Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Růžové pijte mladé

Obliba růžového vína v České republice i ve světě stále stoupá a na trhu je už dostatek zajímavých a kvalitních vín této barvy.

7.5.2009
SDÍLEJ:

Ilustarční fotoFoto: Václav Pancer

Připravují se dvojím způsobem. Buď prostým smícháním bílého a červeného vína, což mohou bohužel být také směsky špatného bílého s ještě horším červeným, občas za hranicí poživatelnosti. Moravští vinaři už ale nabízejí „růžáky“ skutečně kvalitní, připravené z modrých odrůd. Což je druhý způsob výroby.

Hrozny z modrých odrůd révy vinné, z kterých se normálně dělá červené víno, se v takovém případě pomelou a nechají v kádích dlouho kvasit, aby se uvolnila barva a další látky obsažené hlavně ve slupkách.

Naopak pro přípravu růžového vína se hrozny lisují buď okamžitě, stejně jako při výrobě bílého vína. Potom vzniká lehounce narůžovělé víno zvané claret. Když se hrozny z modrých odrůd pomelou a nechají ve styku se slupkami pár hodin a potom se lisují, vznikají typická růžová vína.

Koukejte na značku i na ročník

Jak clarety, tak i pravé „růžáky" by měla být svěží, méně alkoholická, dobře pitelná vína. Nejsou určená k dlouhému skladování, ale k rychlé spotřebě. Proto se při nákupu zajímejte nejenom o značku, ale také o ročník sklizně. Na trhu už jsou růžová vína z ročníku 2008.

Růžová vína se dělají z u nás schválených modrých odrůd révy vinné, které jsou zapsané ve Státní odrůdové knize. Snad nejpovedenější jsou z odrůdy Zweigeltrebe, dobrá jsou také z dalších modrých odrůd – Merlotu, Cabernet Sauvignonu, Rulandského modrého, Frankovky, Modrého Portugalu nebo Svatovavřineckého.

Červené víno potřebuje hodně slunce

Moravská růžová vína vynikají svěžestí a ovocností. Bývají dokonce mnohdy lepší, než když se ze stejných hroznů nechá vykvasit víno červené.

Naše vinice leží na severním okraji evropských vinařských oblastí. A pro přípravu vysoce kvalitních červených vín přece jenom potřebují hrozny hodně slunce a tepla. A dát si k jarnímu salátu sklenku dobře vychlazeného moravského„růžáku“ je určitě lepší než kroutit ústa po doušku kyselého červeného.

LIBOR ŠEVČÍK

7.5.2009 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

U Hrabyně se 18. září sesunula část gabionové stěny u silnice I/11, fotografie z 25. zaří 2017.
2 7

Spadlá gabionová zeď na Opavsku? Na řešení nemá nikdo zájem, říká expertka

Sotva 12 hodin po oficiálním potvrzení výsledků složil dnes nový starosta Londýna Sadiq Khan přísahu.
3 8

Vypište nové referendum o brexitu, žádá starosta Londýna

Štech sebral klubům a sportovištím letošní dotace. Unie sportu protestuje

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy (MŠMT) zrušilo pro letošní rok dotace určené tělovýchovným jednotám a sportovním klubům na údržbu a provoz sportovních zařízení. Uvedl to dnes v dopise ministr školství Stanislav Štech. Vysvětluje, že Program IV měl zásadní rozpory již v samotném vyhlášení a dotace se z něho nerozdělí. Česká unie sportu (ČUS) si hodlá stěžovat.

Před parlamentem na Zélandu se upálil český emigrant. Zřejmě na protest

Muž původem z bývalého Československa se minulý týden upálil před budovou parlamentu v novozélandské metropoli Wellingtonu. Motiv činu policii není znám, mohlo by se ale prý jednat o spory muže s bývalou manželkou, které se týkaly práva péče o děti. 

Pohřby neměla ráda. U mě stačí svíčka a šampaňské, říkávala Květa Fialová

Ještě před třemi lety při oslavě půlkulatin v Městských divadlech pražských (MDP), v nichž účinkovala (v posledních letech jako host) skoro šedesát let, oplývala chutí do života.

Dvojí kvalita potravin? EU proti ní hodlá bojovat

Evropská komise dnes vydala pokyny, které státům mají pomoci v boji s nekalými obchodními praktikami. Podle nich bude možné rozhodnout, jestli firma nabízí v různých zemích stejný výrobek různé kvality a porušuje tím právní předpisy EU. Na vypracování metodiky srovnávacích potravinářských testů komise vyčlenila jeden milion euro. Porušení legislativy bude možné řešit na evropské úrovni v rámci sítě pro ochranu spotřebitelů.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení