem Padevětem. Odborná porota v přímém přenosu České televize ohodnotila stejným počtem bodů dnešní výkony Piškuly a Plodkové, Bank v tomto pořadí zůstal třetí.

Zaorálek míří do Turecka, jednat bude i o zadržených Češích

Ankara/Praha - Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek odlétá v pondělí na dvoudenní návštěvu Turecka. Chce jednat o migrační krizi a podpořit vzájemné obchodní vztahy, bude se ale zabývat i případem dvojice Čechů, kteří byli v zemi zadrženi kvůli údajné příslušnosti ke kurdským milicím. Věnovat by se měl i problematickému projektu stavby turecké elektrárny Yunus Emre, na který poskytla úvěr Česká exportní banka (ČEB) a pojistila ho státní pojišťovna EGAP.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies