Na začátku srpna byl představen ministerstvem práce a sociálních věcí se všemi novinkami a aktualizovanými daty.

Nástroj pro hledání práce

“Stránky portálu jsou výborným nástrojem pro všechny, kteří aktivně hledají práci nebo nové zaměstnance. Velkou výhodou volně dostupného portálu vidím například pro obyvatele odlehlejších míst v naší republice, pro které je cesta na pracovní úřad celodenní záležitostí,“ myslí si IT expert ministerstva práce a sociálních věcí Petr Hortlík.

O užitečnosti portálu svědčí fakt, že jej denně navštíví v průměru 17 tisíc návštěvníků. Mají možnost vybírat z volných pracovních míst, kterých je nyní aktuálně kolem 1,2 milionu v celé EU a téměř 100 000 v ČR. Že portál pružně reaguje na změny na pracovním trhu, dokazuje Hortlík následovně: „Nyní evidujeme na portálu 7,5 tisíce životopisů, což je polovina ve srovnáni s předchozími měsíci.“

Spojení s Evropou

Ministerský internetový portál trhu práce je propojen s celoevropskou databází pracovních nabídek www.eures.europa.eu.„V databázi nyní máme 11 tisíc zaměstnavatelů z celé Evropy, kteří hledají nové pracovníky. Struktura nabídek je různorodá a shoduje se přibližně s poptávkou zaměstnavatelů v Česku,“ říká Věra Kolmerová, manažerka EURES pro ČR.

„Dle našich informací však odchod našich pracovníků do zahraničí neznamená jejich ztrátu pro český pracovní trh. Většina Čechů odchází většinou pouze na období maximálně jednoho až dvou roků a poté se vrací nejen na vysoké jazykové úrovni, ale i s dalšími zkušenostmi a schopnostmi, které v maximální míře využívají ve své další profesní dráze doma,“ dodává Kolmerová.

Na portál se můžete podívat ZDE