VYBERTE SI REGION

Uvažujete o novém sporáku

Existuje spousta příznivců vaření na plynu, kteří tvrdí, že toto vaření je dokonalé, protože umožňuje prakticky okamžitě regulovat teplotu. Na druhou stranu při vaření na plynu zacházíte s otevřeným ohněm.

4.9.2007
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: DENÍK/archiv

Moderní elektrické varné desky umožňují vařit velmi efektivně a stejně jako v případě plynového sporáku přesně dávkovat teplo, které příprava jídla právě potřebuje.

Sklokeramická deska reaguje prakticky ihned na povel, který jí pomocí regulačního knoflíku dáte, a v případě, že se rozhodnete pro indukční plotny, pak navíc počítejte i s velkou úsporou elektrické energie. Pro vaši představu: kolega jednou zjišťoval, za jak dlouho se začnou vařit dva litry vody, a tady je odpověď: na plynu za 14 minut, na sklokeramické desce za 16 minut a na indukční desce jen za 10,5 minuty (s programem rychlého vaření dokonce za 6,5 minuty).

Plynový sporák

Pokud je u vás dostupný plyn a jste zvyklí na něm vařit, první, co budete muset zvážit, je, zda si pořídíte plynový sporák volně stojící, nebo zda – třeba v rámci rekonstrukce kuchyně – přistoupit k volbě varné plynové desky. Každé má své pro i proti, lze však říci, že varná plynová deska je mnohem lepší na údržbu a v kuchyni lépe vypadá. Určitě byste neměli zapomenout žádat funkci automatického hlídání plamene. V nabídce tuto možnost najdete pod označením termopojistka. Ta hlídá plamen hořáku, a jakmile dojde k jeho uhašení (například vám přeteče polévka), tento systém zastaví přívod plynu do hořáku. Nesoustřeďte se jen na klasická řešení, uvažujte i o těch netradičních. Tím myslíme například takové uspořádání hořáků, které umožní položit přes dva hořáky například pekáč, který je pak ohříván na dvou místech.

To, co jsme uvedli o plynových varných deskách, platí i pro plynové volně stojící sporáky. Jejich výhoda je v tom, že jimi můžete jen jednoduše nahradit ten starý, který už dosloužil. Velké úspory plynu ale od nového sporáku nečekejte. Energie, která je nutná k ohřevu stejného množství vody, je stále stejná, a tak budete potřebovat stále stejné množství plynu.

Elektrický sporák

V případě, že budete volit elektrický sporák nebo elektrickou varnou desku, máte několik možností. Můžete použít sporáky s klasickými plotýnkami, většinou spirálovými. Zde počítejte s malou účinností, protože taková plotna vyzařuje teplo i směrem dolů. Tyto sporáky jsou sice ještě k dostání, ale
vaření na nich je značně neefektivní. Nejčastěji žádanými jsou sporáky s keramickou varnou deskou nebo – v případě montáže do kuchyňské linky –
sklokeramické desky samotné (jsou ovladatelné pomocí senzorových tlačítek přímo na nich nebo, pokud jsou připojeny na vestavnou troubu, sdílí s ní ovládací knoflíky).

Varná deska by bezpodmínečně měla být vybavena indikátorem zbytkového tepla, který ukazuje, že plotýnka je ještě rozehřátá. Sklokeramické varné desky mají velmi dobrou účinnost, protože vyzařování směrem dolů je značně omezeno izolací, která vrací teplo směrem nahoru, k desce, na které jsou hrnce. Buďte i opatrní při manipulaci s nádobím – pád tlakového hrnce s vepřovým kolenem může být tím posledním, čím varné desce posloužíte – praskne, a je nutné ji vyměnit. Stejně tak je nebezpečné, aby se na desku dostal cukr. Ten, pokud se zahřeje, zkaramelizuje a může to způsobit i její
prasknutí – karamel není prakticky možné z desky odstranit.

Indukční desky

Nejlepší ze všeho jsou ale desky indukční, založené na principu uzavření magnetického pole přes dno hrnce. Jejich ztráty jsou prakticky nulové. Podle osobních zkušeností se voda v hrnci ze speciální oceli, (kterou musíte na toto vaření mít) vaří o 35 až 60 procent rychleji než v hrnci na sklokeramické
varné desce.

 

Kolik zaplatíte za nový sporák

- Plynovou varnou desku s automatickým zapalováním hořáků pořídíte v cenové úrovni od 4000 korun za klasickou čtyřploténkovou bílou varnou desku s odnímatelnými rošty pro snazší čistění. Od 5000 korun zaplatíte za neobvyklé čtyřploténkové spotřebiče, například v jako selském provedení.

- Pokud chcete vybudovat opravdu moderní kuchyň, pak jistě nepohrdnete deskou ze skla, nad kterou najdete opět ploténky, ovšem v takovém uspořádání, že dva hořáky mohou současně ohřívat i pekáč, položený přes obě dvě. Počítejte s cenou zhruba od 9000 korun. Hodně záleží na výrobci a provedení.

- Plynový sporák začíná s cenou asi na 4000 korunách, najdete v něm plynovou troubu, ale většinou v něm není hlídání plamene ani automatické zapalování. Takový volně stojící sporák pořídíte za cenu asi od 5000 korun. Hezké sporáky s odklápěcí krycí deskou ze skla a jiné pak trh nabízí za cenu ještě o další tisícovku vyšší.

- Kombinované přístroje pořídíte za cenu zhruba od 5000 korun výše, mnohdy se setkáte i s vestavěnou multifunkční troubou pro pečení a grilování, bývá i horkovzdušná – pak můžete současně nad sebou připravovat dva pokrmy, aniž by jeden nasál vůni toho druhého.

- Elektrický sporák pořídíte od 7000 korun výš. Horní cenová hladina není omezena, záleží i na vybavení trouby, která je součástí sporáku. Pokud chcete gril s otočným rožněm, zaplatíte kolem 13 000 korun.

- Sklokeramické varné desky jsou k dostání zhruba od deseti tisíc. Jejich cena je různá – některé potřebují pro svoji funkci být připojeny k vestavné troubě, se kterou sdílejí ovládací knoflíky, jiné se ovládají přímo na skle pomocí senzorových tlačítek – ty bývají ale minimálně o 3000 korun dražší než srovnatelný výrobek v provedení spolupracujícím s ovládacími knoflíky na vestavném sporáku.

- Indukční varné desky pořídíte od 25 000 korun výš. Spočítejte si ale, že za dobu používání šetříte za elektrickou energii 30 až 60 procent, takže návratnost podle toho, jak intenzivně vaříte, může být pět let, stejně jako půl roku.

 

4.9.2007 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Poškozenou halu v České Třeboví opraví
18

OBRAZEM: Zřícenou střechu sportovní haly postaví znovu

Ilustrační foto
10

Mrznout bude do konce ledna, pak se oteplí

Pátrání po pohřešované Míše o víkendu nabírá na intenzitě. Tým se rozšířil

Ústí nad Labem - Pátrání po pohřešované Michaele Patricii Muzikářové z Ústí nad Labem nepolevuje ani o víkendu. Kriminalisté vyhodnocují informace získané od veřejnosti. Kromě speciálního týmu se do pátrání zapojil rozšířený tým kriminalistů z jednotlivých územních odborů v kraji.

Zaorálek: Češi a Němci nejsou jen sousedé, ale i partneři

Česko-německá deklarace před 20 lety pootočila vzájemné vztahy obou zemí směrem do budoucna a umožnila jim spolupracovat, řekl ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD). Podle šéfa české diplomacie význam deklarace, v níž se vlády obou států zavázaly, že se nebudou vracet k minulým křivdám, trvá i dnes. Češi a Němci díky ní jsou nejen sousedy, ale i významnými partnery.

AKTUALIZOVÁNO

Ze zavaleného hotelu v Itálii se zachránilo 11 lidí, pět zahynulo

Z trosek lavinou zasypaného hotelu ve střední Itálii záchranáři v noci na dnešek vyprostili další čtyři živé lidi. Podle čerstvé bilance se tak zachránilo 11 lidí, potvrzeno je pět mrtvých. Úřady provincie Pescara dnes oznámily, že nejméně 23 lidí se stále pohřešuje.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies