Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Němci: Chceme hlavně techniky

Strojaři a elektrotechnici s diplomem mohou v Německu pracovat bez povolení. Čeští studenti zde mohou po studiu na německé univerzitě rok hledat práci. Ostatní se budou potýkat s byrokracií.

27.10.2007
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: Archiv

Od minulého týdne již o německé pracovní povolení nemusejí žádat čeští inženýři. V Německu totiž prahnou po odbornících s vysokoškolským vzdělání v oblasti strojírenství, automobilového průmyslu a elektrotechniky nebo se srovnatelnou kvalifikací.

Současně získali zahraniční absolventi německých vysokých škol - libovolného občanství a studijního zaměření - možnost najít si během jednoho roku po svém absolutoriu v Německu odpovídající zaměstnání, aniž by pro něj potřebovali pracovní povolení.

Pokud nepatříte mezi tyto skupiny, také máte šanci sehnat si v Německu práci. Bude to jen o dost složitější.

  • 1 Stejně jako v případě Rakouska je i pro uchazeče o zaměstnání v sousedním Německu klíčové získání pracovního povolení. To se uděluje pouze pro konkrétní podnik a platí jen pro určitou, přesně stanovenou činnost. Získat povolení je možné pouze ve spolupráci s firmou, u níž bude uchazeč pracovat, proto máte-li zájem o práci v některé ze spolkových zemí, je potřeba zaměstnavatele nejprve nalézt a posléze jej kontaktovat. Existuje řada specializovaných agentur, které s vyhledáním pracovního místa mohou pomoci a na které je možno se prostřednictvím jejich internetových stránek obrátit (viz infobox).
  • 2 Jak zvládnout samotné povolení? Nejprve je potřeba vyplnit formulář pro žádost, který je k dispozici na webu pracovního úřadu. Některé skupiny pracovníků (například pendleři nebo sezonní zaměstnanci) mají odlišné podmínky pro udělení povolení. Nejdůležitějším dokumentem, který německá strana posuzuje, je pak osvědčení o dosaženém vzdělání. O samotné povolení v každém případě žádá výhradně budoucí zaměstnavatel. Příslušný pracovní úřad (Agentur für Arbeit) posléze přezkoumá oprávněnost žádosti. V praxi to znamená, že po dobu přibližně dvou týdnů bude úřad zjišťovat, zda se pro dotyčnou práci nenajde uchazeč v Německu. Vyrozumění anebo pracovní povolení uchazeč obdrží nejpozději do čtyř týdnů od podání žádosti. Udělení pracovního povolení je zpoplatněno, ale poplatek zpravidla hradí německý zaměstnavatel. Pro četná odvětví udělují německé úřady pracovní povolení obvykle bez dalších průtahů. Jsou mezi nimi například vysoce kvalifikované profese, jako jsou vědci, vysokoškolsky vzdělaní odborníci, specialisté v oblasti výpočetní techniky, umělci a artisté, ale i sezónní pracovníci v zemědělství, lesnictví, pohostinství a ve stánkovém prodeji, a žadatelé o práci aupair (do 24 let).
  • 3 Po kladném vyřízení žádosti zbývá už jen na německém velvyslanectví v Praze podat žádost o povolení k pobytu. To platí, pokud plánujete, že na území Německa strávíte více než tři měsíce. Pro jakýkoli kratší pobyt zcela postačí platný pas. Povolení k pobytu také nepotřebují ti občané ČR, kteří mají zároveň bydliště v Německu. Podle Nařízení o nahlášení ve spolkových zemích je pouze nutné u přihlašovacího úřadu příslušného města či obce nahlásit bydliště v Německu, a to nejpozději do čtrnácti dnů od příjezdu.

O jaké profese je zájem


  • - IT odborníci
  • - odbornící do strojního a automobilového průmyslu
  • - pedagogové a lékaři
  • - soustružníci, svářeči, frézaři,
  • - zámečníci
  • - lakýrníci
  • - pomocnice v domácnosti


Kde hledat


Všeobecné informace:

http://portal.mpsv.cz/eures/ - portál EURES
http://www.arbeitsagentur.de/ - německý pracovní úřad
Volná místa:
http://www.jobrobot.de/
http://www.jobticket.de/
http://www.jobware.de/
http://manpower.de/
http://www.jobs.de/
V tisku:
http://www.jobs.zeit.de/
http://www.berlin-job.de/


Zvýšenou šanci získat pracovní povolení mají brigádníci a pendleři

Uchazeči o pomocné práce v oborech jako zemědělství, lesnictví, gastronomie, stavba pouťových atrakcí atd. mohou být zaměstnáni bez jakéhokoli dokladu jazykových znalostí a kvalifikace, záleží jen na jejich dohodě se zaměstnavatelem. Nejdéle je možno takto pracovat po čtyři měsíce v roce (v případě pomocných stánkařů až devět měsíců).

Pendleři jsou osoby, jež pravidelně překračují za účelem výdělku státní hranice. Těmto zaměstnancům udělí po zvážení situace na pracovním trhu pracovní povolení patřičný úřad v německé pohraniční zóně. Povolení je podkladem pro vystavení tzv. průkazu pro osoby pravidelně překračující hranice, který vydává cizinecký úřad a platí 2 roky s možností prodloužení na 5 let. Pendler se však musí denně navracet do svého domovského státu, jinak je jeho činnost omezena nejvýše na dva dny v týdnu.

27.10.2007 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Srážka nákladního auta s vlakem na přejezdu v Divišově ulici v Olomouci
AKTUALIZOVÁNO
8

V Olomouci se srazil vlak s náklaďákem, zranilo se devět lidí

Ilustrační foto.
1 4

Domy jako ze sci-fi. Můžete je mít třeba už příští rok

Legendární Jumbo Jet mizí z oblohy. Objednávky na nové nejsou

Letadlo, které změnilo byznys a umožnilo velký rozmach dálkových letů, pomalu míří do důchodu. Éra Boeingu 747, známého také jako Jumbo Jet, končí.

Útok v londýnském metru: policie zatkla třetího muže

V souvislosti s pátečním bombovým útokem v londýnském metru policie v úterý odpoledne zadržela 25letého muže. Zatčen byl nedaleko Newportu v jižním Walesu. Strážci zákona nyní prohledávají jeho bydliště a hledají další spojitosti s útokem.

Houbaři, pozor! Nemocnice hlásí otravy z hub

/ANKETA/ „Interní ambulance nymburské nemocnice je každoročně mezi prvními, kdo zjistí, že houby konečně rostou.“ To říká s trochou nadsázky lékařka zmíněného oddělení Šárka Klimešová.

Tragická nehoda u Teplic. Při srážce auta s autobusem zemřel člověk

/FOTOGALERIE/ Oběť ranní nehody museli z vraku vyprostit hasiči. Muži už nebylo pomoci.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení