VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Péct, nebo nepéct chléb doma?

ŠETŘÍME VAŠI KAPSU - Je lepší chléb z domácí pekárny než ten kupovaný? A který je levnější?

3.8.2007 1
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: Eta

Pekárny chleba se už dávno stávají běžnou součástí výbavy našich domovů. Původně byly projektovány pro pečení bezlepkového chleba, tedy pro rodiny, v nichž někdo potřebuje takovou stravu. Postupem času ale pečení chleba přerostlo ve fenomén, který mění lidi na fanoušky nové, moderní disciplíny: pečení chleba v domácí pekárně. Na internetu tak existuje spousta stránek zaměřených na pečení chleba (například www.pekarny.unas.cz, www.mybox.cz/pekarny). Navíc to nemusí být jen chleba, co z pekárny můžete vytáhnout – úspěšní jsme byli například i při pečení mazanců nebo třeba i sekané…

Jak to chodí

Do pekárny vsypete směs na výrobu chleba, tekutinu. Některé pekárny mají hodiny s budíčkem pro nastavení času začátku pečení nebo jeho skončení, jiné umožňují jen odložený začátek pečení. Běžné jsou také možnosti nastavení pekárny pro určitou velikost bochníku, nebo světlé či tmavé pečivo.

Doba celého procesu se podle zvoleného programu pohybuje v rozmezí 90 minut až tří hodin. V nastavený čas se pekárna zapne, ohřeje směs, zamíchá ji, nechá nakynout a pomocí jedné nebo více metliček (umístěných na dně nádoby) a uhněte těsto. A pak začne péct.

Některé luxusnější modely dokonce umožňují přisypat do těsta v určený okamžik i ingredience, které tam chcete mít, jako mandle, sezamová semínka, olivy, hrozinky a tak dále.

Co získáte

Při pečení v pekárně chleba můžete ihned zapomenout na to, že musíte špinit vál a roztápět troubu. Prášková směs na pečení se totiž běžně prodává v supermarketech. Pekárna těsto sama uhněte a upeče tak, jak jste zvyklí a jak chcete, aby výsledek vypadal.

Když vyjmete nádobu, ve které je chleba upečen, vyklopíte ho, vyjmete z chleba hnětací metly, a to vše umyjete nebo můžete nechat umýt v myčce. A pak si vychutnáte ten zázrak, který jste upekli (skoro) vlastníma rukama.

Výtečně chutná a velmi dobře vypadá. A když se peče, chléb krásně voní.

A i to je nezapomenutelný zážitek, kvůli kterému stojí za to si pekárnu chleba pořídit.

3.8.2007 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Miloš Zeman na Pražském hradě ohlásil svou kandidaturu na prezidenta.
13

Zeman poletí za Trumpem. Termín návštěvy se dozví až tři týdny před odletem

Doktor Abass Jahaf.
9 5

Islámský stát? Fanatici, kteří nemají náboženský cíl, říká lékař Abass Jahaf

Poslední rozhovor Věry Špinarové pro Deník: Stále miluji živá vystoupení

/ROZHOVOR/ Připomeňte si spolu s námi Věru Špinarovou v posledním velkém rozhovoru, který poskytla Deníku loni v prosinci - tři dny před svými půlkulatými narozeninami. Rozjímala tehdy například nad vánoční svátky, které měla moc ráda. Jen se jí nelíbil ten shon a nakupování…

DOTYK.CZ

Zbloudilé kulky v Riu: Násilí v brazilských ulicích má čím dál více obětí

Jedné letní noci šla brazilská rodina do restaurace v Iraja, v severní části Ria de Janeira. Pár nechal svoji dvouletou dceru Sofii hrát si na venkovním hřišti. Prostor byl chráněn od ulice bránou, takže se zdál ve městě s šokující mírou kriminality ještě relativně bezpečný. Bezpečí je v Riu stále jedním z hlavních témat. Iraja, kde bydlí hlavně příslušníci střední třídy, je obklopena nejvíce násilnými oblastmi a zločinci jsou tam poměrně aktivní.

Sexuální asistentky poskytly postiženým zatím 250 asistencí

Pětice sexuálních asistentek, jejichž služby využívají lidé s postižením či senioři, poskytla za téměř rok a půl svého působení na 250 asistencí. Na speciálně vyškolené pracovnice se obracejí nejen přímo klienti, ale také jejich příbuzní i zařízení pro handicapované. Společnost počítá do budoucna s vyškolením dalších asistentek, ale také asistentů.

Volby v Srbsku: Putin si vybral jako kandidáta Vučiče

Ruský prezident Vladimir Putin dnes v Moskvě přijal srbského premiéra Aleksandara Vučiče, kterého také jednoznačně podpořil jako kandidáta na prezidenta. Novou hlavu státu budou Srbové volit 2. dubna.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies