VYBERTE SI REGION

Které dokumenty potřebujete pro práci v unii

Pracovní povolení nebo povolení k pobytu - evropské země uplatňují k dočasným a trvalým pracovním imigrantům různé přístupy.

23.5.2009
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: archiv Deníku

Velká Británie

Pracovní povolení nepotřebujete od roku 2004.

Bezprostředně po nalezení práce musíte vyplnit registrační formulář a zaslat ho i s potvrzením od zaměstnavatele, dvěma fotografiemi, osobním dokladem a potvrzením o zaplacení devadesátilibrového správního poplatku na adresu Worker Registration Scheme (Program pro registraci pracovníků), PO BOX 492, Durham, DH99 1WU.

Počítat musíte minimálně s dvěma týdny na vyřízení a pokud do dvanácti měsíců zaměstnání změníte, čeká vás celá anabáze znovu. Tentokrát však už bez poplatku.

Všichni občané, kteří pracují nebo si hledají práci ve Velké Británii, si musí vyřídit takzvaný NI number. Toto číslo se používá pro daňovou evidenci a evidenci příspěvků do fondu státního pojištění. Číslo obdržíte

v nejbližší kanceláři Jobcentre Plus (Úřad práce) nebo Social Security Office (Úřad sociálního zabezpečení). Zaměstnavatel vám může v této záležitosti pomoci, ale za zažádání o NI number jste zodpovědní sami.

Práce: velmi různorodé – pohostinství, řemeslné profese, turistický průmysl, au-pair, služby na výletních lodích a tak dále.

Tip: Na farmě často najde práci celá skupina kamarádů. Pokud jeden z nich ovládá angličtinu dobře, ostatním stačí jen základy.

Irsko

Pracovní povolení nepotřebujete od roku 2004.

Pokud chcete pracovat v Irsku, zažádejte nejprve o osobní číslo PPS (Personal Public Service). Toto číslo vystaví místní oddělení ministerstva sociálních a rodinných otázek (Ministry of Social and Family Affairs Ireland) a slouží ke styku s daňovým úřadem a správou sociálního zabezpečení.

Další informace o procesu vydávání PPS vám podá ministerstvo sociálních věcí a rodinných otázek na telefonním čísle 01 874 8444.

Při pobytu delším jak tři měsíce je nutné vyřídit povolení k pobytu. Povolení vydává Kancelář pro registraci cizinců (The Aliens Registration Office) nebo místní policejní stanice.

Práce: počítače, stavební práce a podobně.

Tip: Irsko se stalo příliš vyhledávaným cílem brigádníků, proto se v létě hledá práce těžko. Největší šance nabízí hlavní město Dublin.

Španělsko

Pracovní povolení nepotřebujete od roku 2006.

Nejprve si musíte vyřídit „identifikační číslo cizince“ (NIE – número de indentificación de extranjero). Na příslušném Úřadě pro cizince (Oficina de Extranjero) proto musíte předložit vyplněnou žádost a originál či kopii občanského průkazu nebo pasu.

Pokud jde o vaši první práci ve Španělsku, musíte na stejném úřadu požádat také o osobní číslo sociálního zabezpečení.

Do třiceti dnů po příjezdu je také nutné požádat o povolení k pobytu na příslušné cizinecké policii. Povolení je vydáno jenom při prvním příjezdu, jakmile je povolení uděleno, úřady ho již prodlužují automaticky.

Práce: zemědělské farmy, sezonní práce v turistickém průmyslu a podobně.

Tip: Často jsou v sezoně k dispozici i kvalifikovanější místa, například recepční v turistických hotelech. Pokud ovládáte španělštinu a angličtinu, poohlédněte se po nich.

Itálie

Pracovní povolení nepotřebujete od roku 2006.

Není třeba žádat ani o povolení k pobytu, a to i v případě, že zde budete žít déle než tři měsíce. Zůstává však povinnost zaregistrovat svůj pobyt na místním obecním úřadě. Při registraci předkládáte doklad totožnosti a doklad o zaměstnání (pracovní smlouva).

Pro možnost práce potřebujete získat číslo sociálního zabezpečení, italsky „codice fiscale“. O číslo se žádá na místním finančním úřadu – „Agenzia delle Entrate“.

Práce: Pohostinství, sklizeň ovoce, turistický průmysl a podobně.

Tip: Podzimní sklizeň ovoce nabízí pracovní místa i na září a říjen.

Německo

Pracovní povolení bude třeba nejspíše až do roku 2011. Německý úřad práce ho vydá na žádost zaměstnavatele, který prokáže, že na volné místo nelze sehnat německého občana. Celý proces může trvat i několik měsíců.

Jednodušším způsobem lze získat zvláštní povolení na sezonní práce (maximálně čtyři měsíce v roce) v zemědělství a lesnictví,

v pohostinství, v hotelech a na pilách a dále jako pomocnice v domácnosti. I o toto povolení však musí požádat zaměstnavatel.

O povolení k pobytu žádáte, pokud v Německu trávíte delší dobu než tři měsíce. Českým zaměstnancům se povolení vydává pouze tedy, pokud mají i pracovní povolení. Jinak musíte prokázat, že máte dostatečné finanční prostředky pro své zajištění. Do 14 dnů potom také musíte nahlásit své bydliště v Německu u přihlašovacího úřadu ve městě.

Práce: výpomoc na farmách, au-pair apod.

Tip: Zajímejte se o přeshraniční práci. Takzvaní pendleři mohou získat pracovní povolení snáz, pokud do práce dojíždějí z Česka.

Autor: Martina Šrámková

23.5.2009 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Dům U zlatého orla na náměstí Svobody. Majitelé chráněných památek v Brně volí jejich odstranění ze seznamu památek. Usnadňuje jim to úpravy domů. Památkářům se takový postup ale nelíbí.
16 7

Brno přišlo o 23 památek. Kvůli administrativní chybě

Hodný doktor, ale kritický komunální politik Jiří Biolek zpochybnil pověst Aleny Dernerové jako senátorky a kandidátky. „Velmi mě zklamal,“ řekla Dernerová.
6

"Ona selhala!" - "On manipuluje!" Biolek zaútočil na Dernerovou jako Trump

Co by měly děti jíst, aby byly zdravé

Praha - Nutriční specialistka Jana Spáčilová radí, jak děti učit správným stravovacím návykům.

Šamanka z dob lovců mamutů dostane tvář. Vědci vytvoří bustu s lidskými vlasy

Brno – Brněnští vědci pracují na jedinečném projektu. Vytváří bustu tisíce let staré šamanky na základě kostry z Dolních Věstonic.

Poláci utratili drůbež. Ptačí chřipka je v sousedství

Královéhradecko /FOTOGALERIE/- Kurníky u sousedů osiřely. Náchodští jsou ve střehu.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies