VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Růžové pijte mladé

Obliba růžového vína v České republice i ve světě stále stoupá a na trhu je už dostatek zajímavých a kvalitních vín této barvy.

7.5.2009
SDÍLEJ:

Ilustarční fotoFoto: Václav Pancer

Připravují se dvojím způsobem. Buď prostým smícháním bílého a červeného vína, což mohou bohužel být také směsky špatného bílého s ještě horším červeným, občas za hranicí poživatelnosti. Moravští vinaři už ale nabízejí „růžáky“ skutečně kvalitní, připravené z modrých odrůd. Což je druhý způsob výroby.

Hrozny z modrých odrůd révy vinné, z kterých se normálně dělá červené víno, se v takovém případě pomelou a nechají v kádích dlouho kvasit, aby se uvolnila barva a další látky obsažené hlavně ve slupkách.

Naopak pro přípravu růžového vína se hrozny lisují buď okamžitě, stejně jako při výrobě bílého vína. Potom vzniká lehounce narůžovělé víno zvané claret. Když se hrozny z modrých odrůd pomelou a nechají ve styku se slupkami pár hodin a potom se lisují, vznikají typická růžová vína.

Koukejte na značku i na ročník

Jak clarety, tak i pravé „růžáky" by měla být svěží, méně alkoholická, dobře pitelná vína. Nejsou určená k dlouhému skladování, ale k rychlé spotřebě. Proto se při nákupu zajímejte nejenom o značku, ale také o ročník sklizně. Na trhu už jsou růžová vína z ročníku 2008.

Růžová vína se dělají z u nás schválených modrých odrůd révy vinné, které jsou zapsané ve Státní odrůdové knize. Snad nejpovedenější jsou z odrůdy Zweigeltrebe, dobrá jsou také z dalších modrých odrůd – Merlotu, Cabernet Sauvignonu, Rulandského modrého, Frankovky, Modrého Portugalu nebo Svatovavřineckého.

Červené víno potřebuje hodně slunce

Moravská růžová vína vynikají svěžestí a ovocností. Bývají dokonce mnohdy lepší, než když se ze stejných hroznů nechá vykvasit víno červené.

Naše vinice leží na severním okraji evropských vinařských oblastí. A pro přípravu vysoce kvalitních červených vín přece jenom potřebují hrozny hodně slunce a tepla. A dát si k jarnímu salátu sklenku dobře vychlazeného moravského„růžáku“ je určitě lepší než kroutit ústa po doušku kyselého červeného.

LIBOR ŠEVČÍK

7.5.2009 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Římské noci
9

Zranění ani náročnost představení Simoně Stašové nevzaly radost z Římských nocí

Mladí lidé

Výzkumníci zjistili: dvacátníci se těžko rozhodují a mají jasno ve vztazích

Strakonický pivovar kvůli EET zavádí nový systém

Pivovar Dudák mění ředitele, ten kvůli aféře odchází do pražského Staropramenu. Dudák navíc musí zavést nový systém pro větší pohodlí zákazníků.

Egyptská víza budou stát více než dvojnásobek

Od příštího týdne budou egyptská vstupní víza stát více než dvojnásobek. Zdraží z původních 25 dolarů (asi 640 Kč) na 60 dolarů (asi 1530 Kč). Víza, jež umožní několik vstupů do země, budou stát 70 dolarů (asi 1790 Kč). Informovala o tom dnes agentura AP s odkazem na zdroje z egyptského letiště.

Sňatkový podvodník vylákal z žen miliony

Náchodská policie vyšetřuje působení čtyřicetiletého muže z Mladoboleslavska, který je podezřelý, že z několika žen pod slibem společné budoucnosti vylákal zhruba 3,5 milionu korun. 

Opočno je po čtvrtstoletí tahanic státu

Nejvyšší soud (NS) odmítl dovolání Kristiny Colloredo-Mansfeldové v letitém sporu o renesanční zámek v Opočně na Rychnovsku. Justice památku loni v dubnu pravomocně přiřkla státu.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies