VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Péct, nebo nepéct chléb doma?

ŠETŘÍME VAŠI KAPSU - Je lepší chléb z domácí pekárny než ten kupovaný? A který je levnější?

3.8.2007 1
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: Eta

Pekárny chleba se už dávno stávají běžnou součástí výbavy našich domovů. Původně byly projektovány pro pečení bezlepkového chleba, tedy pro rodiny, v nichž někdo potřebuje takovou stravu. Postupem času ale pečení chleba přerostlo ve fenomén, který mění lidi na fanoušky nové, moderní disciplíny: pečení chleba v domácí pekárně. Na internetu tak existuje spousta stránek zaměřených na pečení chleba (například www.pekarny.unas.cz, www.mybox.cz/pekarny). Navíc to nemusí být jen chleba, co z pekárny můžete vytáhnout – úspěšní jsme byli například i při pečení mazanců nebo třeba i sekané…

Jak to chodí

Do pekárny vsypete směs na výrobu chleba, tekutinu. Některé pekárny mají hodiny s budíčkem pro nastavení času začátku pečení nebo jeho skončení, jiné umožňují jen odložený začátek pečení. Běžné jsou také možnosti nastavení pekárny pro určitou velikost bochníku, nebo světlé či tmavé pečivo.

Doba celého procesu se podle zvoleného programu pohybuje v rozmezí 90 minut až tří hodin. V nastavený čas se pekárna zapne, ohřeje směs, zamíchá ji, nechá nakynout a pomocí jedné nebo více metliček (umístěných na dně nádoby) a uhněte těsto. A pak začne péct.

Některé luxusnější modely dokonce umožňují přisypat do těsta v určený okamžik i ingredience, které tam chcete mít, jako mandle, sezamová semínka, olivy, hrozinky a tak dále.

Co získáte

Při pečení v pekárně chleba můžete ihned zapomenout na to, že musíte špinit vál a roztápět troubu. Prášková směs na pečení se totiž běžně prodává v supermarketech. Pekárna těsto sama uhněte a upeče tak, jak jste zvyklí a jak chcete, aby výsledek vypadal.

Když vyjmete nádobu, ve které je chleba upečen, vyklopíte ho, vyjmete z chleba hnětací metly, a to vše umyjete nebo můžete nechat umýt v myčce. A pak si vychutnáte ten zázrak, který jste upekli (skoro) vlastníma rukama.

Výtečně chutná a velmi dobře vypadá. A když se peče, chléb krásně voní.

A i to je nezapomenutelný zážitek, kvůli kterému stojí za to si pekárnu chleba pořídit.

3.8.2007 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

První závod autonomních vozů skončil nehodou.
14

V Argentině se jel první závod aut bez řidičů, Skončil nehodou

K vraždě došlo na ubytovně v Jevíčku, kde oběť i  vrah bydleli ve stejném pokoji.
AKTUALIZOVÁNO

Vražda na ubytovně otřásla Malou Hanou, muži hrozí až 18 let vězení

Vodojemy v Brně se podobají istanbulské památce, říká znalec podzemí

Brno /FOTOGALERIE/ – Již zanedlouho se Brňané i přespolní vyřádí na adrenalinových prohlídkách brněnského podzemí. Lidé při nich vstoupí na dosud nepřístupná, ale zato zajímavá místa, jen s helmami a čelovkami. Úzkými štolami a žebříky do podzemí, které návštěvníci zakusí, již nespočetněkrát prošel znalec brněnského podzemí Aleš Svoboda. Právě on se velkou měrou na zpřístupnění nových tras podílí.

Co je dobré stihnout, než odejdete do důchodu

Praha - V České republice žijí téměř tři miliony důchodců a jejich počet trvale roste. I na tuto životní etapu by se měl člověk připravit.

AKTUALIZOVÁNO

Valachová se pře s gymnázii o termín maturity z matematiky

Zlomky, deskriptivní geometrie, nepřímá úměra a všechny další matematické dovednosti se mají zabydlet v myslích středoškoláků natolik, že bude přirozené z nich skládat maturitu. A to nejen na gymnáziích a lyceích, kde se bude maturita z matematiky poprvé konat povinně na jaře 2021, ale i na středních odborných školách. Tam tato novinka dorazí o rok později, jak v pondělí rozhodla vláda. Výjimku budou mít pouze umělecké, zdravotnické a sociální obory.

EET? Prázdné výlohy a strach

Po restauracích, barech a hotelech, které už mají za sebou skoro tři měsíce zkušeností, míří elektronická evidence tržeb (EET) do dalších provozoven. Od začátku letošního března čeká živnostníky podnikající v maloobchodě i velkoobchodě. Někteří jsou už teď dokonale připraveni, jiní podlehli strachu a s podnikáním raději končí.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies