VYBERTE SI REGION

Jak si uvařit dobrou kávu

Pravděpodobně nejdříve objevily kouzlo kávy habešské kozy. Jakmile pozřely plody a listy keře, jemuž se říkalo kif anebo koffe, nápadně ožily. První nápoj z tohoto životabudiče vyrobili Arabové – z plodů vyloupali semena, semleli je a zalili vodou.

19.3.2009
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: Deník/Milan Jaroš

Do Evropy přivezli kávu již na začátku 15. století Italové. O dvě stě let později ji požehnal papež Klement VIII. A jeden z jeho následníků papež Benedikt XIV. si dokonce nechal v zahradě své rezidence zbudovat kavárnu.

V zemi dobré kávě zasvěcené vznikl i první přístroj na výrobu espresa. Na svět ho přivedl roku 1937 Achille Gaggia. Mašinka s písty, pracující na principu sání a tlaku, ozdobila hrneček kávy krásnou pěnou.

Arabica, nebo robusta?

Kávovník arabský má své kořeny v Etiopii a Jemenu. Dnes se arabica pěstuje především v Jižní Americe. Daří se jí v nadmořských výškách od 400 až do 1300 metrů. V ideálních podmínkách keř plodí i třicet let.

Druhý typ kávovníku – robusta – se ujal v západní Africe, Indonésii a Indii. Jeho

zrna mají světlejší barvu a obsahují daleko více kofeinu. Robusta pokrývá světový trh jen z jedné čtvrtiny. Zbytek zabrala arabica.

Správná teplota kávy

Poznáte, že se ve vaší kavárně vaří dobrá káva? Chuťové buňky napoví. Petra Veselá, držitelka tuzemského titulu Mistr kávy, upřesnuje: „Klasické espreso by mělo být servírováno v malém porcelánovém šálku, zaplněném zhruba nad polovinu.

Správná míra espresa je totiž 25–35 mililitrů.“ Pravé espreso má na povrchu pěnu barvy oříšku o síle jednoho až dvou milimetrů. Pěna nemá zmizet ani po zamíchání espresa lžičkou a chvíli musí udržet i cukr, který do espresa nasypete. Povrch správného cappuccina by podle znalkyně kávy měly zdobit jemné mikrobublinky, které vytvářejí mikropěnu.

Chuť espresa i cappuccina musí být vyrovnaná, převažovat nemá ani sladkost, ani kyselost, ani hořkost. Důležitá je i teplota – u espresa by měla dosahovat 65 stupňů Celsia, u cappuccina 70 stupňů Celsia, aby se oba dva nápoje daly okamžitě konzumovat.

Petra Veselá, která reprezentuje Českou republiku i na mistrovstvích světa baristů, dává při přípravě kávy přednost arabice. „Arabica má vyváženější chuť, robusta je hodně hořká. Tato její vlastnost se prosadí i v kávových směsích,“ vysvětluje Petra Veselá.

Aby měla surovinou čerstvou, nechává si ji do své kavárny dovážet každých čtrnáct dní z italské Padovy hned po upražení.

Značný podíl na kvalitě podávané kávy mají v kavárnách samozřejmě i profesionální kávovary. Pro přípravu chutného espresa je klíčový tlak páry. Přístroje ho musí vyvinout minimálně o síle devíti barů.

Petra Veselá do prvního kávovaru investovala padesát tisíc korun a teď se ho chystá vyměnit za typ novější.

Trendem jsou kapsle

Na trhu je k dispozici rovněž široká paleta kávovarů pro domácnosti. Když před časem prováděla německá spotřebitelská nadace Stiftung Warentest jejich test, zařadila do patnáctičlenného vzorku po třech přístrojích značky Jura, Seaco a Krups a dále kávovary Gaggia, De Longhi, Siemens a Tchibo. Například švýcarský výrobce kávovarů Jura teď uvedl na český trh dva nové typy přístrojů pro domácnost.

Ten dražší, který lze pořídit za 21 tisíc korun, je vybaven zásobníkem na zrnkovou kávu, mlýnkem, tryskou pro napěnění mléka, automatickými čisticími programy či spařovací jednotkou pro extrasilné espreso.

Pro mnohé domácnosti je ovšem dvacetitisícová investice příliš vysoká. Co tedy umějí kávovary, jejichž ceny se pohybují v rozpětí od pěti do deseti tisíc korun?

„V této cenové kategorii jsou k dispozici kávovary pákové i kávovary na ESE tablety anebo na kapsle. I tyto kávovary umějí vyrobit dobré espreso jako základ jakékoliv jiné kávové speciality – například cappuccina či latte macchiata,“ říká říká Věra Kurcová ze společnosti, jež provozuje internetový server www.kavovary-online.cz.

Pomocí trysky s párou si na nich lze připravit mléčnou pěnu, svařit víno anebo horkou vodou zalít čaj.

Některé kávovary na hranici této cenové kategorie mají i vestavěný kapučinátor a konvičku na mléko, a tak můžete mléčné speciality připravit snadno stiskem jednoho tlačítka. Novým trendem ve světě kávovarů jsou právě zmíněné kapsle.

Zařízení kávovaru je propíchne, a tak uvolní pro nápoj přesně odměřené množství dobře upražené a namleté kávy.

Srovnávat profesionální kávovary s těmi domácími dost dobře nejde. Jak si přesto doma uvařit chutnou kávu?

„Pro správný výsledek je nutné dodržet několik důležitých kroků – zvolit kvalitní vstupní surovinu – kávová zrna, ta správně namlít, odvážit správnou dávku na jednu porci, tu dobře pěchovátkem (odborně tamper) utlačit. Chuť kávy může ovlivnit i složení vody, která je k dispozici,“ vysvětluje Věra Kurcová.

Kávová inspirace z Itálie

ESPRESO

Světlehnědá pěna (italsky crema) na tmavě hnědém podkladě je důkazem, že při přípravě byly použity správný tlak i teplota. V Itálii se pije z předehřátého šálku a dosti oslazené.

CAFFÉ CON PANNA

Vodou nastavené (částečně rozředěné) espreso je ozdobené pěnou z ušlehané neslazené smetany, která je posypána kakaem.

CAFFÉ E LATTE

Vodou částečně rozředěné espreso je doplněno horkým plnotučným mlékem.

CAFFÉ MACCHIATO

Skvrnitá káva vznikne tak, že do espresa je přidána malá dávka napěněného mléka.

CAFFÉ RISTRETTO

Dvojnásobně koncentrované malé espreso se vyznačuje hořkostí. V Itálii se šálek vyprázdní jediným douškem.

CAFFÉ LUNGO

Vřelá voda se nechá protékat o něco déle, výsledná káva je světlejší, v žádném případě však slabší – při delším vyluhování se z kávy získá více hořčin.

CAFFÉ CORETTO

Chuť kofeinu je zesílena chutí destilátu. Na severu Itálie se používá především grappa, na jihu likéry anýzové.

Autor: Jitka Stuchlíková

19.3.2009 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

Kardinálové chtějí od papeže odpověď, Vatikán mluví o skandálu

Vatikán - Za velmi vážný skandál označil předseda jednoho z nejvyšších soudů římskokatolické církve otevřený dopis čtveřice kardinálů, kterým žádají papeže o vyjasnění jeho názoru na rozvedené. Kardinálové z Německa, Itálie a USA odpověď Františka na svůj původní dotaz nedostali, proto s ním vyšli nedávno na veřejnost.

Zadeha v Praze znovu zadržela policie

Praha/Brno - Policie dnes v Praze zadržela obžalovaného podnikatele Sharama Abdullaha Zadeha, celý den u něj prováděla domovní prohlídku, uvedl v tiskové zprávě Zadehův mediální konzultant Jan Jetmar. Večer ho podle něj převezla k výslechu do Brna. Zadeh je obžalován z daňových úniků, hlavní líčení se koná u brněnského krajského soudu.

V Norsku našli nápis Arbeit macht frei ukradený z Dachau

Bergen - Norská policie nejspíš objevila nechvalně proslulý nápis Arbeit macht frei (Práce osvobozuje) ukradený v roce 2014 z brány bývalého německého koncentračního tábora Dachau. S odvoláním na bavorskou policii o tom dnes informovala agentura AFP.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies