VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Péct, nebo nepéct chléb doma?

ŠETŘÍME VAŠI KAPSU - Je lepší chléb z domácí pekárny než ten kupovaný? A který je levnější?

3.8.2007 1
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: Eta

Pekárny chleba se už dávno stávají běžnou součástí výbavy našich domovů. Původně byly projektovány pro pečení bezlepkového chleba, tedy pro rodiny, v nichž někdo potřebuje takovou stravu. Postupem času ale pečení chleba přerostlo ve fenomén, který mění lidi na fanoušky nové, moderní disciplíny: pečení chleba v domácí pekárně. Na internetu tak existuje spousta stránek zaměřených na pečení chleba (například www.pekarny.unas.cz, www.mybox.cz/pekarny). Navíc to nemusí být jen chleba, co z pekárny můžete vytáhnout – úspěšní jsme byli například i při pečení mazanců nebo třeba i sekané…

Jak to chodí

Do pekárny vsypete směs na výrobu chleba, tekutinu. Některé pekárny mají hodiny s budíčkem pro nastavení času začátku pečení nebo jeho skončení, jiné umožňují jen odložený začátek pečení. Běžné jsou také možnosti nastavení pekárny pro určitou velikost bochníku, nebo světlé či tmavé pečivo.

Doba celého procesu se podle zvoleného programu pohybuje v rozmezí 90 minut až tří hodin. V nastavený čas se pekárna zapne, ohřeje směs, zamíchá ji, nechá nakynout a pomocí jedné nebo více metliček (umístěných na dně nádoby) a uhněte těsto. A pak začne péct.

Některé luxusnější modely dokonce umožňují přisypat do těsta v určený okamžik i ingredience, které tam chcete mít, jako mandle, sezamová semínka, olivy, hrozinky a tak dále.

Co získáte

Při pečení v pekárně chleba můžete ihned zapomenout na to, že musíte špinit vál a roztápět troubu. Prášková směs na pečení se totiž běžně prodává v supermarketech. Pekárna těsto sama uhněte a upeče tak, jak jste zvyklí a jak chcete, aby výsledek vypadal.

Když vyjmete nádobu, ve které je chleba upečen, vyklopíte ho, vyjmete z chleba hnětací metly, a to vše umyjete nebo můžete nechat umýt v myčce. A pak si vychutnáte ten zázrak, který jste upekli (skoro) vlastníma rukama.

Výtečně chutná a velmi dobře vypadá. A když se peče, chléb krásně voní.

A i to je nezapomenutelný zážitek, kvůli kterému stojí za to si pekárnu chleba pořídit.

3.8.2007 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Jižní Moravou prochází významné migrační trasy zvěře. Přes dálnici se ale po takzvaných zelených mostech nedostanou. Žádné tam nejsou. Jeden přechod možná vznikne u Podolí na Brněnsku.
2 5

Zelené mosty na jižní Moravě chybí. Migrační trasy zvířatům blokují cesty

Martina Sáblíková
2 7

Martina Sáblíková po třicetinách: Trochu mě překvapuje, jak ten čas letí

Mírný pád Miloše Zemana. Poslední průzkum ukázal pokles jeho preferencí

Postoj prezidenta Miloše Zemana ve vládní krizi mu sebral část voličů. Naopak přibylo potenciálních voličů bývalého předsedy Akademie věd ČR Jiřího Drahoše. I přesto by teď nejvíc Čechů v prezidentských volbách hlasovalo pro Zemana. Vyplývá to z průzkumuspolečnosti Median pro Český rozhlas.

Vandal poškodil hrob generála a prezidenta Francie de Gaulla

Asi třicetiletý muž, jehož totožnost zatím policie nezná, se včera pokusil dostat do hrobu hrdiny francouzského odboje a slavného prezidenta Charlese de Gaulla v malé obci Colombey-les-Deux-Eglises v severním francouzském departamentu Haute-Marne.

Unikátní staročeské trhy může ohrozit EET

Buty i Jablkoň. Ale především desítky stánků se zapomenutými řemeslya staročeskými specialitami. To jsou Staročeské trhy v Turnově. Konají se tradičně poslední květnový víkend. Ale snad ne naposled.

AKTUALIZOVÁNO

Tuplovaná zlatá radost. Čeští veslaři slaví doma v Račích dva evropské tituly

/ROZHOVOR/- Hvězdný skifař Ondřej Synek vybojoval v Račicích titul mistra Evropy. Na životní úspěch dosáhla zlatá děčínská rodačka Lenka Antošová.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies