„Na výběr bude zboží od desítek prodejců, jejichž stánky doplní ukázky vánočních zvyků a tradic. Jsou připraveny koncerty a vystoupení, vystaven bude samozřejmě také unikátní česko-polský betlém. Jeho autoři, řezbáři Jiří Halouzka a Franciszek Piecha, budou vyřezávat společně poslední kus," uvedla Eva Marková z odboru školství, kultury a sportu Městského úřadu v Krnově.

Pozornosti návštěvníků jistě neujde ani vánoční výzdoba. Letos totiž bude mít střed města hned tři vánoční stromy. Vedle klasického zlatě nazdobeného vánočního stromu, který je umístěn mezi pódiem a radnicí – a Krnovu ho darovala rodina Rybářova z Linhartov – město letos poprvé nazdobí také stříbrný smrk, který roste vpravo od pódia.

„Zatím jsme se k tomu neodhodlali, protože jeho větve sahají až na zem a máme obavy z nenechavců, nyní jsme se ale rozhodli to vyzkoušet. Aby se k němu vandalové nedostali, nedošlo ke krádežím ozdob, případně úrazu, bude obehnán nízkou ohradou a nazdoben bude do stříbrné barvy. Třetí strom, platan naproti Bauerovy kavárny, bude svítit modře a byl tak nazdobený už vloni," řekla vedoucí odboru školství, kultury a sportu Městského úřadu v Krnově Pavlína Říhová.

Stromy se poprvé rozzáří ve středu v 17 hodin, v první den vánočního jarmarku. Slavnostní atmosféru této chvíli dodá ohňostroj. O pyrotechnické efekty nebude nouze ani v dalších dnech, kdy se s ohňovou show představí polská skupina z Opole. V průběhu jarmarku bude živo nejen u stánků, ale také na pódiu, na němž se během pěti dnů vystřídají stovky účinkujících.

„Vedle Banjo Bandu Ivana Mládka, populárních bavičů Josefa Aloise Náhlovského a Josefa Mladého, olomouckého divadla Konvikt, operní pěvkyně Olgy Procházkové s Františkem Šmídem a souborů z Polska letos v programu dostanou mnohem větší prostor Krnované. Středisko volného času Méďa připravilo soutěž o nejhezčího čerta či Mikuláše, s koncertem se představí obě základní umělecké školy, o ukázku středověkého Mikuláše se postará Společenství severských pánů, vystoupí Tensing Krnov, Ženský pěvecký sbor Krnov a také děti z mateřských a základních škol," prozradila Eva Marková.

K vánoční pohodě přispěje večerní promítání krátkých klasických českých pohádek, Ježíškova pošta a už tradiční Albertíkova vánoční show, která tentokrát nese název Vánoční chumelení. Albertík děti naučí připravit se na Vánoce, ukáže jim, jak mohou nachytat čerta, a má pro ně připravené soutěže o mnoho úžasných dárků.

-mú, záv-