Mezi investice je možné počítat také kapitálové životní pojištění, stavební spoření, penzijní pojištění. A samozřejmě i nákupy nemovitostí či hmotného majetku. Zajistit zajímavý zisk dokáže třeba koupě kvalitního ročníkového vína a jeho pozdější prodej či nákup starožitností. Možností je nepřeberně a kdo se v nich vyzná, ten se investicemi může živit.

Jaké jsou reálné investiční možnosti, které jsou dostupné každému? Ani ty vás totiž nijak neomezují. Je jen na vás, kolik času budete chtít svým investicím věnovat. Každý typ investice má své přednosti, ale také svá rizika. Vše je třeba dobře zvážit. Pokud se rozhodnete využít služeb profesionálních firem, které se investicemi zabývají, ušetří vám to spoustu času. Pomohou vám sestavit váš investiční profil a podle něj doporučí, jak a kam máte investovat.

Rozhodně se totiž nevyplatí vložit všechny prostředky do jediného nástroje finančního trhu. Každý, kdo investicím rozumí,vám totiž bude opakovat, že je třeba diverzifikovat, tedy rozložit investici do více různých investičních nástrojů (možností). Jen tak se lze zabezpečit proti náhlému poklesu hodnoty.

Aby ale člověk mohl dobře rozložit riziko, potřeboval by mimořádně velké množství prostředků. Vždyť některé akcie, opce či futures mají cenu v řádu tisíců korun a pro dobré rozložení rizika by bylo třeba investovat do desítek titulů. Navíc je třeba počítat i s poplatky za investice a je jasné, že poplatky budou hrát větší roli v případě koupě několika kusů cenných papírů, než při nákupu stovek a tisíců kusů jednoho titulu. Ani zde ale není řešení složité - existují kolektivní formy investování, jejichž nejrozšířenější formou jsou podílové fondy.

Těm jsme se již v Deníku věnovali podrobněji, takže jen ve stručnosti: Podílové fondy sdružují prostředky klientů a ty investují do vybraných aktiv - při výběru investičního fondu se lze snadno už podle názvu fondu zorientovat, kam fond investuje a jaký je jeho investiční profil.