Jako tradičně přehlídka nabídne to nejlepší, co za uplynulý rok česká, polská a slovenská kinematografie vytvořila. Kromě toho letošní ročník přinese výběr středoevropských filmů s detektivní a gangsterskou tématikou. V rámci filmových retrospektiv je přichystán průřez dílem slovenského režiséra Štefana Uhra, českého herce a scénáristy Zdeňka Svěráka a polského režiséra a scénáristy Antoniho Krauze. Oba posledně jmenovaní umělci přislíbili osobní účast na přehlídce.

Samostatná sekce přehlídky bude vyhrazena odkazu českého génia Járy Cimrmana. Nový cyklus "Hranice a zdi světa" bude zrcadlit problematiku často nesnadného soužití Romů a "bílých" ve středoevropském prostoru.

Poslední cyklus „Fotbalová horečka“ je odkazem k nadcházejícímu fotbalovému mistrovství EURO 2012. Promítat se bude například "Fádní odpoledne" Ivana Passera a festival ozdobí fotbalový zápas mezi uměleckými reprezentacemi Polska - RAP a českou Amforou.

Večery již tradičně budou patřit hudbě. Magické prostředí zámeckého vrchu pod Piastovskou věží rozezvučí kromě kapel, jako Vypsaná fiXa, STROM, Julia Marcell, Fast Food Orchestra či Lesní zvěř, také DJs. „Využijte prvomájového volna a na přelomu dubna a května si udělejte prodloužený víkend v Těšíně/Cieszynie!,“ lákají organizátoři přehlídky. 

Gabriela Cichá