VYBERTE SI REGION

Péct, nebo nepéct chléb doma?

ŠETŘÍME VAŠI KAPSU - Je lepší chléb z domácí pekárny než ten kupovaný? A který je levnější?

3.8.2007 1
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: Eta

Pekárny chleba se už dávno stávají běžnou součástí výbavy našich domovů. Původně byly projektovány pro pečení bezlepkového chleba, tedy pro rodiny, v nichž někdo potřebuje takovou stravu. Postupem času ale pečení chleba přerostlo ve fenomén, který mění lidi na fanoušky nové, moderní disciplíny: pečení chleba v domácí pekárně. Na internetu tak existuje spousta stránek zaměřených na pečení chleba (například www.pekarny.unas.cz, www.mybox.cz/pekarny). Navíc to nemusí být jen chleba, co z pekárny můžete vytáhnout – úspěšní jsme byli například i při pečení mazanců nebo třeba i sekané…

Jak to chodí

Do pekárny vsypete směs na výrobu chleba, tekutinu. Některé pekárny mají hodiny s budíčkem pro nastavení času začátku pečení nebo jeho skončení, jiné umožňují jen odložený začátek pečení. Běžné jsou také možnosti nastavení pekárny pro určitou velikost bochníku, nebo světlé či tmavé pečivo.

Doba celého procesu se podle zvoleného programu pohybuje v rozmezí 90 minut až tří hodin. V nastavený čas se pekárna zapne, ohřeje směs, zamíchá ji, nechá nakynout a pomocí jedné nebo více metliček (umístěných na dně nádoby) a uhněte těsto. A pak začne péct.

Některé luxusnější modely dokonce umožňují přisypat do těsta v určený okamžik i ingredience, které tam chcete mít, jako mandle, sezamová semínka, olivy, hrozinky a tak dále.

Co získáte

Při pečení v pekárně chleba můžete ihned zapomenout na to, že musíte špinit vál a roztápět troubu. Prášková směs na pečení se totiž běžně prodává v supermarketech. Pekárna těsto sama uhněte a upeče tak, jak jste zvyklí a jak chcete, aby výsledek vypadal.

Když vyjmete nádobu, ve které je chleba upečen, vyklopíte ho, vyjmete z chleba hnětací metly, a to vše umyjete nebo můžete nechat umýt v myčce. A pak si vychutnáte ten zázrak, který jste upekli (skoro) vlastníma rukama.

Výtečně chutná a velmi dobře vypadá. A když se peče, chléb krásně voní.

A i to je nezapomenutelný zážitek, kvůli kterému stojí za to si pekárnu chleba pořídit.

3.8.2007 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

Babiš: Jsem manažer obyvatel této země a mám co nabídnout

Spuštění první fáze EET i snahy o zavedení různých výjimek udaly tón veřejné debatě končícího týdne. Kromě toho byl přijat zákon o střetu zájmů, který bude mít pro Andreje Babiše dalekosáhlé důsledky. Není divu, že během rozhovoru občas křičel, odbíhal pro různé materiály a maily od občanů, kroutil hlavou, ale také se srdečně smál. I když tvrdí, že je naštvaný, hlavně na Bohuslava Sobotku, evidentně je odhodlaný poprat se o vítězství ve volbách a další čtyři roky vést zemi.  

Martin Svoboda: Za jedovatý alkohol má být potrestán výrobce, ne prodejce

/ROZHOVOR/ Když v září 2012 pacient havířovské nemocnice řekl lékařům, že oslepl po vypití alkoholu, který koupil jeho bratr ve stánku pod náměstím TGM v Havířově-Šumbarku, byl to stánek, kde byl provozní Martin Svoboda a kde šťárou policie, hygieniků a celníků začala metylová kauza, která zasáhla celou republiku a dokonce překročila její hranice.

Muž, který postupně přestává ovládat své nohy a ruce: Chci žít naplno

Pracuje jako právník a každý den několik hodin cvičí, aby kvůli své nemoci neskončil nehybný na lůžku. Bojuje, a přes všechny obtíže s postupující ztrátou hybnosti rukou a nohou, které mu způsobuje nemoc nazvaná Charcot-Marie-Tooth (C-M-T), považuje svůj život za šťastný.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies