VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Kulinářské toulky světem

Doba letních dovolených už je pryč, ale alespoň kousek z ní si můžete oživit nejen ve vzpomínkách, ale i v kuchyni. Přinášíme vám recepty a kulinářské zážitky ze tří světových kontinentů.

30.9.2009
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: ARCHIV

V thajské Pattaye dostanete v rybí restauraci košík. Projdete s ním kolem pultů s ledem a nepřeberným množstvím čerstvých ryb a mořských plodů. Vyberete si, co chcete mít na talíři, obsluha váš úlovek zváží a předá kuchaři. Vás odešle na molo, o které brnkají vlny a na něž se pomalu snáší noc. Vůbec tu nenecháte majlant – na božskou krmi si počkáte v plastových židlích u stolků ze stejného materiálu.

Chuťové buňky ale stejně slastně zamlaskají například na ostrově Kréta, když si o dovolené objednáte přímo u pláže řecký salát. Majitelka nevelkého občerstvení odběhne na svoji nedalekou zahrádku, očeše vonící čerstvá rajská jablíčka a okurky, které dochutí olejem, jenž pochází ze stromu patřícímu manželovi.

Na Krétě to byla letitá tradice – synové po předcích dědily olivové stromy v kopcích, dcery pozemky u moře. Všude v přímoří vás čeká výtečná zdravá strava. Ale co třeba v takovém New Yorku? V New Yorku brzy po ránu spatříte spoustu lidí, kteří letí do práce s přeslazenou koblihou v ruce jedné, zatímco v té druhé drží papírový kelímek, v němž je snad více rozpuštěného cukru než kávových zrnek. Poobědvat však mohou v zcela jiném duchu.

Na Manhattanu není burger králem

Na Manhattanu je snad na každém rohu bistro, jemuž vévodí předlouhá řada várnic, z jejichž obsahu zrak přechází. Čerstvé mrkvičky, rajčata, okurky, papriky vedle dušených baklažánů a žampiónů a příloh z brambor, rýže, polenty, kus-kusu i kukuřičných klasů. K tomu ryby na několik způsobů, kuřecí stehýnka i prsíčka. Nechybí ani mořské plody či několik druhů úhledně svinutých suši.

Stačí sáhnout po misce a naložit si, co hrdlo ráčí. Platí se podle váhy a drahé to rozhodně není. Zkonzumovat krmi lze přímo v bistru, pokud je však pěkně, daleko lépe chutná třeba na lavičce v Central Parku. Kdyby se vám ale po americkém burgeru zastesklo, čtěte dál – objevili jsme recept na jeho poněkud zdravější variantu.

V Algarve nechoďte na večeři sami

Pomyslně přeletíme Atlantický oceán a přistaneme v Portugalsku. A to na jihu v Algarve, cíli mnoha turistů, kteří se po celodenním vysilujícím zápase se zdejšími mohutnými vlnami a pálícím sluncem vydávají pozdě večer občerstvit do malých hospůdek. Neprohloupí, pokud z místních specialit ochutnají piri-piri, což je ostře kořeněný plátek kuřecího masa, anebo talíř sardinek, které v Algarve umějí upravit na nespočet způsobů.

Nejlepší je ovšem cataplana. Cataplana je hrnec, a to docela velký, takže je ideální, pokud jsou na jeho konzumaci dva. Když zvednete pokličku, ucítíte vůni ryb, mušlí, zeleniny a brambor. Každá restaurace na pobřeží přitom nabízí svoji nezaměnitelnou variantu. Co se chuti týče, nespletete se ani v jediné.

Sardinie miluje sele s vůní myrty

Na rybí pochoutky jsou mistři i na ostrově, pyšnícím se sto šedesáti dvěma malými smaragdovými plážemi – na Sardinii. Druhý největší ostrov Itálie má ale neméně zajímavé hornaté vnitrozemí, po němž se dodnes prohánějí stáda ovcí. Jejich pastevci v minulosti vynalezli delikatesu, bez níž se dnes neobejde jediná významná soukromá slavnost Sardů. Tou delikatesou je sele rožněné na roštu a provoněné bylinkami, jež rostou na místních stráních.

Selátko může mít nejvíce pět kilogramů a rožní se výhradně na dřevěném uhlí. Obloží se bylinkami, mezi nimiž nechybí myrta. Na sele se nesmí spěchat, opéká se zvolna, nasolená kůže se propeče až křupe, maso pod ní ale zůstává křehké. I na sardinském pobřeží turisté objeví restaurace, které tuto laskominu servírují. Obvykle ale jen o sobotách. Takové sele by bylo pro naše hospodyně velké sousto. Z prázdninových cest jsme proto pro ně vybrali recepty snazší i dostupnější.

Inspirace z dovolené – recepty

SARDINSKÝ RYBÍ KOTLÍK

pro šest porcí potřebujeme: 4 polévkové lžíce olivového oleje, 1 cibuli, 1 stroužek česneku, 1 feferonku, 500 gramů rajčat, 1 sklenici suchého bílého vína, sůl, čerstvě umletý pepř, 250 gramů sépií anebo olihní, 1 kilogram mořských ryb a 12 plátků bílého chleba

Ve větší nádobě rozhřejeme dvě lžíce olivového oleje a podusíme na něm cibuli, česnek a fefronku, vše nasekané na drobné kousky. Poté přidáme na kostičky rozkrájená oloupaná rajčata. Zalijeme vínem, osolíme, opepříme a přivedeme k varu. Na pánvi osmahneme pokrájené sépie anebo olihně, poté je vložíme do nádoby s rajčaty a vínem. Zakryjeme pokličkou a třicet minut dusíme. Nakonec do nádoby vložíme vykostěné a pokrájené ryby a pozvolna dusíme ještě patnáct minut. Mezi tím si v troubě na sucho upečeme plátky bílého chleba. Ty vložíme do hlubokých talířů a přelijeme směsí z rybího kotlíku.
KRŮTÍ PRSA PO CHORVATSKU

pro čtyři porce potřebujeme: 500 gramů krůtích prsou, 300 gramů mladých tykviček, 100 gramů zelených oliv, 100 gramů černých oliv, 3 rajská jablíčka, 1 zelenou papriku, 4 polévkové lžíce olivového oleje, 1,5 dcl suchého bílého vína, čerstvě namletý pepř, sůl, 60 gramů strouhaného sýra

Krůtí prsa nakrájíme na kousky a osmahneme na olivovém oleji. Přidáme spařená, oloupaná a na kostičky pokrájená rajská jablíčka. Vše osolíme, opepříme a dusíme. Mezitím si nakrájíme papriku a tykvičky, které jsme zbavili konců. Pokud máme k dispozici tykvičky mladé, neloupeme je, jinak ano. Napůl rozkrájíme také olivy. Vše přidáme ke krůtím kouskům s rajčaty, zalijeme vínem a dusíme, dokud zelenina nezměkne. Při servírování směs posypeme nastrouhaným sýrem – eidamem, ementálem nebo i parmezánem.
HAMBURGER S CIBULÍ

pro čtyři porce potřebujeme: 2 krajíce celozrnného chleba, 4 lžíce suchého bílého vína, 500 gramů libové hovězí kýty, zbavené veškerého tuku, 5 šalotek, 3 stroužky česneku, 2 cibule, pepř, sůl, 1 větší rajče, 4 listy salátu, 4 kusy bílého pečiva

Tento podomácku připravený hamburger obsahuje o 10 procent méně tuku než hamburger průmyslově vyrobený. Šalotka, cibule i česnek navíc pomáhají snižovat hladinu cholesterolu v krvi. Celozrnný chléb natrháme na kousky a zalijeme vínem. Přidáme nakrájenou šalotku, rozdrcený česnek, umleté hovězí maso, sůl a pepř. Směs dobře promícháme a vytvoříme čtyři hamburgery, které dáme grilovat. Na pánvi, jemně potřené olivovým olejem, osmahneme plátky cibule. V grilu ohřejeme rozkrojené pečivo. Na jednu část položíme list salátu, hamburger, orestovanou cibuli, silnější plátek rajčete, přiklopíme druhou částí pečiva a podáváme.

Autor: Jitka Stuchlíková

30.9.2009 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

S novým rokem se opět mírně upravují pravidla pro přiznání důchodu: rozhoduje nejen dosažení zákonem stanoveného věku, ale rovněž doba pojištění.

Co je dobré stihnout, než odejdete do důchodu

Divadlo Bez zábradlí. Ilustrační fotografie.
16

Kavárna divadla, kde hraje žena Stropnického, nemá EET. Prý nemusí

Mládek nevydržel, Sobotka ho odvolal. Na tahu je Zeman

/ANALÝZA/ - Volby se nevyhrávají díky potlesku velkých firem, ale díky lidem, kteří vhazují hlasovací lístek do urny. Většinou to dělají na základě svých zkušeností – u lékaře, ve škole, při pohledu na výplatní pásku nebo na účet od mobilního operátora. A právě ten je nepřiměřeně vysoký celé tři roky, kdy vedl ministerstvo průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD).

Čeští vojáci měli konflikt s policií v Litvě

Pětice českých vojáků, kteří jsou na tříměsíčním cvičení v Litvě, měli v noci na neděli incident s policií v přístavu Klaipeda. Vojáci byli údajně opilí a dožadovali se vstupu do nočního klubu. Informoval o tom server iHned.cz s odvoláním na litevskou policii a ruská a litevská média.

Přispějte na hladovějící děti v Jížním Súdánu. Český UNICEF vyhlásil sbírku

Česká pobočka dětského fondu UNICEF vyhlásila humanitární sbírku na pomoc milionu hladovějících dětí v Jižním Súdánu. O kritické situaci v některých regionech Jižního Súdánu dnes hovořili představitelé OSN i jihosúdánské vlády. V zemi zmítané konfliktem a hospodářskou krizí hlad ohrožuje téměř polovinu populace.

EET? Prázdné výlohy a strach

Po restauracích, barech a hotelech, které už mají za sebou skoro tři měsíce zkušeností, míří elektronická evidence tržeb (EET) do dalších provozoven. Od začátku letošního března čeká živnostníky podnikající v maloobchodě i velkoobchodě. Někteří jsou už teď dokonale připraveni, jiní podlehli strachu a s podnikáním raději končí.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies