VYBERTE SI REGION

Letních brigád je méně. Také výdělky klesají

Počet brigád se letos snížil až o dvě třetiny. Také hodinová mzda klesla o deset až dvacet korun. Největší šanci sehnat brigádu má mladý muž starší osmnácti let, vydělat si může okolo sedmdesáti korun za hodinu.

22.6.2009 1
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: Deník/Tomáš Kubelka

Studenti, kteří si chtějí o prázdninách vydělávat na letní brigádě, budou mít v tomto roce méně na výběr než dřív.

„Poptávka po krátkodobém zaměstnávání poklesla ze strany zaměstnavatelů proti loňskému roku o polovinu až o dvě třetiny,“ říká René Kuchár, zakladatel agentury Student, která se na brigády pro studenty dlouhodobě specializuje.

O letní přivýdělek se každoročně nejvíce zajímají čerství maturanti a studenti nižších ročníků vysokých škol po skončení zkouškového období.

Zájemců je více

Jana Skálová ze společnosti LMC provozující pracovní portály práce.cz a jobs.cz připouští, že počet brigád proti loňskému roku klesl na jejich serverech téměř o polovinu. Naopak zájemců je o téměř šedesát procent víc.

A nejde zdaleka jen o studenty, ale i o lidi, kteří nedávno přišli o práci a hledají způsob, jakým vylepšit domácí rozpočet.

Pokud se vám podaří práci na léto sehnat, musíte také počítat s nižším výdělkem než v minulých letech. Mzdy pro brigádníky klesly přibližně o deset až dvacet korun za hodinu.

„V některých regionech a na nejnižších pozicích výdělek klesl dokonce na pouhých padesát korun, takže se už dostává na hranici minimální mzdy,“ říká René Kuchár.

Ani v Praze však brigádníci nevydělají tolik jako v minulých letech. Například manipulantům a skladníkům se snížily odměny z osmdesáti na pětašedesát až sedmdesát korun a brigádníci na pozici pokladní, kteří loni dostávali devadesát korun za hodinu, se musí spokojit s částkou o deset, ale i o dvacet korun nižší.

Na webových stránkách pracovních serverů se samozřejmě najdou i brigády za sto i více korun na hodinu. „Ty se však na internetu moc neohřejí. Ve výjimečných případech jsme zaznamenali i sto odpovědí na jednu nabídku,“ konstatuje Jana Skálová.

Největší počet brigád nabízejí obchodní řetězce, které potřebují nahradit po dobu dovolených pokladní, skladníky i manipulátory se zbožím, ale také výrobní provozy, které hledají výpomoc na manuální práce.

Studenti by však podle zakladatele agentury René Kuchára daleko spíš přivítali práce administrativní, vkládání dat do počítače, práce v oblasti IT, funkce hostesek a asistentů na recepcích a ochutnávkách a podobně.

Takových prací je ale velice málo. O něco lepší je situace v případě brigád v telefonických informačních centrech. Tam se mzda oproti loňskému roku dokonce překvapivě zvýšila a sto korun překračuje téměř automaticky.

„Vysvětluji si to tak, že firmy sice zkrátily marketingové rozpočty, ale na určité typy brigády, například právě v call centrech, chtějí kvalitní, vzdělanější brigádníky,“ domnívá se Jana Skálová.

Faktem ale je, že takových brigád je málo a jediným způsobem, jak si ji opatřit, je denně sledovat internet a reagovat okamžitě. Také představitelé agentury Student tvrdí, že šanci mají jen ti zájemci, kteří se o brigádu zveřejněnou na jejich stránkách rychle přihlásí.

Ze dne na den

„Zaměstnavatelé nás využívají převážně k zajištění flexibilní pracovní výpomoci. To znamená, že nám pošlou své požadavky ze dne na den, maximálně týden dopředu,“ vysvětluje René Kuchár.

Podle jeho slov v letošním roce firem, které by si chtěly zajistit brigádníky v předstihu, výrazně ubylo. Pracovní nabídky na prázdniny proto zatím v podstatě nejsou, a pokud firma přijde a chce čtyři brigádníky, a to od druhého dne, vyhrává ten, kdo se rychleji přihlásí.

„To znamená, že volná místa na prázdniny nelze rezervovat předem, když takové pozice u nás zaměstnavatelé ještě neobjednali,“ dodává zástupce agentury Student.

Šance sehnat práci zvyšuje zdravotní průkaz pro pracovníka v potravinářství. Ten vám za poplatek vystaví každý obvodní lékař. Bez něj nelze pracovat například v pekárnách nebo tam, kde přicházíte do styku s čerstvými potravinami.

Hodinová mzda brigádníka

pokladní: 60 až 80 Kč
skladník: 60 až 75 Kč
hosteska: 70 až 110 Kč
call centrum: 100 až 150 Kč
ostraha: 70 až 80 Kč
Jak zvýšit šanci

Sledujte denně www stránky pracovních agentur a reagujte okamžitě.
Zdravotní průkaz si zařiďte předem.
Pracujte i během roku, v létě tak máte u „svého“ zaměstnavatele větší šanci.
Kde hledat

www.student.cz
www.prace.cz
www.profesia.cz
www.jobs.cz
www.nabrigadu.cz
www.hledampra­ci.cz

Autor: Martina Šrámková

22.6.2009 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Švýcaři otevírají nejdelší tunel světa

Historický moment. V neděli 11. prosince 2016 se pro pravidelný provoz otevře Gotthardský železniční tunel. V jeho případě se podařilo něco neskutečného – stavitelé dodrželi rozpočet schválený už na počátku 90. let.

Spisovatel Jiří Stránský: Škoda každého dobrého slova, které se neřeklo

Praha /ROZHOVOR/ - Autorem oblíbených dětských knih O dešťovém kameni, Povídačky pro moje slunce nebo Perlorodky je spisovatel a scénárista Jiří Stránský (85). Čtenáři a diváci jej přitom znají více jako autora filmů Zdivočelé země, Bumerangu či Štěstí, zachycujících atmosféru komunistického režimu a života politických vězňů v kriminálech a lágrech. „Slíbil jsem ve vězení básníkovi Honzovi Zahradníčkovi, že podám svědectví o lidech, kteří s námi seděli," říká Jiří Stránský, který připravuje další tři scénáře, povídkové knížky a prozrazuje, že brzo vyjde kniha Doktor vězeňských věd, kterou napsali s novinářkou Renatou Kalenskou.

Starosta Pískové Lhoty na Nymbursku byl obviněn z rozkrádání obecních peněz

Písková Lhota /FOTOGALERIE/ - Zpronevěra a zneužití pravomoci úřední osoby. To jsou dva trestné činy, z nichž policie obvinila šestačtyřicetiletého starostu Pískové Lhoty na Nymbursku Radovana Staňka. Obecní peníze měl rozkrádat ve spolupráci s účetní obce.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies