VYBERTE SI REGION

Děti si vybírají zelné placky

Pokud vám záleží na tom, aby vaše děti zdravě jedly a zároveň rádi poznáváte nové a netradiční pochoutky, vypravte se do celozrnného pekařství. Můžete i posedět, dětem přečíst pohádku anebo si vyzkoušet přebírání obilných zrnek.

15.6.2008
SDÍLEJ:

Celozrnné pekařstvíFoto: archiv majitele

Na celozrnné zelňáky, kardamonové koule, šalvějové bochánky anebo ciabattové keksy můžete zajít do nového Celozrnného pekařství v Praze. Najdete zde dobroty, na které nejste zvyklí z tradičních obchodů a pekáren. Všechny jsou celozrnné a připravené z čerstvě namleté mouky v kamenném mlýně.

Na jejich výrobu se nepoužívají žádné stroje, těsto je mícháno i tvarováno lidskýma rukama. „Zaděláváme si různá těsta s bylinkami, se sušeným ovocem, s kyselím zelím, s různými semínky, tak jak tomu bylo zvykem v dávných dobách,“ říká Petr Pištec, majitel pekařství.

Základem všech těst je žito, část tvoří pšenice a zbytek jsou pomletá semínka lnu, slunečnice a sezamu.Veškeré obiloviny jsou pečlivě vybírány, nepoznaly žádné chemické postřiky. Možná vás překvapí, že když si zde zakoupíte bochník chleba, vydrží vám doma zabalený v plátně i tři týdny. Je totiž zadělaný z pravého domácího kvásku, nepřidává se do něj žádný tuk, vejce ani mléko. Ani jediný kousek pečiva, který se zde nabízí, nepoznal chemické přísady či konzervanty.

Děti nepodceňujte

Pekařství ocení především ti rodiče, kterým nepřipadá vhodné, aby jejich děti vyrostly pouze na bílé mouce. Celozrnné pečivo tady chutná úplně jinak než v běžném obchodě a děti si na něj dokážou prý poměrně rychle zvyknout.

Maminky, které do krámku vcházejí se slovy: „Pochybuji, že si tady něco vybere, je zvyklý na takové ty klasické sladkosti,“ jsou překvapené, když dítě odchází se zelnou plackou, a je úplně spokojené. „Děti mají ještě nezkažené chuťové buňky a je zajímavé, že jim chutnají ty úplně nejzdravější výrobky,“ říká majitel pekařství Petr Pištec. Vzápětí ale dodává: „Pokud tedy nejde o děti, které už navždy propadly světu tyčinek Mars a přeslazených čokoládových rolád.“ Hned jak se objevíte ve dveřích pekařství, ujme se vás usměvavá obsluha, kterou prodávání patrně velmi baví.

Můžete se i posadit

Abyste se úplně neztratili v neznámém světě netradičních dobrot, ukrojí vám prodavač kousek z čehokoliv, na co ukážete. S vybranou pochoutkou se můžete na chvíli posadit u jednoho ze čtyř stolků.

hod určitě přijde třeba pohankový nápoj s medem, karobové kakao (nápoj ze zrnek středomořského keře), březová šťáva nebo mátový čaj. Děti s vámi ale patrně u stolku dlouho nevydrží, a proto jsou zde pro ně připravena nejrůznější překvapení.

Zajímavá je keramická kočka pod stolkem, která vypadá jako živá a dokonce na ni štěkají psi. Oblíbené jsou atrapy pečiva, se kterými se dá hrát třeba na obchod, nebo ošatky s obilím na přebírání. Vhod přijde i stolní hra anebo látkoví maňásci, kterých si doma nikdo ani nevšimne, zato tady mají svou cenu.

Pečivo se usadilo

S ručně vyráběným pečivem, ze kterého voní domácí bylinky, manželé Pištcovi zhruba sedm let kočovali. Nejprve ho pekli sami a prodávali na nejrůznějších hradech a zámcích, městských slavnostech, dožínkách a podobně a postupně si zaučovali další pomocníky.

Ukázalo se, že o originální pečivo je zájem, a tak vzniklo kamenné celozrnné pekařství. Majitelé mají spoustu dalších plánů. Jedním z nich je výroba bezlepkového pečiva, které v krámku zatím marně hledají maminky dětí s bezlepkovou dietou.

Výhody

  • Pekařství je svého druhu jediné v České republice.
  • Výrobky jsou čerstvé a z velmi kvalitních surovin.
  • Dětem i sobě rozšíříte paletu chutí.
  • Nabídka je velmi pestrá, mění se každý den.
  • Pečivo je ideální pro malé děti a sportovce.
  • Příjemné klidné prostředí.
  • Pestrost nápojů.
  • Poloha blízko centra.

Nevýhody

  • Vyšší ceny výrobků.
  • Není možné zaručit, že v obchodě pokaždé koupíte to, co jste si naplánovali.
Celozrnné pekařství
Pooh Corner
Korunní 4
Praha 2
www.celozrnnepekarstvi.cz
15.6.2008 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

POHLEDEM DENÍKU: Zeman a jeho lidé. Co se děje na Hradě?

Odchod vrchního protokoláře Jindřicha Forejta spustil lavinu otázek ohledně toho, jak to vlastně na Pražském hradě chodí.

Kapra na Vánoce koupíte on-line

Orlickoústecko, Svitavsko – Kapr s bramborovým salátem je vánoční klasika. Na kolik letos štědrovečerní večeře vyjde? Kilo šupináče v regionu koupíte pod 90 korun. Ulovit si ho můžete dokonce v „on-line rybníku", Plundrovo rybářství z Dlouhoňovic totiž nabízí on-line objednávku.

Polská medvědice rozbila skrytou kameru, která ji natáčela

Varšava - Se zjevným potěšením se medvědice válela v čerstvě napadlém sněhu v pohoří Bieszczady na jihovýchodě Polska - než si všimla, že ji při dovádění natáčí skrytá kamera. Fotopast vzápětí rozbila.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies