VYBRAT REGION
Zavřít mapu

S poctivostí i v práci nejdál dojdeš

Jsou soukromé telefonáty v pracovní době a ze služebního telefonu krádeží, nebo normou? Jak rozumět heslu „to je ještě stará poctivá práce“?

7.10.2008
SDÍLEJ:

Není rohlík jako rohlík. Může za to poctivost pekaře?Foto: Deník/Michal Červinka

Poctivý pracovník není jen ten, který si domů z kanceláře neodnáší čisté obálky a papíry do tiskárny. Dokonce ani ten, kdo důsledně nepoužije služební telefon pro soukromé účely a na firemním počítači v pracovní době nesurfuje a nehraje on-line hry, ještě nemusí být v přístupu k práci vždycky poctivý.
Každý asi bude souhlasit s názorem, že poctivý zaměstnanec nekrade, mluví pravdu a při komunikaci s kolegy a zejména s nadřízenými nezkresluje informace, byť by si jejich úpravou vylepšil svou pozici a pověst.

Poctivé pracovníky však necharakterizuje jen to. K rysům lidí, kteří berou poctivost v práci vážně, patří i důsledný postup v duchu zákonů, předpisů a vyhlášek. Takoví pracovníci nic a nikoho nešidí a úkoly a povinnosti dotahují do konce.

Záleží na motivu

Mezi praktické projevy pracovní poctivosti patří také pomoc a vyjadřování podpory kolegům. Co když však má zaměstnanec pocit, že v jeho pracovním okolí jsou velké nedostatky? Má o nich mluvit? A kdy se oprávněná kritika mění v něco, čemu se říká hezky česky bonzování?

Záleží na motivech, pro které chce člověk na nedostatky (a přeneseně tedy na horší práci jiných) upozornit. O zaměstnanci, který se ani v takové situaci nesnaží získat body ve svůj prospěch bez ohledu na okolí, můžeme říci, že je poctivý a dosáhl odpovídající úrovně loajality. Pokud však má kritika posloužit jen jako žebřík pro vlastní kariéru, o poctivosti se mluvit nedá.

Mistr světa

Někteří lidé také upravují skutečnost, pokud jde o jejich pracovní výsledky. V jejich líčení dosažených úspěchů firmy jsou to právě oni, díky komu se povedlo sehnat nejvýnosnější zakázky nebo vyřešit zapeklitý úkol.

Je správné, že pracovník upozorňuje na své dosažené úspěchy. Kdo nedokáže prezentovat svoji práci, obvykle nedostává tak často a tak velké odměny a omezuje si výhled na povýšení. Vše by ale mělo mít rozumné hranice. Jestliže bude člověk ve firmě známý jako notorický chlubil, mnoho sympatií nezíská.

A především: poctivý pracovník se nechlubí výsledky svých kolegů a nevydává jejich úspěchy za své. Smutné historky o mladých vědeckých pracovnících, jejichž vlastní výzkumy zahrnul slovutný docent ve své publikované práci do všeobjímajícího „a spol.“, jsou jen vrcholem ledovce. Podobný příklad by se našel v mnohé firmě.

Poctivě, ale pozdě

Zaměřme se na chvíli na kritéria poctivé práce. Jak například vypadá poctivě vyrobené auto? Nemá žádnou chybu? Je na něj naprosté spolehnutí? Dosáhne rychlosti sto kilometrů v hodině za čtyři sekundy, anebo má spíš vynikající výsledky z hlediska bezpečnosti? A může něco takového řadový pracovník vůbec ovlivnit?

Může být poctivá práce pekaře, když v různých obchodech narazíme na rohlíky stejné ceny, ale rozdílného vzhledu, kvality a velikosti? Jaký výkon řidiče autobusu nebo nákladního automobilu bychom označili za poctivý? Když dodrží všechny dopravní předpisy a nikoho neohrozí a ani neomezí? Ale co když vlivem naprosté poctivosti dorazí do cílového místa se zpožděním?

A co nadřízení? Je jejich práce poctivá, podaří-li se jim vše vyřešit včas, plánovitě, v klidu a bez zvyšování hlasu? Nebo pracují poctivě, pouze když dosáhnou vynikajících výsledků firmy obrazně řečeno i „přes mrtvoly“?

Jinými slovy: patří k poctivosti šéfa také péče o mezilidské vztahy na pracovišti a o vytváření dobré atmosféry v práci? Součástí poctivosti představených by rozhodně mělo být zabývat se názory, postoji, náměty a připomínkami podřízených, na druhou stranu pokud firma nebude dosahovat výsledků a zkrachuje, ani sebechápavější šéf zaměstnancům nepomůže.

Často dnes také slyšíme konstatování typu „no jo, to je ještě stará poctivá práce“. Leckdy opravdu jsou minulé výrobky kvalitnější, lidově řečeno poctivější. Jenže tehdy nepanovala konzumní společnost a firmy nekladly důraz na rychlou obnovu věcí a předmětů. Na té mají v současnosti zájem výrobci, distributoři, obchodníci a prodejci.

Příště radši jinam

Dobrá zpráva je, že i zde dlouhodobě vyhrávají ti poctivější. Neočekáváme už sice, že s námi kuchyňský robot vydrží od vlastní svatby až k promoci vnoučat jako za první republiky, pokud však přestane fungovat po pár měsících a ještě nám v obchodě dělají problémy s uznáním záruky, půjdeme příště jinam.

Pokud nás prodavač ošidí na váze, nebo nám prodá prošlý bramborový salát, také už do zmíněného lahůdkářství příště nevstoupíme. Laciný botník, který se nám po měsíci rozpadne, pro příště také ovlivní náš výběr. Nepůjdeme už pravděpodobně do stejného obchodu a možná si dáme pozor i na výrobce. A toto vše se přeneseně dotýká poctivosti ve světě práce.

Už jen proto je aktuální a žádoucí o pracovní poctivosti v dnešním světě mluvit a především vymezit, v čem a jak se projevuje. Jako autor tohoto článku jsem se snad snažil poctivě.

OTAKAR PATOČKA

autor je specialista na mezilidské vztahy na pracovišti

7.10.2008 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Základní škola v Plánici, kde došlo k incidentu mezi učitelem a hajlujícím žákem.
8

Učitel nic nespáchal, zato hajlující romský žák má problém. I jeho rodina

Michelle Sudků u soudu.
5

Policistům, kteří zasahovali proti vražedkyni Sudků, chtěl dát soud podmínky

Hodina velkých změn v pražské hromadné dopravě je tu

Ve skutečnost se od soboty mění dlouhodoběji připravované rozsáhlé změny v Pražské integrované dopravě.

Sobotka: Jednání o brexitu se nesmí dotknout peněz ve fondech EU

Český premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) odletěl na mimořádný summit 27 zemí Evropské unie k odchodu Velké Británie z bloku.

Donald Trump o svých sto dnech: Jsem hodně rychlý, nejrychlejší ze všech

/VIDEO, ANKETA/ Nikdo toho nestihl tolik, jako já. Tak zhruba zhodnotil Donald Trump pověstné stodenní období, které se táhne světovou politikou od 30. let 20. století. Poprvé ho použil tehdejší americký prezident Franklin Delano Roosevelt.

DOTYK.CZ

Letní festivaly bez EET? Pivo jen na stojáka a nechtějte k němu tatranku

Čím se budou letošní letní festivaly lišit od těch loňských? Tak třeba tím, že si možná častěji než dřív budete moci dát pivo jenom "na stojáka". A že k němu nedostanete balené oříšky ani tatranku. Důvodem je elektronická evidence tržeb.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies