Nejen hříbky jsou chutné a jedlé, nezapomeňte na bedly, muchomůrky růžové (masáky), ryzce a další.
Kdo se nedostane do lesa, může použít i kupované žampiony.
Autor své recepty nazval poeticky – Houbařova zabijačka. Tak si je ve zdraví a s chutí užijte. Panu Míkovi děkujeme a posíláme mu za odměnu zajímavou knihu.
Bedlová pomazánka
100 g bedel (žampionů),
50 g slaniny,
5 olomouckých syrečků,
50 g másla, olej na smažení,
sendvič, 1 malá cibule,
zelená petrželová nať,
mletý černý pepř, kmín, sůl
Očištěné houby pokrájíme a dusíme na slanině až do odpaření šťávy. Po vychladnutí je semeleme na masovém mlýnku spolu s olomouckými syrečky, okořeníme. Následně vzniklou hmotu vymícháme s máslem a jemně posekanou cibulí na jemnou pomazánku. Na pánvi osmahneme plátky sendviče, potřeme je pomazánkou a ozdobíme zelenou petrželovou natí. Výborně chutnají k pivu nebo slivovici.
Houbový ovar
70 g hub, 1 cibule,
plnotučná hořčice, 1 jablko,
kousek křenu, sůl, (kdo má rád koření – bobkový list, nové koření, celý pepř, karí, ocet)
Houby pokrájíme na větší kusy, malé houby nekrájíme, necháme je celé. Houby vhodíme do osolené vroucí vody s cibulí (a uvedeným kořením) a asi čtrvt hodiny je vaříme. K houbovému ovaru dáváme chléb nebo slané pečivo, hořčici nebo jablečný křen. Z odvaru z hub si uděláme polévku.
Houbová tlačenka
600 g čerstvých hub,
300 g kuřecích stehen nebo
300 g srdíček a žaludků,
majoránka, tymián, česnek, vegeta, mletý černý pepř,
balíček želatiny
Z kuřecího masa se solí, kořením a vegetou uděláme půl litru vývaru. Do vývaru dáme povařit houby pokrájené na větší kusy, malé plodnice celé. Závěrem okořeníme majoránkou, tymiánem, pepřem, třeným česnekem. Maso obereme z kostí, pokrájíme a smícháme s houbami, z kterých jsme scedili vývar. Ve vychladlém vývaru rozmícháme želatinu dle návodu na obalu.
Směs masa a hub zalijeme vývarem se želatinou a vložíme do vhodné formy nebo střeva. Vychladnuté dáme do ledničky a necháme do druhého dne. Podáváme s cibulí a octem k chlebu.
Polévka z mletého masa
250 g čerstvých hub, (různé druhy), 1 cibule, 40 g másla,
600 g mletého masa (polovinu hovězího a polovinu libového vepřového),
3/4 l vody,
120 g karotky, sůl, 2 žloutky,
zelená petrželka nebo pažitka
Do hrnce dáme mleté maso, zalijeme studenou vodou, dobře rozmícháme, aby se netvořily hrudky a postavíme na oheň. Po dvacetiminutovém varu přidáme očištěnou, na jemném struhadle nastrouhanou karotku, očištěné nadrobno pokrájené a na másle s cibulkou podušené houby, sůl a znovu asi 20 minut povaříme. Potom polévku odstavíme z ohně a vmícháme do ní ve lžíci studené vody rozkvedlané žloutky. (Před přidáním žloutků můžeme ještě do polévky zavařit nudle.) Před podáváním posypeme ještě jednotlivé porce jemně rozsekanou pažitkou nebo petrželkou.
Ledvinky z ryzců
¼ kg hub, 1 cibule,
lžíce strouhaného chleba, olej, pepř, sůl, kmín
Nakrájené ryzce udusíme na oleji a cibulce, přidáme špetku pepře, kmín, osolíme. Zahustíme strouhaným chlebem. Podáváme s vařenou rýží.
Masák jako minutka
3 plodnice muchomůrky růžové, chléb, 3 lžíce oleje, 2 stroužky česneku, mletá sladká paprika, kmín, sůl
Klobouky hub pokrájíme na trojúhelníky a potřeme česnekem rozetřeným se solí. Na teflonové pánvi v oleji opečeme kloboučky hub, které jsme před tím posypali paprikou a vetším množstvím kmínu. Chléb také nakrájíme na trojúhelníky, rozložíme okolo hub na pánvi, aby nasákl šťávou, a dopečeme. Podáváme okamžitě teplé.
Přejeme vám dobrou chuť!
Máte rodinný nebo krajový recept, o který byste se rádi podělili? Pošlete nám ho nejlépe i s fotografií na adresu:
MOJE RODINA
Přátelství 986/19,
104 00 Praha-Uhříněves
nebo na e-mail mojerodina@denik.cz
Ty nejzajímavější odměníme knížkou.